Παρουσιάσεις σε Σχολεία

Παρουσιάσεις και αστροβραδιές σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο  Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης έχει αναπτύξει μία σειρά εκπαιδευτικών παρουσιάσεων με αστρονομικά θέματα κατάλληλα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Στις Παρουσιάσεις έρχονται ένα ή δύο μέλη του Συλλόγου, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα ή/και  φοιτητές ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Φέρνουμε μαζί μας οπτικοακουστικό υλικό και ζητάμε μία πηγή ρεύματος και μία λευκή επιφάνεια για την προβολή. Η διάρκεια της κάθε παρουσίασης είναι μία εκπαιδευτική ώρα, συνήθως 45-50 λεπτά εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά στην περιγραφή της παρουσίασης. Ζητάμε την παρουσία τουλάχιστον ενός εκπαιδευτικού του σχολείου στην τάξη για ευνόητους λόγους. Αν η παρουσίαση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές σας το αποστέλλουμε σε μορφή pdf στο σχολείο για να το εκτυπώσετε και να διανεμηθεί στους μαθητές την ημέρα της παρουσίασης.

Στις αστροβραδιές έχουμε παρατηρήσεις με τηλεσκόπια και έρχονται συνήθως δύο ή περισσότερα μέλη ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Να έχετε υπόψη σας ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να εμποδίσουν την οπτική παρατήρηση. Σε τέτοια περίπτωση έχουμε μία σχετική ομιλία-παρουσίαση  έτοιμη για κλειστό χώρο με ψηφιακό προβολέα. Μέλος του Συλλόγου θα έρθει να δει τον χώρο για να κρίνει την καταλληλότητα του χώρου και να σχεδιάσει την τοποθέτηση των τηλεσκοπίων. Οι παρατηρήσεις απαιτούν σχετικά σκοτεινό ουρανό γι αυτό θα πρέπει να σβήσουν φώτα στον χώρο παρατήρησης που μπορεί να εμποδίζουν. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των χειριστών των τηλεσκοπίων για την αποφυγή ατυχήματος. Υπάρχει πάντα τηλεσκόπιο που εξυπηρετεί επισκέπτες με ειδικές ανάγκες και προβλήματα κινητικότητας.

Σημείωση: Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης είναι ένας μη-κερδοσκοπικός και επιστημονικός Σύλλογος παρόλα αυτά δεν έχει καμία πηγή εσόδων πέρα από την δική σας συνεισφορά. Γι αυτό ζητάμε μία δωρεά προς τον Σύλλογο περίπου €1 κατά άτομο συμμετοχής. Τα χρήματα σας καλύπτουν έξοδα μεταφοράς του πολύ βαρύ εξοπλισμού αλλά και του υλικού που διανέμουμε στις εκδηλώσεις όπως αφίσες, ενημερωτικά έντυπα κ.α. Για την δωρεά σας κόβουμε απόδειξη η οποία συνοδεύεται από πρακτικό αποδοχής σε περίπτωση που θελήσετε να την συμπεριλάβετε στην δήλωση σας.

Για οποιαδήποτε παρουσίαση ή οργάνωση αστροβραδιάς παρακαλούμε να κλείσετε ημερομηνία τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα. Αφού επιλέξτε ένα από τα θέματα παρουσίασης που μπορείτε να δείτε παρακάτω παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αίτηση που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

 

Θέματα Παρουσιάσεων

1. Ένα Ταξίδι στην Γειτονιά της Γης – παρουσίαση του Ηλιακού Συστήματος μέσα από πρόγραμμα πλανηταρίου και παρουσίασης PowerPoint, κάνουμε ένα ταξίδι από τον Ήλιο μέχρι τον παγωμένο Πλούτωνα
Κατάλληλο για α-β-γ-δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο.
Διάρκεια: 45 λεπτά

2. Μεγέθη και αποστάσεις στο Σύμπαν – κατανοούμε πόσο μακριά είναι τα αστέρια, ταξιδεύουμε μέχρι το τέλος του γνωστού σύμπαντος, μετράμε το μέγεθος των πλανητών αλλά και των αστεριών και αναγνωρίζουμε πόσο μικροί αλλά και συγχρόνως πόσο μεγάλοι είμαστε.
Κατάλληλο για δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 45 λεπτά

