ΧΟΡΗΓΟΙ

Voyager


του Δημήτρη Νικολαΐδη


Εκατό φορές η απόσταση Γης-Ήλιου, εκατό αστρονομικές μονάδες. Το μακρύ ατελείωτο ταξίδι του Voyager συνεχίζεται. Έχει ήδη φτάσει στα σύνορα του Πλούτωνα εκεί που βασιλεύει ο Άδης και το φως του ηλιοκράτορα Ήλιου μας μόλις και φτάνει λέγοντας μας καληνύχτα αλλα ταυτόχρονα λέγοντας και καλημέρα Σύμπαν . Κοντεύει πια να ακουμπήσει το όριο της Ηλιόπαυσης ταξιδεύοντας ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο , 12 μήνες το έτος και για 30 πια χρόνια. Ναι πέρασαν 30 πλέον χρόνια από τότε που μερικοί εμπνευσμένοι επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο αείμνηστος Carl Sagan, οραματίστηκαν την αποστολή ενός πρεσβευτή της Γης στο διάστημα με απώτερο στόχο την απόδειξη της ύπαρξης κάποιων ευφυών όντων σε μια μακρυνή γωνιά του απέραντου σύμπαντος.
Εδώ http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/instruments.html θα βρείτε πληροφορίες για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που έχει το Voyager και παρακαλώ να είστε επιεικείς. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τεχνολογία τριακονταετίας και πλέον.

 

voyager1

 

Η όλη προσπάθεια και το εγχείρημα αποτελεί ένα πείραμα αισιοδοξίας και ελπίδας αφού θυμίζει το ναυαγό που στην προσπάθεια του να αποδείξει την ύπαρξη του ρίχνει στον απέραντο ωκεανό ένα μπουκάλι που περιέχει το μήνυμα της ύπαρξης του με την προσδοκία ότι κάποιος ναυτικός ή στεριανός θα το βρεί και θα διαβάσει το μήνυμα.
Μόνο που εδώ το ρόλο του μπουκαλιού τον παίζει το Voyager το δε ρόλο του μηνύματος τον έχει αναλάβει ένας επιχρυσωμένος χάλκινος δίσκος 12" με μυστήρια σύμβολα που περιγράφουν όμως με μοναδικό τρόπο την ύπαρξη μας στον τρίτο κατά σειρά εσωτερικό πλανήτη ενός άστρου.
Περισσότερες πληροφορίες για τον δίσκο θα βρείτε http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/goldenrec1.html

Ο τρόπος με τον οποίο έχει κατασκευαστεί ο δίσκος αποτελεί ένα μοναδικό επίτευγμα αφού οι κατασκευαστές του κατάφεραν μέσα σε ένα τόσο μικρό χώρο να "βολέψουν" τόσες πολλές πληροφορίες. Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Αστρονομία, Χημεία, Έρευνα, Ανθρώπινες Δραστηριότητες,Αθλητισμός είναι μερικές από τις πληροφορίες που περιέχονται στον δίσκο. Δείτε εδώ http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/sceneearth.html για να καταλάβετε τι εννοώ.
Αλλά δεν αρκεστήκαμε μόνο σ΄ αυτά, ο δίσκος είναι γεμάτος από μουσική http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/music.html και τι μουσική από Motzart μέχρι Chuck Berry και από Louis Armstrong μέχρι ethnic.

Ο χαιρετισμός που απευθύνουμε, στους πιθανούς αποδέκτες του μηνύματός μας, σε 55 παρακαλώ διαφορετικές γλώσσες από αρχαία Αραμαϊκά μέχρι τα εκλεπτυσμένα Γαλλικά και από τα τραχιά και βαριά Γιαπωνέζικα μέχρι την γλωσσα των Περσών, άλλες ζωντανές και άλλες νεκρές πια βρίσκεται εδώ http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/languages.html , ενώ εκπληκτικοί ήχοι από το κλαμα ενός μωρού μέχρι την έκρηξη κάποιου ηφαιστείου βρίσκονται εδώ http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/sounds.html  έτοιμα να προκαλέσουν την απορία στα αυτιά των επίδοξων παραληπτών.

 

voyager2


 

voyager3

 

 

Voyager από την μακρυνή πιά και ακόμα πανέμορφη Γη ένας τελευταίος χαιρετισμός και μια ευχή.
Καλή επιτυχία στην αποστολή σου.
Και στους πιθανούς παραλήπτες του μηνύματος του Voyager, αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα εδώ περάστε να μας πείτε μια καλημέρα.

 

gaia

 

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.059 δευτερόλεπτα