ΧΟΡΗΓΟΙ

Πολική Ευθυγράμμιση


Η πιο σημαντική ίσως προεργασία που πρέπει να κάνουμε ώστε το τηλεσκόπιο μας να είναι ευθυγραμμισμένο κατά την διάρκεια της παρατήρησης μας και να μην απαιτούνται συνεχείς διορθώσεις, είτε κατα τον άξονα της ορθής αναφοράς είτε κατα της απόκλισης, είναι η διαδικασία της πολικής ευθυγράμμισης.

Τι είναι όμως η πολική ευθυγράμμιση;

Πολική ευθυγράμμιση είναι η διαδικασία που εφαρμόζουμε και κατα την οποία η βάση του τηλεσκοπίου μας (και όχι ο οπτικός σωλήνας) είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον Πολικό αστέρα, δηλαδή η νοητή γραμμή που δημιουργείται από την προέκταση του άξονα της βάσης του τηλεσκοπίου μας να είναι διέρχεται πάντοτε από τον Πολικό. Μ΄ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μην έχουμε συνεχείς διορθώσεις κατά την διάρκεια της παρατήρησης μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό και παράλληλα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην οπτική παρατήρηση.

Βεβαίως η Πολική ευθυγράμμιση είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιο χρόνο (εξαρτάται από την εμπειρία του χειριστή του τηλεσκοπίου) αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κάποιος τον χρόνο που απαιτείται ώστε να έχει άριστα αποτελέσματα.
 
Απαραίτητο εγαλείο για την απόδοση μετά από την ευθυγράμμιση , είναι τα μοτέρ ορθής αναφοράς και απόκλισης τα οποία κινούν τους δύο άξονες του τηλεσκοπίου μας έτσι ώστε να ακολουθούν το αντικείμενο της παρατήρησης μας και να το κρατούν πάντοτε σταθερό στο κέντρο του προσοφθάλμιού μας. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στα πλήρως αυτοματοποιημένα (GoTo) τηλεσκόπια αλλά σ΄αυτά που πιθανώς οι περισσότεροι απ΄ εμάς να έχουν στη κατοχή τους.

Για την Πολική ευθυγράμμιση υπάρχουν δύο τρόποι (διαδικασίες) στις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικά
α) Η ευθυγράμμιση μέσω της πολικής διόπτρας και
β) Η πολική ευθυγράμμιση με την μέθοδο της διολίσθισης (polar drift star alignment).Απαραίτητο εξάρτημα για αυτήν την μέθοδο της ευθυγράμμισης είναι η πολική διόππτρα (βλ.φωτογραφία).
Η βάση του τηλεσκοπίου μας είναι όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία.

Για να πραγματοποιήσουμε την πολική ευθυγράμμιση με την διόπτρα χρειάζεται να τοποθετήσουμε την διόπτρα (polarscope) στη υποδοχή που υπάρχει στην βάση του τηλεσκόπίου μας. Η ευθυγράμμιση πρέπει να πραγματοποιηθεί ΗΜΕΡΑ και η βάση μας να είναι απόλυτα αλφαδιασμένη.

α)Επιλέγουμε ένα στόχο-αντικείμενο κατα προτίμηση αιχμηρό (όπως μια κεραία) σε ύψος που να αντιστοιχεί στο γεωγραφικό πλάτος που βρισκόμαστε (για τα Χανιά πχ 35 μοίρες). Να σημειώσουμε εδώ ότι όσο πιο μακριά βρίσκεται το αντικείμενο που έχουμε επιλέξει τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.


β)Αφαιρούμε το προστατευτικό μικρό καπάκι που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της βάσης.


γ)Στρέφουμε την βάση (λύνοντας τον μοχλό της ορθής αναφοράς) κατά 90 μοίρες ώστε να μπορούμε να βλέπουμε.


δ)Στοχεύουμε το αντικείμενο που έχουμε επιλέξει μέσω της διόπτρας.


ε)Περιστρέφουμε την βάση μας συνεχώς κατά 360 μοίρες σιγά-σιγά (απελευθερώνοντας πρώτα το μοχλό της απόκλισης) και παρατηρώντας ταυτόχρονα μέσα από την διόπτρα
προσπαθούμε να διατηρούμε πάντα ίσες αποστάσεις από το σταυρόνημα της διόπτρας και το αντικείμενο.
Η διατήρηση των ίσων αποστάσεων επιτυγχάνεται με την βοήθεια μικρομετρικών κινήσεων που κάνουμε με την βοήθεια των 3 ρυθμιστικών βιδών που υπάρχουν στην διόπτρα.  Η διαδικασία όσο και αν φαίνεται "εύκολη"¨απαιτεί αρκετό κόπο και χρόνο για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η βοήθεια από κάποιον φίλο ίσως αποδειχτεί σημαντική.


