Η αυτοβιογραφία του φωτός

Η αυτοβιογραφία του φωτός

Συγγραφέας: Γιώργος Γραμματικάκης:
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Σελίδες: 478

«Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με ένα περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο.
Δεν αξίζει άλλωστε να συζητά κανείς για πράγματα –την γένεσή μου και την γένεση του Κόσμου– που προκαλούσαν ανέκαθεν διαμάχες. Αυτό που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μου είναι ότι η παρουσία μου έμοιαζε πάντοτε πρωταρχική: στους μύθους ή σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη, στα έργα των θνητών αλλά και στις θρησκείες, το φως έπαιζε πάντοτε ρόλο ιδιαίτερο. Κατά καιρούς πολλοί διερωτήθηκαν για την φύση του, και άλλοι πάλι έμειναν απλώς στον θαυμασμό και την αποδοχή… Εγώ λοιπόν, που είμαι το παλαιότερο, το αρχέγονο φως, ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου».

Με αυτά τα λόγια αρχίζει την αυτοβιογραφία του το αρχέγονο φως, που η ανακάλυψή του το 1965 υπήρξε από τις σημαντικότερες στην ιστορία της κοσμολογίας. Πριν δώσει τον λόγο στο ίδιο το φως, ο γνωστός συγγραφέας της «Κόμης της Βερενίκης» και των «Κοσμογραφημάτων» παρουσιάζει τους θαυμαστούς τρόπους που μέσω του φωτός η επιστήμη οδηγήθηκε στις πιο σπουδαίες κατακτήσεις της: την θεωρία της σχετικότητας, την κβαντική συμπεριφορά του μικροκόσμου, τις σύγχρονες απόψεις για την γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Δεν παραλείπει ακόμη να υπογραμμίσει την σημασία του φωτός για την ίδια την ζωή αλλά και την Τέχνη, ενώ αναφέρεται και στις φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις που συνοδεύουν το φως από τους αρχαίους χρόνους. Βιβλίο εύληπτο και πολυσήμαντο, η «Αυτοβιογραφία του φωτός» περιγράφει με απλά λόγια την συναρπαστική περιπέτεια της σύγχρονης επιστήμης, και απλώς ζητά από τον αναγνώστη να διαβαστεί «πρώτα με τον νου και, ύστερα ή παράλληλα, με την ψυχή».

Τα κουνέλια του Σρέντινγκερ

Τα κουνέλια του Σρέντινγκερ

Πώς γίνεται το ίδιο υλικό αντικείμενο να βρίσκεται σε δύο διαφορετικούς τόπους και μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή; Πώς γίνεται να μεταδίδεται η πληροφορία με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός;

Η σύγχρονη τεχνολογία μάς επιτρέπει να παρατηρούμε το εξής απίστευτο: όσο κι αν απομακρύνουμε δύο φωτόνια το ένα από το άλλο, οποιαδήποτε επέμβαση στο ένα επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση του άλλου. Η τελευταία λέξη της σύγχρονης φυσικής ειπώθηκε από μια ομάδα φυσικών που κατόρθωσε να δώσει μια λογική ερμηνεία στους πολλούς κόσμους της κβαντικής μηχανικής. Η συγκλονιστική ιστορία της αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο.

Συγγραφέας: Κόλιν Μπρους

Εκδόσεις: Τραυλός

ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ, η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών

ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ, η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών

284 σελίδες
Διαστάσεις: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετο

Το βιβλίο του Χάρη Τομπουλίδη «Ουρανογραφία, η ιστορία και η μυθολογία των αστερισμών», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα γεγονός που αξίζει να γιορταστεί. Είναι το αποτέλεσμα ακάματης εργασίας δύο δεκαετιών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση βιβλίου.

Η συνήθης οδός συλλογής στοιχείων για τη συγγραφή ενός βιβλίου είναι η καταφυγή στη βιβλιογραφία, έντυπη ή ηλεκτρονική. Αντίθετα, η αναζήτηση και η εξέταση των πρώτων πηγών είναι ένα έργο τιτάνιας δυσκολίας και προσιδιάζει στους αρχαιολόγους. Εκτός αν μια ευτυχής συγκυρία καταστήσει το έργο αυτό εφικτό. Κάτι τέτοιο συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Ο Χάρης Τομπουλίδης ευτύχησε να εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο, αυτό της Στοκχόλμης, με πολυεθνικό προσωπικό. Με αξιοθαύμαστη σχολαστικότητα ο συγγραφέας προσέτρεχε στους συναδέλφους κάθε εθνικότητας, για να ελέγξει την εγκυρότητα κάποιου μύθου ή την έννοια ενός ονόματος και να σκάψει βαθύτερα, για να φέρει στο φως νέα ευρήματα, τέτοια που η βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο δεν έχουν ακόμα καταγράψει, τέτοια που φωλεύουν, συχνά λησμονημένα, στις μνήμες των ανθρώπων και των λαών, σε αυτό που λέμε άγραφη παράδοση. Ο συγγραφέας έλεγξε πολύ καλά τις πηγές του.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια εξαιρετικά κατατοπιστική εισαγωγή περί ουρανογραφίας και συνεχίζει με 88 κεφάλαια αφιερωμένα στους ισάριθμους αστερισμούς του ουρανού. Στα κεφάλαια αυτά παρέχεται μεγάλος όγκος πληροφορίας με χρωματική κωδικοποίηση, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει: με μαύρους χαρακτήρες παρατίθενται τα αστρονομικά στοιχεία, ενώ με γαλάζιο τα ιστορικά-μυθολογικά. Αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός κάνει το βιβλίο πολύ εύχρηστο.

