ΧΟΡΗΓΟΙ

Χανιά


rodopou


Ονομασία τοποθεσίας: Ροδοπού – Κλήματα

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 23.44 Ε, 35.35 Ν   υψόμετρο: Απορία μ

Περιγραφή: Το σκοτεινότερο σημείο παρατήρησης του ΣΦΑΚ. Ένα εκπληκτικό μέρος για παρατηρήσεις.

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Απόλυτο σκοτάδι.

Εμπόδια: Το βουνό στα δυτικά κόβει λίγο από τον ουρανό όπως επίσης και εκείνο στα Ανατολικά κόβει ολόκληρη την θάμπωση από τα Χανιά.

Οδηγίες προσέγγισης: Από το Κολυμπάρι βγαίνουμε προς Ροδοπού ακολουθώντας τον δρόμο κάτω από την Εθνική. Στρίβουμε δεξιά προς Ροδοπού στην πρώτη μεγάλη διακλάδωση και συνεχίζουμε ευθεία μέσα από το χωριό.Απο το χωριό ακολοθούμε τον δρόμο όλο ευθεία για 4,5 χιλιόμετρα. Σε κάποιο σημείο τελειώνει η άσφαλτός και τα υπόλοιπα 1,8 χίλιόμετρα είναι εύκολος χωματόδρομος. Μηδενίστε το μετρητή του αυτοκινήτου άν είναι βράδυ για να το βρείτε πιο εύκολα . Το σημείο παρατήρησης είναι στα αριστέρα σε ένα πλάτωμα με χώμα όπου υπάρχει και χώρος για σταθμευσή.

Απόσταση από την πόλη: 35χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα. Το σημείο είναι επίπεδο αλά έχει χώμα και χρειάζεται προσοχή με τον εξοπλισμό.
 

 
getimΟνομασία τοποθεσίας: Γετιμ Μετόχι, Βρύσες Αποκορώνου

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 24.10 Ε, 35.24 Ν   υψόμετρο: 156μ

Περιγραφή: Ένα από τα σκοτεινότερα σημεία στην περιοχή των Βρυσών ψηλά στο Γετίμι πάνω από τις Βρύσες Αποκορώνου

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Πέρα από την απανταχού παρούσα θάμπωση των Χανίων να επηρεάζει όμως ελάχιστα το σημείο η περιοχή είναι πολύ σκοτεινή.

Εμπόδια: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια που να κρύβουν τον ουρανό πέρα από το βουνό στα Βόρειο Δυτικά το οποίο όμως ελάχιστα επηρεάζει την παρατήρηση

Οδηγίες προσέγγισης: Από την Εθνική στρίβουμε προς Βρύσες στον πρώτο κόμβο από Χανιά (τον δεύτερο από Ρέθυμνο) και αμέσως δεξιά στο πρώτο δρόμο που θα συναντήσουμε. Περνάμε την γέφυρα πάνω από την Εθνική και συνεχίζουμε ευθεία. Περνάμε μέσα από το χωριό και μπαίνουμε σε ένα πολύ εύκολο και βατό χωματόδρομο. Στο δεξί μας χέρι θα δούμε ένα πύργο νερού. Στην πρώτη αριστερή στροφή που θα δούμε μετά τον πύργο είναι το σημείο παρατήρησης.

Απόσταση από την πόλη: 35χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα. Το σημείο είναι επίπεδο αλά έχει χώμα και χρειάζεται προσοχή με τον εξοπλισμό. Οι Βρύσες είναι μόλις 5 λεπτά μακριά για ότι χρειαστείτε 

 aptera


Ονομασία τοποθεσίας: Αρχαία Άπτερα

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 24.85 Ε, 35.27 Ν   υψόμετρο: 205μ

Περιγραφή: Ένα από τα παλιότερα σημεία συνάντησης του Συλλόγου χρησιμοποιείται πλέον μόνο για ανοιχτές για το κοινό βραδιές παρατήρησης. Το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο και λίγα μόνο λεπτά από την πόλη των Χανίων.

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Υπάρχει φωτισμός από τα Χανιά, την Σούδα και κυρίως από την Αμερικάνικη βάση στα Βόρεια ενώ ο Νότιος ουρανός είναι πολύ πιο σκοτεινός, αλλά η θάμπωση φτάνει μέχρι και 25 μοίρες ενώ αν έχει υγρασία προσθέτει άλλες 5 μοίρες.   

Εμπόδια: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια που να κρύβουν τον ουρανό πέρα από το ίδιο το κάστρο το οποίο τρώει μέρος του Δυτικού ουρανού.  Τα γύρω βουνά δεν επηρεάζουν την παρατήρηση

Οδηγίες προσέγγισης: Από την Εθνική στρίβουμε προς Μεγάλα Χωράφια και μόλις ανέβουμε στο χωριό στρίβουμε αριστερά προς Αρχαία Άπτερα. Στην διακλάδωση που θα δούμε παίρνουμε τον αριστερό δρόμο μέχρι το κάστρο.

