ΧΟΡΗΓΟΙ

collimation των κατόπτρων


Το πρόβλημα του Δημήτρη Νικολαΐδη:

προσφάτως αγόρασα το Baader Collimator, 78€ παρακαλώ, που χρησιμοποιείται για την ευθύγράμμιση των κατόπτρων του τηλεσκοπίου. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, έκανα το τηλεσκόπιο βίδες αφαιρώντας το δευτερεύον κάτοπτρο για να βγάλω το πρωτεύον και να σημαδέψω το γεωμετρικό κέντρο του πρωτεύοντος από την αρχή (αν και υπήρχε κύκλος που ελάχιστα απείχε από το δικό μου σημάδεμα). Ως εδώ καλά, αλλά μετά την επανατοποθέτηση τους και την χρήση του collimator για την ευθυγράμμιση η εικόνα που έπαιρνα ήταν παρόμοια με την εικόνα πάνω αριστερά στο επισυναπτόμενο αρχείο (που αποτελεί εργασία ευθυγράμμισης των κατόπτρων από τον Α. Μυλωνά-πολύ χρήσιμο).


Το δευτερεύον κάτοπτρο δεν ερχόταν με κανένα τρόπο στην κατάσταση της εικόνας 4 του Άρη.


Ανέτρεξα στον φίλο Astroc που με την βοήθεια του καταφέραμε να μαζέψουμε σημαντικά τα κάτοπτρα. Εν τω μεταξύ ψάχνοντας και σε άλλα forum ανακαλύπτω ότι το Collimator θέλει collimation ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ, αφού από τον κατασκευαστή συνιστάται να μην πειράξεις τα βιδάκια της ευθυγράμμισης του, αλλά από την άλλη κάνοντας το απλό πείραμα να εστιάσεις την ακτίνα του laser στον μαρκαρισμένο κύκλο του πρωτεύοντος και στρέφοντας το collimator μέσα από το focuser κατά 3600, διαπιστώνεις ότι δεν κινείται μέσα στον κύκλο η ακτίνα αλλά φεύγει σημαντικά εκτός. Κάνω λοιπόν collimation στο collimator!!! φέρνοντας την ακτίνα του μέσα στον μαρκαρισμένο σημάδι του πρωτεύοντος και στρέφοντας το σιγά-σιγά ρυθμίζω από τις βίδες έτσι ώστε να μην κινείται εκτός του κύκλου.


Εχει προηγηθεί ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος κατόπτρου με την κλασσική παραδοσιακή μέθοδο του κουτιού από film. Παίρνεις ένα κουτάκι από film, κόβεις τον πάτο του με μιά σέγα και στο καπάκι του εκεί που υπάρχει ένα μικρό σημάδι κάνεις μιά τρύπα 4-5mm, τον προσαρμόζεις στο focuser σαν προσοφθάλμιο, ταιριάζει απόλυτα, και ρυθμίζοντας τις βίδες του δευτερύοντος καταφέρνεις να φθάσεις στην εικόνα 4 του Άρη.
Ωραία, έχω φθάσει λοιπόν στο σημείο που η κλασσική μέθοδος και η μέθοδος του collimator ταυτίζονται αφού μου δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, δείχνουν και τα δύο ότι το δευτερεύον είναι ευθυγραμμισμένο. Τι απομένει λοιπόν; μα φυσικά η ρύθμιση του πρωτεύοντος ώστε να φθάσουμε στην εικόνα 5. Ευθυγραμμίζω και το πρωτεύον με τον παραδοσιακό τρόπο (κάνω ένα έλεγχο το βράδυ αφεστιάζοντας σε ένα φωτεινό αστέρι και το αποτέλεσμα που παίρνω είναι να είναι συμμετρικός (φεύγει ελάχιστα) ο δίσκος του Airy. Βάζω πάνω στο focuser το collimator και κοιτώ για το πρωτεύον. Σύμφωνα με τις οδηγίες, εφ΄ όσον έχεις φθάσει τόσο κοντά θα έπερεπε στο πλέγμα που υπάρχει στο collimator να εμφανίζεται κάπου η ανάκλαση από το πρωτεύον της ακτίνας και να μαζέψεις απο εκεί και μετά το πρωτεύον έτσι ώστε η ακτίνα του laser να περάσει ακριβώς από το κέντρο του. Σιγά η ανάκλαση του πρωτεύοντος δεν φαίνεται πουθενά στο πλέγμα. Παιδιά θα τρελλαθώ, καμμία ιδέα κανείς, γιατί αλλιώς ή θα πετάξω το collimator ή θα το χρησιμοποιήσω γιο να στραβώνω τους "εχθρούς" μου.Προτινόμενες λύσεις