3. Ήλιος: Το αστέρι της Ημέρας – Μαθαίνουμε για τον Ήλιο, πόσο μεγάλος είναι, πως λειτουργεί, πως μας προστατεύει αλλά και πως μπορεί να μας κάνει κακό αν δεν προσέχουμε.
Κατάλληλο για α-β-γ-δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο
Διάρκεια: 45 λεπτά

4. Πέρα από την Γειτονιά της Γης – κάνουμε ένα ταξίδι στον Γαλαξία, συναντάμε αστρικά σμήνη, διπλούς αστέρες, νεφελώματα, μαύρες τρύπες, κόκκινους γίγαντες και άσπρους νάνους και τελειώνουμε το ταξίδι στους απόμακρους γαλαξίες του Σύμπαντος.
Κατάλληλο για στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 45 λεπτά

5. Κομήτες – μαθαίνουμε για αυτά τα τεράστια και απειλητικά σκουπίδια του Ηλιακού συστήματος και βλέπουμε πως μπορούν να επηρεάσουν την ζωή στην Γη σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης μαζί της.
Κατάλληλο για στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 90 λεπτά

6. Η Γέννηση, η ζωή και ο θάνατος των άστρων – μαθαίνουμε για τα άστρα, ταξιδεύουμε στο σμήνος του αετού και βλέπουμε πως γεννιούνται τα αστέρια και ακολουθούμε την ζωή τους μέχρι τον εντυπωσιακό θάνατο τους.
Κατάλληλο για Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 45 λεπτά

7. Όταν τα Αστέρια πέφτουν στην Γη – μιλάμε για τα πεφταστέρια, μαθαίνουμε τι είναι, γιατί φλέγονται, βλέπουμε βροχές διαττόντων αστέρων και μαθαίνουμε πως να τα παρατηρούμε.
Κατάλληλο για δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 45 λεπτά

8. Διαστημικά Λεωφορεία – Η Καταστροφή του Τσάλεντζερ – μπαίνουμε στα άδυτα των διαστημικών λεωφορείων, μαθαίνουμε για την λειτουργία τους και τον τρόπο που πετάνε, τις αποστολές τους και βλέπουμε γιατί καταστράφηκε το Τσάλεντζερ παίρνοντας μαζί του την ζωή 7 αστροναυτών.
Κατάλληλο για στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 90 λεπτά

9. Φωτορύπανση: Οι επιπτώσεις της αλόγιστης και λανθασμένης χρήσης φωτός στην ζωή μας, την υγεία και την ψυχολογία μας, στην φύση και στον πλανήτη μας.
Κατάλληλο για α-β-γ-δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο
Διάρκεια: 45 λεπτά

10. Το τέλος των δεινοσαύρων: θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο 65 εκατομμύρια χρόνια και θα ακολουθήσουμε το ταξίδι ενός μετεωρίτη ο οποίος θα παίξει δραματικό ρόλο στο μέλλον του πλανήτη Γη και στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων… ή μήπως κάτι άλλο προκάλεσε το τέλος αυτών των μαγευτικών ζώων;

Κατάλληλο για νηπιαγωγείο – α-β-γ-δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο

Διάρκεια: 30 λεπτά

11. Δομή, εξέλιξη και Ιστορία του Σύμπαντος: Γυρίζουμε τα μάτια μας στον νυχτερινό ουρανό και ξεκλειδώνουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Βλέπουμε από τι αποτελείτε το σύμπαν, προσπαθούμε να δώσουμε μία εξήγηση για την μυστήρια σκοτεινή ύλη και ενέργια. Γυρίζουμε πίσω 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια εκεί που ξεκίνησαν όλα, βλέπουμε πως εξελίχθηκε το σύμπαν και βλέπουμε τις διαφορετικές θεωρίες για την εξέλιξη του.

Κατάλληλο για δ-ε-στ Δημοτικού/Γυμνάσιο/Λύκειο

Διάρκεια: 45 λεπτά

Αφού επιλέξτε ένα από τα θέματα παρουσίασης που μπορείτε να δείτε παρακάτω παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αίτηση που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.