ΧΟΡΗΓΟΙ

Περί Συλλόγου


Αστεροσκοπείο Σκίνακα - ΚρήτηΚαλώς ήλθατε στο Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης..

 

Η Κρήτη ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, τον ευρωπαϊκό Βορρά με τον αφρικανικό Νότο. Για τους αστρονόμους ερασιτέχνες και επαγγελματίες η Κρήτη έχει και μια επιπρόσθετη αξία. Τους σκοτεινούς της ουρανούς που την φέρνουν στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των αστρονόμων. Μακριά από την φωτορύπανση των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωγραφική της ιδιότητα να βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κρήτη έχει επιλεγεί από διάσημα ιδρύματα και πανεπιστήμια για έρευνα, παρατήρηση και αστροφωτογράφιση. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τμήματα αστροφυσικής έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ούτε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο αστεροσκοπείο της χώρας με δεκάδες ανακαλύψεις και συμμετοχή σε αναρίθμητα προγράμματα βρίσκετε στην κορυφή του όρους Σκίνακα.


S.F.A.KΟι σκοτεινοί ουρανοί της Κρήτης έφεραν κοντά ερασιτέχνες αστρονόμους, ανθρώπους που αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό, που δημιούργησαν τον 16ο ελληνικό σύλλογο ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Αρχικός σκοπός του Συλλόγου είναι να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Αστρονομία ανεξάρτητα με την κατάρτιση ή την εμπειρία τους, με το αν έχουν εξοπλισμό ή γνώσεις. Τα μέλη του Συλλόγου δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά σύνορα του νησιού αλλά βρίσκονται Στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο, περιλαμβάνουν ερευνητές, αστροφυσικούς, επαγγελματίες αστρονόμους αλλά και απλούς ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους, τις γνώσεις τους, τις απορίες τους και τις εμπειρίες τους πάνω σε μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες επιστήμες, αυτής της Αστρονομίας, μια από τις ελάχιστες επιστήμες που η συμμετοχή του ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ουσιώδης, την έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί και έχει συμβάλει σε πάρα πολλές ανακαλύψεις με στόχο την κατανόηση του άγνωστου αλλά πολύ γνώριμου Σύμπαντος.

 

Καλή συνέχεια και καθαρούς  ουρανούς!

 

 

 

 

 

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

24 Απριλίου 2007

Όταν το 2005 δύο άγνωστοι βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Άπτερας λίγο πιο έξω από τα Χανιά για την πρώτη μας κοινή αστροπαρατήρηση η πρώτη μας σκέψη δεν ήταν “α! τι ωραία, να μαζευτούμε πολλοί να κάνουμε σύλλογο”, αλλά “ουφ! ευτυχώς βρήκα και κάποιον να κάνω παρατηρήσεις τα βράδια χωρίς να κινδυνεύω να με φάνε οι λύκοι”.

Η ιδέα του συλλόγου ήταν κάτι που ήρθε αργότερα. Ξεκίνησε με την προτροπή εραστών της αστρονομίας που γνωρίσαμε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Αθήνα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Άνθρωποι από τους Συλλόγους της Πάτρας, της Ξάνθης, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που μόνο στην ιδέα δημιουργίας ενός συλλόγου στην Κρήτη βρέθηκαν στο πλευρό μας, να μας προσφέρουν την όποια βοήθεια θα μπορούσαμε να χρειαστούμε.

Γυρίσαμε στα Χανιά γεμάτοι ιδέες και σχέδια. Συνεχίσαμε να βγαίνουμε οι δυο μας το χειμώνα του 2005, να ψάχνουμε για αντικείμενα χιλιάδες έτη φωτός μακριά και λύσεις για την δημιουργία ενός συλλόγου εδώ στην Γη, τις οποίες θα βρίσκαμε τελικά ένα χρόνο αργότερα μόνο μερικά μέτρα πιο εκεί από το σημείο που έστεκαν συνήθως τα τηλεσκόπια μας.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι του 2006 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Δημήτρη. Κάποιος Στέλιος με κάποιον Μανόλη έβαλαν ανακοίνωση στα Χανιώτικα Νέα για ανοιχτή παρατήρηση στην Αρχαία Άπτερα και να πάμε να τους στηρίξουμε. Όταν έφτασα στον οικείο χώρο παρατήρησης χάζεψα. Δεκάδες κόσμος ανάμεσα σε 5 τηλεσκόπια και μερικούς ανθρώπους να δείχνουν αστέρια και να εξηγούν σε ένα κοινό που διψούσε να μάθει, να δει να σχολιάσει.