Αποστόλης Δημητρομανωλάκης: Απο αυτά που έχω διαβάσει, το καλύτερο collimation γίνεται με τα cheshire eyepiecies. Τα laser και τρέχα-γυρευε εκτός απο το ότι είναι πολύ πιο ακριβά, είναι και λιγότερο ακριβή. Το επόμενο καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι αυτά που προτείνουν εδώ: http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html Το οποίο είναι λιγο περισσότερο φασαριόζικο, γιατί πρέπει να βάλεις ένα στόχο απο χαρτί 40-50 μέτρα μακρυά απο το τηλεσκόπιο. Άλλα είναι 100% εγγυημένο.


Δημήτρης Μανούσος: Αγαπητέ Δημήτρη,
Μετά και την τελευταία μας συνάντηση στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είχαμε μιλήσει κάπως βιαστικά για το θέμα. Προσωπικά έχω ένα laser collimator και λόγω του τηλεσκοπίου που διαθέτω είναι αρκετά δύσκολο να κάνω ευθυγράμμιση με τον κλασσικό τρόπο (με καπάκι του φιλμ και Star Test) λόγω μεγάλου μήκους του σωλήνα. Αναγκάστηκα λοιπόν να προσπαθήσω να κάνω ευθυγράμμιση με το collimator. Αντιμετώπισα κι εγώ τα ίδια προβλήματα και είχα εντελώς απογοητευθεί. Ευτυχώς όμως μετά από κόπο βρήκα τη λύση και τώρα φτάνοντας στο πεδίο παρατήρησης κάνω ευθυγράμμιση μέσα σε 1 λεπτό και έχω τέλειο είδωλο χάρις το laser collimator. Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να αναφέρω πρώτα ότι υπάρχουν 2 είδη ευθυγράμμισης: η οπτική και η γεωμετρική. Η γεωμετρική ευθυγράμμιση είναι όταν το πρωτεύον είναι στη μέση του σωλήνα χωρίς κλίση, το δευτερεύον είναι ακριβώς στη μέση του σωλήνα και με κλίση 45 μοιρών προς τον εστιαστή. Σε αυτή τη φάση είναι το τηλεσκόπιο όταν έχουμε χρησιμοποιήσει το καπάκι του φιλμ. Κάνοντας όμως Star Test βλέπουμε ότι οι κύκλοι του Airy δεν είναι ομόκεντροι οπότε μετά κάνουμε βελτιώσεις μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τότε το τηλεσκόπιό μας είναι οπτικά ευθυγραμμισμένο. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Θα περίμενε κανείς ότι αφού είναι το τηλεσκόπιο γεωμετρικά ευθυγραμμισμένο τότε θα είναι και οπτικά. Ιδού λοιπόν η αιτία του κακού:

Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής ποιότητας του εστιαστή που έχουν όλα τα Κινέζικα τηλεσκόπια. Δηλαδή όταν βάλουμε ένα προσοφθάλμιο και το σφίξουμε με τις 2 βιδούλες του εστιαστή, αυτό φεύγει από το κέντρο, έστω και λίγο. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με το laser collimator. Αυτό δεν το βλέπουμε με το καπάκι του φιλμ γιατί δεν το σφίγγουμε όπως το προσοφθάλμιο. Βάζοντας όμως το laser collimator πάνω και σφίγγοντάς το όπως ένα προσοφθάλμιο η ευθυγράμμιση που κάνουμε είναι σαν να κάναμε Star Test. Ουσιαστικά δηλαδή εξαλείφουμε το σφάλμα του εστιαστή. ΟΜΩΣ για να μπορούμε να κάνουμε ευθυγράμμιση με το laser θα πρέπει να είναι κι αυτό ευθυγραμμισμένο. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πολύ απλή. Φτιάχνουμε μια βάση με δύο σχισμές  και τοποθετούμε πάνω το collimator. Ανοίγουμε το διακόπτη και αφήνουμε την ακτίνα να χτυπήσει σε όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση σε κάποιο τοίχο. Περιστρέφουμε γύρω από τον εαυτό του το collimator και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στις βιδούλες του collimator μέχρι η ακτίνα να είναι ακίνητη κατά την περιστροφή. Τώρα το laser collimator είναι ευθυγραμμισμένο και με μεγάλη ακρίβεια. Βάζουμε το collimator στον εστιαστή και το σφίγγουμε και ακολουθούμε τη μέθοδο ρυθμίζοντας πρώτα το δευτερεύον και μετά το πρωτεύον. Βάζοντας τώρα το καπάκι του φιλμ θα δούμε ότι το δευτερεύον μας έχει ξεφύγει. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Στην ουσία βλέπουμε το σφάλμα που έχει ο εστιαστής μας. Τελικός κριτής βέβαια είναι το Star Test. Αλλά θα σου πω και κάτι άλλο. Δοκίμασε να κάνεις πρώτα ευθυγράμμιση με καπάκι του φιλμ και κάνε Star Test και μετά δοκίμασε και με το laser collimator (αφού το ευθυγραμμίσεις πρώτα). Συνοψίζοντας θα αναφέρω ένα ένα τα βήματα μιας επιτυχημένης ευθυγράμμισης:

Προκαταρκτικός έλεγχος που τον κάνουμε 1 φορά.
1) Ελέγχουμε την αράχνη του δευτερεύοντος ώστε ο δευτερεύον να είναι στη μέση του σωλήνα.
2) Μετράμε με ένα χάρακα τις αποστάσεις του δευτερεύοντος (πάνω - κάτω - δεξιά - αριστερά) από τα τοιχώματα του εστιαστή, ώστε το δευτερεύον να είναι ακριβώς κάτω από τον εστιαστή και στο κέντρο.
3) Ευθυγραμμίζουμε το laser collimator.

Πριν από κάθε παρατήρηση
1) Ευθυγραμμίζουμε με laser collimator

Για περισσότερη ακρίβεια υπάρχει και η μέθοδος του Barlowed laser collimator που ουσιαστικά βάζεις ένα Barlow και μετά από πάνω το laser collimator (προσωπικά δεν έχει χρειαστεί να το κάνω). Ελπίζω να βοήθησα... Smiley


Θοδωρής Μπακαλέξης: Λοιπον θα πω και γω την αποψη μου. Ειχα παρει και γω ενα λειζερ κολιμειτορ αλλα πλεον το χρησιμοποιω μονο για επαληθευση του κλασσικο κολιμαισον με το καπακι του φιλμ. Οταν λοιπον εκανα κολιμεισον στο δικο μου 8ιντσο με το λειζερ παντα εβγαινε λαθος. Πηγα λοιπον στο πλανηταριο αθηνας και πηρα τις παρακατω οδηγιες για το κολιμεισον τις οποιες θα σας παραθεσω παρακατω. Απο τοτε και μετα και εφοσον πρωτα ακολουθουσα τις οδηγιες αυτες, ακολουθως εβαζα σαν εξακριβωση το λειζερ και ως θαυμα παντα επιανε κεντρο και στον στοχο αλλα και στο κατοπτρο. Συμβουλη μου λοιπον ειναι να αφησετε τα λειζερ και να ρυθμιζετε με το καπακι του φιλμ και τις παρακατω οδηγιες. Θα σωθειτε στην κυριολεξια.


Οσο για τον δισκο του AIRIE ξεχαστε τον σε τηλεσκοπια μεχρι 8 - 10 ιντσων γιατι απλα δεν φαινεται. Φαινεται μονο σε πολυ μεγαλα τηλεσκοπια. Οσο για τους κυκλους που βλεπετε γυρω απο το αστρο δεν ειναι ο δισκος αλλα περιθλασεις φωτος....Οσο για το λειζερ για να δειτε εαν ειναι ευθυγραμισμενο καντε το εξης. Παρτε ενα πολυ χοντρο βιβλιο ανοιξτε το στην μεση και βαλτε το ανοιχτο μπρος απο ενα τοιχο. Βαλτε πανω στην ενωση των σελιδων το λειζερ και ανοιξτε το. Εκει που χτυπαει η δεσμη τσεκαρετε με ενα μολυβι. Κατοπιν  περιστρεψτε το λειζερ σιγα σιγα στο σημειο που βρισκεται. Εκει δηλαδη που ενωνοντε οι σελιδες. Εαν η δεσμη φωτος κατα την περιστροφη πεφτει πανω στο τσεκαρισμενο σημειο η ελαχιστα πιο διπλα ειναι ολα οκ. Εαν φευγει τοτε υπαρχει προβλημα.<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.054 δευτερόλεπτα