Απόσταση από την πόλη: 12χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι καθαρό και ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα πάνω στην άσφαλτο. Από το χωριό που είναι πριν το σημείο παρατήρησης μπορείτε να προμηθευτείτε νερά και σνακς από το μικρό σούπερμάρκετ το οποίο είναι ανοιχτό μέχρι αργά.

 

 


 


litsarda


Ονομασία τοποθεσίας: Λιτσάρδα


Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 24.12 Ε, 35.23 Ν   υψόμετρο: 306μ

Περιγραφή: Ένα από τα πιο νέα σημεία παρατήρησης του ΣΦΑΚ βρίσκεται στην Λιτσάρδα Αποκορώνου, κοντά στον Βάμο. Βρίσκεται για την ακρίβεια ανάμεσα στις Βρύσες και στην Λιτσάρδα σε ένα εύκολα προσβάσιμο χωματόδρομο
Φωτισμός / Φωτορύπανση: Υπάρχει φωτισμός από τα γύρω χωριά αλλά όχι σε σημείο να συμβάλουν στην φωτορύπανση του σημείου. Η θάμπωση από τα Χανιά είναι ορατή μέχρι 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Εμπόδια: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια που να κρύβουν τον ουρανό πέρα από το βουνό στα νοτιοανατολικά αλλά αρκετά μακριά από το σημείο για να εμποδίσει την παρατήρηση των αστερισμών του νότου.

Οδηγίες προσέγγισης: Από τον Βάμο στρίβουμε αριστερά μετά τα σχολεία και μετά όλο ευθεία μέχρι να δούμε την πινακίδα δεξιά προς Λιτσάρδα. Μόλις φτάσουμε στο κέντρο του χωριού θα περάσουμε την πιτσαρία στο δεξί μας χέρι και 50 μέτρα πιο κάτω υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα προς Βρύσες. Κατηφορίζουμε και προσέχουμε στο δεξί μας χέρι 500 μέτρα πιο κάτω να δούμε ένα χωματόδρομο με μια πινακίδα κατασκευαστικής εταιρείας σπιτιών στην άκρη του δρόμου. Μπαίνουμε στον χωματόδρομο και 300 μέτρα πιο κάτω βρίσκουμε την περιφραγμένη τσιμεντένια ταράτσα στο αριστερό μας χέρι. Επειδή ο δρόμος είναι στενός, αδειάζουμε εξοπλισμό και παρκάρουμε 5 μέτρα πιο κάτω που έχει αρκετό χώρο για στάθμευση.

Απόσταση από την πόλη: 30χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Ο χωματόδρομος είναι εύκολος και βατός. Η παρατήρηση γίνεται σε τσιμεντένια επιφάνεια οπότε δεν έχουμε σκόνη και χώματα. Η πιτσαρία μισό χιλιόμετρο πιο πάνω κάνει καλές πίτσες και είναι επίσης και παντοπωλείο.

 


 

 

Google Earth EOS Tavri Observation site

 

Ονομασία τοποθεσίας: Καταφυγιο Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων - Ταύρη

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 24.09 Ε, 35.17 Ν   υψόμετρο: 1214 μ

Περιγραφή: Το σκοτεινότερο σημείο παρατήρησης του ΣΦΑΚ. Ένα εκπληκτικό μέρος για παρατηρήσεις.

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Απόλυτο σκοτάδι.

Εμπόδια: Το βουνό στα δυτικά κόβει λίγο από τον ουρανό όπως επίσης και εκείνο στα Ανατολικά κόβει ολόκληρη την θάμπωση από τα Χανιά.

Οδηγίες προσέγγισης: Από τ' Ασκύφου Σφακίων και την περιοχή Αμμουδαρι κόβουμε δεξιά από την μικρή πλατεία με τις προτομές των αδερφών Πολέντα και ανηφορίζουμε ευθεία πάνω. Ο δρόμος είναι ασφαλτομένος για δύο περίπου χιλιόμετρα αλλά μετά είναι χωματόδρομος για το υπόλοιπο της διαδρομής. Δύσκολος δρόμος για κανονικα αυτοκίνητα σε δύο σημεία κοντά στο καταφύγιο χρειάζεται πολύ προσοχή στην διάσχυση επειδή υπάρχουν νεροφαγώματα.

Απόσταση από την πόλη: χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα. Το σημείο είναι επίπεδο αλά έχει χώμα και χρειάζεται προσοχή με τον εξοπλισμό. Ο αέρας είναι δυνατός στο σημείο αρκετές μέρες τον χρόνο που δυσκολεύει τις παρατηρήσεις. 