Οι μετέπειτα ανοιχτές εκδηλώσεις μας έφερναν συνέχεια καινούριο κόσμο μπροστά στα προσοφθάλμια των τηλεσκοπίων μας. Μερικοί αγόρασαν τηλεσκόπια και έρχονται μαζί μας άλλοι περιστασιακοί επισκέπτες δεν χάνουν την ευκαιρία να φέρουν και τα παιδιά τους να γνωρίσουν τον όμορφο έναστρο ουρανό. Άρθρα στον τοπικό τύπο, εμφανίσεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, εκλείψεις Ήλιου και Σελήνης “Παιδιά, μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε ένα σύλλογο;”

Την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Νεφέλη μπροστά σε 28 φίλους της αστρονομίας, μερικούς παλιούς όπως ο Χρήστος, ο Μανόλης, η Ευγενία, η Κατερίνα, ο Παναγιώτης αλλά και πολλούς νέους που θα μάθουμε καλύτερα στο μέλλον, ο Δημήτρης με μια του πολύ συγκινητική πρόταση κατάφερε να περιλάβει όλη την ουσία μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας: “Για μας είναι μια ιστορική στιγμή. Σήμερα παύει να υπάρχει ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομίας Χανίων και γεννιέται ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης”

Ένας σύλλογος φίλων με ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου γνώσεις ή αρκετές, με τηλεσκόπια, με κιάλια ή απλά και μόνο με το καλύτερο εργαλείο παρατήρησης που μας δόθηκε, τα μάτια μας. Φίλων που αγαπούν τον ουρανό, που διψάνε να μάθουν καινούρια πράγματα και να θαυμάσουν μαζί μας την μαγεία των θησαυρών που κρύβει στο σεντούκι του ο Γαλαξίας.

 

Φίλοι μας καλώς ορίσατε!

 

 

                                                                  Το sfak.gr

 

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Το sfak.gr αλλάζει μετά από 3 χρόνια συνεχής παρουσίας και ενημέρωσης. Με

 

  • 1500 εργατοώρες από τους δημιουργούς του,
  • πάνω από 3,500 καταχωρήσεις
  • 315 μόνιμα μέλη
  • 2000 επισκέπτες τον μήνα
  • που έχουν δει πάνω από 1,900,000 σελίδες

έχει αναδειχθεί από τους επισκέπτες της ως μία από τις δημοφιλέστερες αστρονομικές αστροπύλες στην Ελλάδα. Το συνεχές σας ενδιαφέρον για την επιστήμη της Αστρονομίας μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε την λειτουργία του φόρουμ και να σχεδιάσουμε από την αρχή έναν νέο χώρο που ελπίζουμε ότι δεν θα είναι μόνο ενημερωτικός αλλά θα έχει εκπαιδευτική και επιστημονική αξία. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να σας παρέχουμε έγκυρες αστρονομικές ειδήσεις από τον κόσμο της Κοσμολογίας, της Αστροφυσικής, των διαστημικών αποστολών ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε τις υπόλοιπες κατηγορίες και υποκατηγορίες με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

 

Η μεταφορά και η καταχώρηση των πληροφοριών και ειδήσεων από το sfak.gr στο sfak.org ήταν μια πολύ χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία για να γίνει η διαλογή και η κατηγοριοποίηση των πληροφοριών που μπορεί να παρομοιαστεί με την μετακόμιση ενός τεράστιου σπιτιού. Άλλωστε 3500 θέματα δεν ήταν ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός θεμάτων.

 

Δουλέψαμε ακούραστα και ασταμάτητα για τρεις μήνες για να σας παρουσιάσουμε την εικόνα που έχετε μπροστά σας. Σίγουρα δεν είναι τέλεια, μπορεί να εντοπίσετε κάποια λάθη που θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε άμεσα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δική σας αρωγή στέλνοντας μας ένα μήνυμα στο [email protected] με το λάθος που έχετε εντοπίσει

 

Βάλαμε ένα στοίχημα με τους εαυτούς μας και αυτό ήταν να σας παρουσιάσουμε το sfak.org στην 1 Μαΐου μία καθόλου εύκολη υπόθεση για την συγγραφική ομάδα. Είμαστε περήφανοι που το 90% των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί για την Ελληνική γλώσσα και έχουν μείνει ακόμα λίγα πράγματα να κάνουμε. Μόλις τελειώσει η μεταφορά των δεδομένων είτε γράφετε sfak.gr είτε sfak.org θα οδηγήστε στην νέα αστροπύλη του ΣΦΑΚ αλλά για λίγο καιρό ακόμα θα λειτουργούν και οι δύο ιστότοποι παράλληλα.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Τριπολιτάκη και την εταιρεία νόηSYS Engineering Solutions για την τεχνική υποστήριξη και το web hosting του φόρουμ του sfak.gr τα οποία  παρείχε αφιλοκερδώς. Χωρίς την καθοριστική του συμμετοχή η τριετής παρουσία μας στο Διαδίκτυο θα ήταν πολύ δύσκολη.

 

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη σας και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε δυσλειτουργία κατά την διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου.

 


καλώς ήρθατε στο νέο μας ψηφιακό σπίτι                                                                                                     

    η συγγραφική ομάδα του sfak.org

Η συγγραφική ομάδα του sfak.org
<<site map
Χρίστος Σωτηρόπουλος
Νίκος Μανωλακάκης
Στέλιος Σταμπολάκης
Δημήτρης Νικολαΐδης
Θοδωρής Μπακαλέξης
Ραφαήλ Λασιθιωτάκης

Χρόνος εκτέλεσης : 0.11 δευτερόλεπτα