ΧΟΡΗΓΟΙ

Το Ζωδιακό φως


Τα βράδια του Μαρτίου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το βόρειο ημισφαίριο, το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης είναι οι καλύτεροι περίοδοι για να δείτε αυτό το αμυδρό φως μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται λίγο πιο αμυδρό από το Γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό και χωρίς φεγγάρι ουρανό σε μια τοποθεσία που θα βρίσκεται μακριά από την πόλη. Με τη σελήνη σε χάση και απούσα από τον ουρανό νωρίς το βράδυ, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ένας πολύ καλός χρόνος θέασης του ζωδιακού φωτός. Αυτή, η σε σχήμα κώνου λάμψη έχει ευρεία βάση και σκοπεύει σχεδόν κατ 'ευθείαν πάνω από το δυτικό ορίζοντα, όταν τα τελευταία απομεινάρια του λυκόφωτος θα έχουν ξεθωριάσει.

 Τι είναι το ζωδιακό φως: Η Βικιπαίδεια λέει:
Το λεγόμενο ζωδιακό φως κατατάσσεται στα ουράνια φαινόμενα. Κατά τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο κατ΄ έτος, μετά τη λήξη του λυκόφωτος γίνεται ορατό στον δυτικό πάντα ορίζοντα ένα υπόλευκο και διάχυτο, πολύ ζωηρό φως σε μορφή τριγωνικής στήλης που εκτείνεται κατά μήκος της εκλειπτικής. Το ύψος του φωτός αυτού στην Ελλάδα φαίνεται να περιορίζεται στις 50°. Ανάλογο τέτοιο φως παρατηρείται και στον ανατολικό ορίζοντα, προ του λυκαυγούς, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις αυτό το φως ονομάζεται ζωδιακό φως.

Το ζωδιακό φως προέρχεται από την ανάκλαση του ηλιακού φωτός υπό σωματιδίων που ως αραιός κονιορτός (σκόνη) βρίσκονται διαχυμένα στο χώρο μεταξύ των πλανητών και κυρίως από τον Ήλιο μέχρι τον Άρη. Από το σχήμα που παίρνει το ζωδιακό φως συνάγεται ότι το «κονιορτώδες» αυτό νέφος είναι φακοειδές και ότι το επίπεδο της τροχιάς της Γης είναι το επίπεδο συμμετρίας του.

 

 

Στο βίντεο βλέπουμε δυο ψευδοαυγές, διάρκειας πέντε ωρών η κάθε μια, που καταγράφηκαν από το υψηλότερο παρατηρητήριο του κόσμου, στο όρος Saraswati στην Ινδία.

 


Σχόλια

Επισκέπτης : Έμιλυ
Δημιουργήθηκε στις : 2014-11-15 10:07:41 (2 Χρόνια)

Μπαρντόν?..χδ'')

Επισκέπτης : SAbSe6r14
Δημιουργήθηκε στις : 2013-10-09 09:10:24 (3 Χρόνια)

God, I feel like I sholud be takin notes! Great work http://itrlllayudt.com [url=http://gzodtj.com]gzodtj[/url] [link=http://scmdxnfighe.com]scmdxnfighe[/link]

Επισκέπτης : xngjOOKb
Δημιουργήθηκε στις : 2013-10-08 02:50:55 (3 Χρόνια)

BS low - <a href="http://vxvukaaug.com">raontiality</a> high! Really good answer!

Κάντε ένα Σχόλιο για αυτή τη σελίδα
Χρόνος εκτέλεσης : 0.064 δευτερόλεπτα