Αφού επιτύχουμε την ρύθμιση σφίγγουμε προσεκτικά τις βίδες της διόπτρας και τοποθετούμε τα προστατευτικά καπάκια της βάσης και της διόπτρας.

Επόμενος στόχος μας τώρα είναι ο πολικός αστέρας. Γι΄ αυτόν βεβαίως απαιτείται ΝΥΚΤΑ

Εφαρμόζουμε πάλι τις προαναφερθείσες διαδικασίες β) και γ).
Τώρα όμως πρέπει να φέρουμε τον πολικό αστέρα πάνω στον κύκλο που περιβάλλει το σταυρόνημα της διόπτρας.
Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια μικρομετρικών κινήσεων από τους μοχλούς που ρυθμίζουν το γεωγραφικό πλάτος (Altitude adjustment) και από τις βίδες ρύθμισης του αζιμουθίου (Azimuth adjustment) που υπάρχουν στην βάση μας.

Αφού επιτύχουμε την τοποθέτηση του πολικού αστέρα πάνω στο κύκλο δεν έχουμε παρά να βάλουμε σε λειτουργία τα μοτέρ που ακολουθούν τον επιλεγμένο προς παρατήρηση στόχο μας και να απολάσουμε το θέαμα που παρουσιάζεται στα μάτια μας.

Καλή επιτυχία στους φίλους που θα δοκιμάσουν.


H μέθοδος της διολίσθησης.


1) Στήνουμε το Τηλεσκόπιο

2) Στην υποδοχή του προσοφθάλμιου τοποθετούμε ένα BARLOW και ένα φωτεινό σταυρόνημα (Φ.Σ)
(ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Φ.Σ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟΣ 6μμ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ).

3) Κάνουμε μια χοντρική πολική ευθυγράμμιση με το μάτι.

4) Βρίσκουμε ένα αστέρι Νότια και ψηλά στις 60 μοίρες.

5) Λασκάρουμε τις βίδες της βάσης (αζιμούθιο) που το στρέφουν αριστερά-δεξιά.

6) Γυρνάμε το φωτεινό σταυρόνημα (Φ.Σ) έτσι ώστε όταν πατάμε από το χειριστήριο του μοτέρ την κατεύθυνση προς τα πάνω, το αστέρι να κινείται ακριβώς πάνω στον ένα από τους δύο άξονες του Φ.Σ

7) Βάζουμε το άστρο στο κέντρο του Φ.Σ (με το χειριστήριο).

8 ) Αν το αστέρι κινείται προς τα κάτω γυρνάμε τις βίδες και στρέφουμε την βάση έτσι ώστε το αστέρι μέσα στο Φ.Σ να κινηθεί προς τα δεξιά!!!(ΓΙΑ ΝΕYΤΩΝΕΙΟ!)
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ! τουλάχιστον!!!

9) Σφίγγουμε τις βίδες της βάσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΘΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ.

10) Βρίσκουμε ένα αστέρι Ανατολικά και πολύ χαμηλά.

11) Χαλαρώνουμε το μοχλό Πάνω-Κάτω της βάσης (Altitude).

12) Βάζουμε το αστέρι στο κέντρο του Φ.Σ

13) Αν κινείται προς τα πάνω το κατεβάζουμε από το μοχλό της βάσης και το κεντράρουμε ξανά από το χειριστήριο.

14) Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρις ότου το αστέρι να μην ανεβοκατεβαίνει για 5 λεπτά.

15) Σφίγγουμε τις βίδες της βάσης.

ΤΕΛΟΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟ. ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΟΤΕΡ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ. ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ!!!"

Η συγκεκριμμένη μέθοδος απευθύνεται κυρίως στους κατόχους Κατοπτρικών Τηλεσκοπία (Νευτώνεια) και είναι απαραίτητη αν κάποιος θέλει να κάνει αστροφωτογράφιση.

Μια πολυ χρήσιμη διεύθυνση η οποία παρουσιάζει σε βίντεο τα παραπάνω είναι:
http://andysshotglass.com/DriftAlignment.html

 

<<site map


Χρόνος εκτέλεσης : 0.076 δευτερόλεπτα