 

Google Earth αχείο kmz του σημείου

 


 

 

Σημείο Παρατήρησης Σταυρού-Ρεα

 

Ονομασία τοποθεσίας: Σταυρός - ΡΕΑ

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 35.569643Ν, 24.114130Ε   υψόμετρο: ??μ

Περιγραφή: Πολύ σκοτεινό σημείο παρατήρησης SQM-L:21,13

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Πολύ σκοτεινά.

Εμπόδια: Κανένα.

Οδηγίες προσέγγισης: Από Χοραφάκια προς Σταυρό στρίβουμε δεξιά προς Κατασκήνωση Ρέα, (κολώνα με πολλές πινακίδες), αφού περάσουμε την Ρέα συνεχίζουμε δεξιά και στην διακλάδωση που θα συναντήσουμε πάμε πάλι δεξιά. Το σημείο παρατήρησης είναι ακριβώς εκεί που τελειώνει η άσφαλτος. Η Διαδρομή είναι πιο γρήγορη από Χοραφάκια αλλά έχει συνεχόμενο χωματόδρομο.

Απόσταση από την πόλη: ??χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα. Το σημείο είναι επίπεδο έχει επιλογή για στήσιμο στην άσφαλτο ή στο χώμα

 


 

 

 

Σημείο Παρατήρησης Δραπανο

 

Ονομασία τοποθεσίας: Δράπανο - ESA

Γεωγραφικές Συντεταγμένες:
35°26' 03"Β, 24°14' 12"Α   υψόμετρο: ??μ

Περιγραφή: Πολύ σκοτεινό σημείο παρατήρησης SQM-L:21,13

Φωτισμός / Φωτορύπανση: Πολύ σκοτεινά.

Εμπόδια: Χαμηλά δέντρα 20 μοίρες.

Οδηγίες προσέγγισης:

Οδηγίες από τα Χανιά

Ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση ανατολικά προς Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Βγείτε από τον κεντρικό δρόμο στις Καλύβες. Στη διασταύρωση στρίψτε αριστερά  προς το κέντρο των Καλυβών.  Στο κέντρο των Καλυβών στρίψτε δεξιά στη διασταύρωση που θα βρείτε προς την Αλμυρίδα. Αφού περάσετε τις Καλύβες,  ενώ ανεβαίνετε το λόφο, στρίψτε αριστερά προς την Αλμυρίδα. Μετά την είσοδό σας την Αλμυρίδα στρίψτε δεξιά προς την Πλάκα. Προχωρήστε ευθεία μέσα από το κέντρο της Πλάκας και μέσα από τα Καμπιά. Μετά τα Καμπιά στρίψτε δεξιά προς την κατεύθυνση του Δραπάνου.  Προχωρήστε μέχρι το λόφο του Δραπάνου. Στο κέντρο του Δραπανου στρίψτε αριστερά προς το ακρωτήρι. Μετά από 200 μέτρα στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο όπου βρίσκεται η πινακίδα της ΕΣΑ. 

Οδηγίες από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση δυτικά προς Χανιά. Βγείτε από τον κεντρικό δρόμο στη Γεωργιούπολη.  Αφού διασχίσετε το κέντρο της Γεωργιούπολης στρίψτε αριστερά και διασχίστε τη γέφυρα προς το Kαλαμίτσι Αμυγδάλου. Ανεβείτε το λόφο και στρίψτε δεξιά (φουρκέτα), λίγο πριν το Καλαμίτσι Αμυγδάλου προς Σελιά και Κεφαλά. Στη διασταύρωση στην κορυφή του λόφου, στρίψτε δεξιά προς Σελιά και Κεφαλά. Διασχίστε τα Σελιά και τη Λικοτιναρά προς Κεφαλά. Οδηγήστε ευθεία μέσα από τον Κεφαλά προς το Παλαιλώνι και το Δράπανο. Διασχίστε το Παλαιλώνι προς το Δράπανο

Στο κέντρο του Δραπάνου στρίψτε δεξιά προς το ακρωτήρι. Μετά από 200 μέτρα στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο όπου βρίσκεται η πινακίδα της ΕΣΑ.


Απόσταση από την πόλη: ??χμ

Ευκολίες/δυσκολίες: Το σημείο είναι ευρύχωρο με χώρο για στάθμευση αλλά και παρατήρηση από πολλά άτομα. Το σημείο είναι σχεδόν επίπεδο για στήσιμο στο χώμα. Στο Δράπανο έχει μίνι μάρκετ για την αγορά βασικών ειδών. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην ESA και η οποία μας παραχωρεί το σημείο για ελεύθερη παρατήρηση με την μόνη προυπόθεση να προσέχουμε το θέμα του καπνίσματος.

<

 

 

 

 

 

 

 

Χρόνος εκτέλεσης : 0.063 δευτερόλεπτα