ΧΟΡΗΓΟΙ

Το ημερολόγιο


Ημερολόγιο μιας μικρής αστρονόμου... της Μυρτώ Γ.


28/07/2008
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
μάντεψε! Η μαμά σήμερα μου ανακοίνωσε ότι 1-2 Αυγούστου θα πάει σ’ ένα μέρος που το λένε Σχίνακα, να κάνει αστροπαρατήρηση μαζί με άλλα τρία άτομα από τη Σητεία. Ε, λοιπόν, όπως φαντάζεσαι ένιωσα αμέσως την επιθυμία να συμμετέχω κι εγώ. Αύριο σκοπεύω να τη ρωτήσω…! Ευχήσου μου καλή τύχη!

 29/07/2008
Θαύμα! Η μαμά δέχτηκε, τονίζοντας ότι καθένας μπορεί να συμμετέχει στα δρώμενα αυτά.
‘‘Πώς κι έτσι;’’ Ρώτησα απορημένη
‘‘ Μιλάμε για το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης- το λεγόμενο ΣΦΑΚ-… οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος, αρκεί να θρέφει αγάπη και ενδιαφέρον για το αντικείμενο αυτό’’.
Δεν είναι υπέροχο; Αχ, ημερολόγιό μου! Δε μπορείς να φανταστείς πόσο ανυπομονώ να περάσουν οι μέρες! Ωστόσο, θυμάσαι που έλεγα μικρή ότι θέλω να γίνω αστροΜόνος(!); Νομίζω ότι όλο το σύμπαν συνωμότησε για να τα καταφέρω τελικά! Λοιπόν σ’ αφήνω τώρα,  γιατί πρέπει να ετοιμάσω μία λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστώ! Φιλάκια πολλά!

30/07/2008
Παραμονές τις μεγάλης μέρας… Η λέξη ‘πανικός’ κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του σπιτιού.
‘‘Μυρτώ, πήρες το κασκόλ που σου άφησα στο κρεβάτι;’’
‘’Μαμά, πού να βάλω τις παντόφλες;’’
‘‘Οδοντόκρεμα θα χρειαστούμε’’.
Τελικά δε θα παρατηρήσουμε μόνο από τα δικά μας τηλεσκόπια. ο λόγος που επισκεπτόμαστε το Σχίνακα, δεν είναι ότι εκεί έχει πιο καθαρό ουρανό – όπως πρωτίστως πίστευα-, αλλά γιατί υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις με τεράστιο τηλεσκόπιο. Α! Ξέρεις τι άλλο έμαθα; Αν μαζέψουμε πάνω από 200 εγγραφές στη Σητεία, θα εγκαταστήσουν ένα παρόμοιο γιγάντιο τηλεσκόπιο κάπου στη Ζήρο και δε θα χρειάζεται να ‘διακτινιζόμαστε’ στην άλλη άκρη της Κρήτης  για αστροπαρατηρήσεις! Ακόμη, ο τουρισμός θα αυξηθεί και πολύ πιθανό να γίνουν και προγράμματα για μαθητές! Λοιπόν, επειδή με φωνάζει η μαμά πρέπει να σταματήσω εδώ… Τα λέμε αύριο, που θα έχω και τις πρώτες εμπειρίες!

01/08/2008
Αρνητικό: Πρωινό ξύπνημα…! Θετικό: Για πρώτη φορά στο καλοκαίρι είδα πως είναι ο κόσμος το πρωί! Εντάξει, εντάξει αφήνω τις φλυαρίες και μπαίνω στο κυρίως θέμα… ΤΕΛΕΙΑ!!!! Δεν υπάρχει καλύτερη λέξη για να εκφράσω το πώς αισθάνομαι! Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, βρίσκομαι στο δρόμο για τα Ζωνιανά… Όχι, μην ανησυχείς, απλώς εκεί είναι τα σπίτια που έχουμε νοικιάσει για να μείνουμε το βράδυ. – Σημείωση: ο Σχίνακας είναι κορυφή στον Ψηλορείτη- Επίσης, γνώρισα τα άλλα 3 άτομα της σητειακής ομάδας σήμερα:
•   Περράκης Μιχάλης(1), μαθηματικός- οργανωτής της ομάδας
•   Μιχάλης(2), μαθητής
•   Μπάμπης, καθηγητής
Που λες, το βράδυ προγραμματίζουμε να επισκεφτούμε το Σχίνακα και να παρατηρήσουμε από το μεγάλο τηλεσκόπιο…Δυστυχώς πρέπει να σ’ αφήσω γιατί μόλις φτάσαμε! Τα λέμε  μετά!

Υ.Γ. Καλό μήνα!!