Το πλούσιο κείμενο συνοδεύεται από πίνακες, χάρτες και πανέμορφες ζωγραφικές και χαρακτικές απεικονίσεις των αστερισμών. Προκύπτει τελικά ένα βιβλίο μεγάλης πρακτικής αξίας και υψηλής αισθητικής.

Η Ουρανογραφία του Χάρη Τομπουλίδη είναι ένα βιβλίο που προσφέρει πολλά και τα προσφέρει σωστά. Οπωσδήποτε έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη που στρέφει ένα βλέμμα ενδιαφέροντος στο χώρο της αστρονομίας.

Το Ηλιακό Σύστημα μέσα στο Σύμπαν

Το Ηλιακό Σύστημα μέσα στο Σύμπαν

Συγγραφέας:  Κρυσταλλία Χαλκιά
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Αριθμός Σελίδων  592

Το βιβλίο ανήκει στον κλάδο της διδακτικής της φυσικής. Έχει ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς ως προς τις ιδιαιτερότητες της διδασκαλίας του μεγάκοσμου, και ιδιαίτερα του Ηλιακού Συστήματος. Αναπτύσσει τις βασικές έννοιες για τα φαινόμενα του μεγάκοσμου και παράλληλα παρουσιάζει τις ιδέες των μαθητών για τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, προτείνει τρόπους διδακτικής παρέμβασης για την οικοδόμηση από τους μαθητές γνώσης συμβατής με το επιστημονικό πρότυπο, αξιοποιώντας παράλληλα στοιχεία από διάφορες μορφές γνώσης και πολιτισμού (επιστήμη, τέχνη, λαϊκή παράδοση κ.ά.). Μια τέτοια προσέγγιση φιλοδοξεί να αποτελέσει και μια πρόταση για εκλαΐκευση των βασικών εννοιών της αστρονομίας.

The Backyard Astronomer’s Guide* Ο πιο πλήρης οδηγός

The Backyard Astronomer’s Guide* Ο πιο πλήρης οδηγός

Τον Terence Dickinson τον γνωρίσαμε ως συγγραφέα του NightWatch. Ποιος ο λόγος που έγραψε και το Backyard; Τι μπορεί να είναι καλύτερο από ένα NightWatch;

Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι: δύο NightWatch μαζί! Πραγματικά, η ύλη του Backyard είναι διπλάσια από την ύλη του NightWatch. Η ποσότητα της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή. Ο εξοπλισμός, η παρατήρηση και οι τεχνικές είναι οι τρεις θεματικές ενότητες του βιβλίου, που αναπτύσσονται εξαντλητικά, σε μεγάλο βάθος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οδηγό ερασιτεχνικής αστρονομίας με μεγαλύτερη πληρότητα.
Περισσότερες από 800 έγχρωμες φωτογραφίες, διαγράμματα και διαφωτιστικά σχήματα. Οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς θα πάρετε φωτογραφίες του ουρανού με ψηφιακή μηχανή. Έξυπνες συμβουλές για τη χρήση ρομποτικού τηλεσκοπίου, για τον καθαρισμό των οπτικών και για το πώς θα ευθυγραμμίσετε την ισημερινή σας στήριξη. Δεκάδες ενημερωμένες και αξιόπιστες υποδείξεις σχετικά με τον εξοπλισμό και πολλά άλλα.

Ενδεχομένως τέτοιος όγκος πληροφορίας να πέφτει “βαρύς” για τον εντελώς αρχάριο. Γι’ αυτόν το NightWatch παραμένει το πιο κατάλληλο βιβλίο. Μα για τον πιο προχωρημένο ερασιτέχνη, εκείνον που ήδη έχει κάνει βίωμα το περιεχόμενο του NightWatch και δε βλέπει την ώρα να βουτήξει σε πιο βαθιά νερά, το βιβλίο είναι ένα:
The Backyard Astronomer’s Guide.

Το καλογραμμένο κείμενο, από έναν πάντα μαγεμένο και μαγευτικό Dickinson, οι θαυμάσιες φωτογραφίες του Alan Dyer και η γνωστή ποιότητα έκδοσης συμπληρώνουν την εικόνα.

Χρόνια περιμέναμε μια καινούρια, αναθεωρημένη αμερικάνικη έκδοση του Backyard, και την προσφέρουμε τώρα στο κοινό της χώρας μας μεταφρασμένη, πλήρη και σύγχρονη. Έτσι, με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε ένα ολόφρεσκο The Backyard Astronomer’s Guide στα ελληνικά.

Καλή ανάγνωση!