ΧΟΡΗΓΟΙ

Ρυθμίσεις των τηλεσκοπίων


·   Ρυθμίσεις των τηλεσκοπίων.
Οι απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε ένα τηλεσκόπιο για να μπορούμε να παρατηρούμε με ευκρίνεια και ξεκούραστα τα αντικείμενα της παρατήρησης μας είναι οι παρακάτω:

Α) Αλφάδιασμα της βάσης του τηλεσκοπίου.
Το θεωρητικό επίπεδο της βάσης του τηλεσκοπίου μας πρέπει να βρίσκεται σε  παράλληλη θέση με το επίπεδο που έχουμε στήσει το τηλεσκόπιο μας.
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, τόσο για τηλεσκόπια με ισημερινή βάση στήριξης όσο και για τα τηλεσκόπια που διαθέτουν διχαλωτή βάση, καθώς εξασφαλίζει την παραλληλότητα της βάσης με το επίπεδο στήριξης και επιτρέπει την ελεύθερη και χωρίς δυσκολία μετακίνηση του οπτικού σωλήνα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς όλες οι σύγχρονες βάσεις διαθέτουν αλφάδι που αποτελείται από ένα σταθερό κύκλο και μια μετακινούμενη μπίλια μέσα στον κύκλο. Η επίτευξη του αλφαδιάσματος επιτυγχάνεται με την ανύψωση ή την κάθοδο των ποδιών στήριξης της βάσης, έτσι ώστε η μπίλια να βρεθεί ακριβώς στο κέντρο του κύκλου. Εύκολη διαδικασία.

Β) Ζύγισμα του οπτικού σωλήνα.
Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την ελεύθερη και χωρίς μαγκώματα ή κραδασμούς μετακίνηση του οπτικού σωλήνα του τηλεσκοπίου κατά τον άξονα της ορθής αναφοράς όσο και κατά τον άξονα της απόκλισης. Λύνουμε και τα δύο φρένα της βάσης που επιτρέπουν την κίνηση του τηλεσκοπίου κατά την ορθή αναφορά και απόκλιση. Προσεκτικά αφήνουμε τον σωλήνα του τηλεσκοπίου να γείρει προς την μια πλευρά ως προς το οριζόντιο επίπεδο. Αν ο σωλήνας μας δεν ισορροπεί και δεν βρίσκεται σε οριζόντια θέση σε σχέση με το επίπεδο, μετακινούμε αρχικά την βάση του σωλήνα, μπροστά ή πίσω αντίστοιχα ώστε να έρθει σε οριζόντια θέση όταν τον ελευθερώσουμε πάλι από τα φρένα. Για να ζυγίσουμε τώρα τον σωλήνα δεν έχουμε παρά να μετακινήσουμε τα αντίβαρα του άξονα της απόκλισης πάνω ή κάτω αντίστοιχα. Ο σωλήνας πρέπει να ισορροπεί και δεξιά και αριστερά του κατακόρυφου άξονα. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε βάσεις ισημερινής στήριξης και είναι εύκολη διαδικασία. Δεν απαιτείται σε βάσεις Ντομπσόνιαν, διχαλωτές και αλταζιμουθιακές.

Γ) Πολική Ευθυγράμμιση.
Απαραίτητη διαδικασία που περιγράφεται εδώ: Πολική ευθυγράμμιση
Ακόμη και αν δεν διαθέτουμε μοτέρ (αστροστάτη) που να κινεί την βάση μας, η διαδικασία μπορεί να γίνει έτσι ώστε κατά την διάρκεια των παρατηρήσεων μας η διόρθωση στην κίνηση που θα κάνουμε να είναι μόνον κατά ένα άξονα, αυτόν της απόκλισης και όχι και στους δύο άξονες.
Με την διαδικασία αυτή μπορούμε να παρατηρούμε επί ώρες (με την βοήθεια του αστροστάτη) οποιοδήποτε αντικείμενο χωρίς καμία απολύτως διόρθωση και έτσι μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην παρατήρηση μας. Η διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητη για όσους κάνουν αστροφωτογράφηση.
Επίπονη αρχικά διαδικασία που απαιτεί να αφιερώσει κάποιος αρκετό χρόνο, ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν εφαρμόζεται σε βάσεις Ντομπσόνιαν και αλταζιμουθιακές.


Δ) Ευθυγράμμιση των κατόπτρων.
Διαδικασία που εξασφαλίζει την βέλτιστη ποιότητα του ειδώλου του αντικειμένου που παρατηρούμε μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό. Η περιγραφή της διαδικασίας είναι η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος κατόπτρου, τόσο μεταξύ τους, όσο και κατά τους  άξονες του τηλεσκοπίου (διαμήκη και εγκάρσιο).
Η ευθυγράμμιση των κατόπτρων είναι μια επίπονη διαδικασία που κάποιος πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο έτσι ώστε αφ΄ ενός μεν να γίνει κατανοητή, δηλαδή το τι πρέπει να κάνει, αφ΄ ετέρου δε θα πρέπει να αποφασίσει την μέθοδο με την οποία θα εφαρμόσει την διαδικασία της ευθυγράμμισης. Η πρώτη διαδικασία που πρέπει να εφαρμόσουμε είναι να ευθυγραμμίσουμε το δευτερεύον κάτοπτρο, έτσι ώστε να βρίσκεται πίσω από τον εστιαστή και στο κέντρο και ακολουθεί η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου.
Δ) Ευθυγράμμιση των κατόπτρων.
1.   Η οπτική μέθοδος που εφαρμόζεται με την κατασκευή ενός πολύ απλού  προσοφθαλμίου φακού από κουτί φωτογραφικού φιλμ.
2.   Η μέθοδος μέσω προσοφθαλμίου laser.
3.   Η μέθοδος μέσω προσοφθαλμίου Chesire.
4.   Και τέλος η μέθοδος του άστρου, στην οποία καταλήγουν όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι και είναι αυτή που εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Οι 3 πρώτες μέθοδοι περιγράφονται εδώ: Collimation των κατόπτρων

 

Η τέταρτη διαδικασία απαιτεί την παρακολούθηση ενός φωτεινού άστρου. Αφού έχουμε ευθυγραμμίσει το δευτερεύον κάτοπτρο με μία από τις προαναφερθείσες διαδικασίες, προβαίνουμε στην ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος με την χρήση των ρυθμιστικών βιδών του. Ο σκοπός μας είναι να επιτύχουμε την συμμετρική απόκλιση των ομόκεντρων κύκλων (δίσκος του Airy) που δημιουργεί το είδωλο του άστρου, όταν έχουμε ελαφρά αφεστιασμένο τον προσοφθάλμιο φακό μας. Επίσης όταν θα έχουμε εστιάσει το είδωλο του άστρου στον προσοφθάλμιο μας τότε η εικόνα που θα πρέπει να βλέπουμε είναι ένα τετράκτινο άστρο, με τις ακτίνες συμμετρικά του άστρου. Δείτε την φωτογραφία εδώ

 
misallignment                  correct

 

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.056 δευτερόλεπτα