Προγράμματα Αστρονομίας για το PC

Εντυπωσιακά video και ψηφιακές εικόνες μεταφέρουν την μαγεία της Αστρονομίας σε μια μικρή οθόνη. Τώρα πια όλοι μπορούμε να πάμε στο διάστημα μέσω ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Μερικά από τα χιλιάδες λογισμικά Η/Υ με θέμα γενικά την Αστρονομία είναι τα παρακάτω :

Stellarium:  Το Stellarium είναι ένα δωρεάν πλανητάριο ανοιχτού λογισμικού για τον υπολογιστή σας. Δείχνει έναν ρεαλιστικό τρισδιάστατο ουρανό, όπως τον βλέπετε με τα μάτια σας, κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο. Απλά ορίστε τις συντεταγμένες σας και ξεκινήστε.

Virtual Moon Atlas: Σε ποιά φάση είναι, πότε ανατέλλει-δύει, πότε έχει νέα Σελήνη ή Πανσέληνο, πότε είναι η επόμενη έκλειψή του, κ.τ.λ.

Celestia:  Προσομοιωτής διαστήματος τριών διαστάσεων που παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να περιηγείται στο ηλιακό σύστημα και σε διάφορα άλλα συστήματα ή γαλαξίες. Υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης και απεικόνισης πάνω από 100.000 αστεριών και 100 ηλιακών συστημάτων.

Astronomia: Πλατφόρμα για το μάθημα της Αστρονομίας με υποστήριξη plug-ins. Περιέχει επίσης σχετική βιβλιοθήκη και γραφικό περιβάλλον.

Planets: Πρόγραμμα δημιουργίας υποθετικών σχηματισμών πλανητών με αναφορές για τις θέσεις και τα μεγέθη τους. Μελετά τις δυνάμεις βαρύτητας μεταξύ σωμάτων, υπολογίζει κινητική και δυναμική ενέργεια του συστήματος κλπ.

Mars Simulation Project: Είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία προσομοίωσης μιας μελλοντικής αποστολής στον πλανήτη Άρη.

Startchart: Πρόκειται για μια εφαρμογή που παράγει χάρτες αστεριών.

SkyChart – Cartes du Ciel: Το SkyChart είναι ένα λογισμικό για τη δημιουργία διαγράμματος χάρτη του ουρανού κατά τη διάρκεια της νύχτας από ερασιτέχνη αστρονόμο με τη βοήθεια ενός καταλόγου αστεριών και νεφελωμάτων. Παρουσιάζει τη θέση των πλανητών, προσομοιώνει τις εκλείψεις ή εμφανίζει κάποιον τεχνητό δορυφόρο. Επίσης, μπορεί να κατευθύνει το τηλεσκόπιο.

HNSKY – πρόγραμμα πλανηταρίου με πολλούς αστρικούς καταλόγους

Lunar occultation workbench: Το πρόγραμμα υπολογίζει αποκρύψεις της Σελήνης για 8 πλανήτες και 54,000 αστέρια

IRIS – εργαλείο για την επεξεργασία αστροφωτογραφιών

Orbiter – Εξωμοιωτής πτήσεων διαστημικού λεοφωρείου

VAROBS – πρόγραμμα παρατήρησης μεταβλητών αστέρων

Registax – πρόγραμμα επεξεργασίας αστροφωτογραφιών

Startrails – πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών για την δημιουργία startrails

Προγράμματα παρακολούθησης δορυφόρων: Orbitron    Heavensat

Astrophotography calculators Για οσους κανουν τα πρωτα τους βηματα…http://www.covingtoninnovations.com/astro/astrosoft.html

Προγράμματα οδήγησης τηλεσκοπίων. Βρείτε μία μεγάλη λίστα από αυτά: Autoguiding Software Wiki

The New CCD Astronomy – από τους καλύτερους οδηγούς για φωτογράφιση με ccd

Astrotips.com – με δεκάδες προγράμματα για τον ερασιτέχνη αστρονόμο

Η ΜΑΓΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…