01/08/2008- Ξημερώματα 02/08/2008
Είμαι μέσα στο αμάξι. Κάνει απίστευτο κρύο! Ναι, σωστά το μάντεψες, βρίσκομαι στο Σχίνακα, σε μία από τις ψηλότερες κορυφές του Ψηλορείτη και μόλις τελείωσα την αστροπαρατήρηση. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν, αλλά εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ στα ιδιαίτερα του αυτοκινήτου μας. Έξω ο τόπος είναι γεμάτος με τηλεσκόπια επαγγελματικά, με αστροπαρατηρητές από όλη την Κρήτη… 50 μέτρα πιο πάνω, είναι το αστεροσκοπείο όπου σε μια μικρή αίθουσα γεμάτη υπολογιστές μαζευτήκαμε η ομάδα και αστροπαρατηρήσαμε σαν κανονικοί επιστήμονες!! Φοβερή εμπειρία! Τα μάτια μου, όμως, κλείνουν από την κούραση και την υπερένταση της ημέρας και μάλλον θα πάρω κανέναν υπνάκο! Καληνύχτα ημερολόγιό μου!

03/08/2008
Ημερολόγιό μου, συγχώρησέ με που δε σου έγραψα, αλλά όταν γυρίσαμε το πρωί- ξημερώματα- ήμουν πτώμα!! Πω, πω ,πω! Τι γεμάτη μέρα που ήταν η χθεσινή! Το πρωί επισκεφτήκαμε τα γύρω χωριά, τη σπηλιά των Ζωνιανών, συζητήσαμε περί ανέμων και υδάτων και τέλος ήπιαμε καφέ μαζί με τ’ άλλα μέλη του ΣΦΑΚ. Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος είναι ο πρόεδρος του συλλόγου, ενώ γνωρίσαμε κι άλλους αστροπαρατηρητές, το Δημήτρη, την Ευγενία, τον Αποστόλη, το Μανώλη, τη Φαίδρα που είναι στην ίδια περίπου ηλικία με μένα και άλλους πολλούς! Περάσαμε και από το σπίτι του Ξυλούρη, όπου η αδερφή του που το κρατάει πλέον, μας κέρασε ‘’πιΡάφι(!)’’!! Για να μην πολυλογώ, έφτασε το βράδυ…!Όλοι όσοι είχαμε πάει για αστροπαρατήρηση την προηγούμενη, μαζευτήκαμε σ’ ένα μέρος απομακρυσμένο από τα φώτα και στήσαμε τα τηλεσκόπιά μας – φυσικά το τηλεσκόπιο που φέραμε από το σπίτι, δεν τολμήσαμε καν να το ανοίξουμε μπροστά στα άλλα ‘θηρία’!-.Ένα έχω να σου πω, αυτό το βράδυ έχει χαραχτεί τόσο βαθειά στη μνήμη μου, που και 180 χρονών να γίνω, δεν πρόκειται να το ξεχάσω! Το κάθε τηλεσκόπιο παρατηρούσε κάτι διαφορετικό, έτσι γυρνούσαμε από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο και γεμίζαμε το εμπειρικό μας βαλιτσάκι με σπάνιες εικόνες: του Δία, του Αντάρη, νεφελωμάτων, λευκών νάνων, του Ουρανού, του Ποσειδώνα, των γαλαξιών…Έχασα κάθε αυτοέλεγχο και πρέπει να είχα σπάσει τα νεύρα όλων εκεί, κάνοντας σαν κακομαθημένο μικρό όταν ανοίγει τα δώρα του τα Χριστούγεννα! – Να θυμηθώ να τους ζητήσω συγγνώμη όταν τους ξαναδώ!- Τελοσπάντων, εκτός από παρατήρηση κάναμε και πάρτι έκπληξη στον κ. Δημήτρη Βαρελά που είχε έρθει ως υπεύθυνος της αστρονομίας από το νομό Λασιθίου! Είχε γενέθλια και επειδή δε βρίσκαμε ζαχαροπλαστείο στα Ζωνιανά, το κεράκι ήταν στηριγμένο σε μία σακούλα γεμάτη με κρόκερ- ξηρούς καρπούς-! Δε μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία περάσαμε!! Ακόμα, εντυπωσιακό ήταν, ότι εκτός από αστροπαρατηρητές, είχαμε και έναν ερασιτέχνη φωτογράφο στην παρέα, το Μανώλη, ο οποίος με έναν ειδικό τρόπο έπαιρνε πολύ όμορφες και λεπτομερείς φωτογραφίες του σύμπαντος! Ουφ! Κουράστηκα να γράφω! Έπρεπε όμως να σου τα αναφέρω όλα!! Φοβερή εμπειρία, δε συμφωνείς; Τώρα είμαι στο αμάξι και γυρίζω πίσω στη Σητεία… Μπουχουχου… μακάρι να κρατούσε περισσότερο!!
Σ’ ευχαριστώ ΣΦΑΚ για την εμπειρία που μου προσέφερες αυτές τις δύο μέρες και υπόσχομαι να σε ενισχύσω μιλώντας για το γεγονός αυτό στους συμμαθητές μου!! Βέβαια, δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω, αλλά κάτι θα σκεφτώ…!!


Ημερολόγιό μου, σε φιλώ!! Τα λέμε αύριο!!

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.076 δευτερόλεπτα