ΧΟΡΗΓΟΙ

Λάικα


του Χρήστου Σωτηρόπουλου

 

 

laika_1

 

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2009 Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένο στην Λάικα, τον πρωτοπόρο σκύλο που άνοιξε το δρόμο στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις στις 3 Νοεμβρίου 1957. Το μικρό της μνημείο είναι ένας σκύλος πάνω σε ένα πύραυλο κοντά σε μία στρατιωτική βάση στην Μόσχα. Όταν έκανε την ιστορική της πτήση στο διάστημα με το Σπούτνικ ΙΙ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για την επίδραση της εκτόξευσης και τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας σε ζώα και δεν περίμεναν η Λάικα να επιζήσει. Κατάφερε να επιζήσει της εκτόξευσης επειδή ήταν μικροκαμωμένη και σκληραγωγημένη αλλά δεν γνώριζε ότι το ταξίδι της ήταν χωρίς επιστροφή.

Οι σκύλοι που επιλέγονταν για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα ήταν συνήθως αδέσποτα καθώς πιστεύονταν ότι μπορούσαν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν σε δύσκολες συνθήκες. Επίσης επιλέγονταν μικροί σκύλοι ώστε να χωράνε με άνεση στην κάψουλα αλλά και να έχουν μικρό βάρος για την εκτόξευση. Η Λάικα, δύο ετών, επιλέχτηκε από ένα καταφύγιο ζώων στην Ρωσία επειδή ήταν όμορφη. Άλλωστε ο πρώτος Ρώσος στο διάστημα θα πρέπει να είχει φωτογένεια.

Δυστυχώς το ταξίδι της Λάικα δεν ήταν καθόλου εύσπλαχνο. Έπρεπε να περιμένει κλειδωμένη μέσα στην κάψουλα τρεις ημέρες καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλά τεχνικά προβλήματα. Οι χειριστές έπρεπε να την κρατούν ζεστή αντλώντας ζεστό αέρα στην κάψουλα καθώς επικρατούσε παγετός στην ατμόσφαιρα. Με την εκτόξευση οι γιατροί ήταν σε θέση να παρακολουθούν τους παλμούς και την πίεση της. Η επίσημη ανακοίνωση έλεγε ότι οι παλμοί της ήταν στην αρχή γρήγοροι αλλά μετά ηρέμησε και μπόρεσε να φάει ένα ειδικό γεύμα που της είχαν ετοιμάσει.

Υπάρχουν συγκεχυμένες αναφορές για το τι έγινε μετά, αλλά η επίσημη Σοβιετική εκδοχή ήταν ότι η Λάικα επέζησε στο Διάστημα για μια ολόκληρη εβδομάδα και μετά της έκανα ευθανασία εξ αποστάσεως. Εν τούτοις μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αναφορές των επιστημόνων της αποστολής που είδαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν ότι έζησε μόνο δύο μέρες και πέθανε όταν η καμπίνα υπερθερμάνθηκε  μετά την εισαγωγή της σε τροχιά.

 

 

laika_2

 

Οι επιστήμονες περίμεναν να ανακοινώσουν ότι η Λάικα θα πέθαινε μετά την εκτόξευση της . Το Σπούτνικ ΙΙ δεν ήταν εξοπλισμένο με σύστημα επανεισόδου και το διαστημόπλοιο κάηκε στην ατμόσφαιρα μετά από 2.570 περιστροφές στις 14 Απριλίου 1958.

Όμως η αποστολές με ζώα στο Διάστημα ήταν ο μόνος τρόπος για την κατανόηση των συνεπειών των διαστημικών ταξιδιών.  Η Λάικα έστρωσε τον δρόμο και για άλλους σκύλους να μπουν σε τροχιά (και να επιστρέψουν με ασφάλεια αυτή τη φορά) και μέχρι το 1961 είχαν συγκεντρωθεί αρκετές πληροφορίες για να στείλουν τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα: τον Γιούρι Γκαγκάριν.

 

 

laika_3

 

Μπορεί η Λάικα να θυσιάστηκε για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών θα ήθελα όμως να κλείσω αυτό το κείμενο λίγο πιο χαρούμενα με το παρακάτω βίντεο των zune-arts

 

 

 

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.057 δευτερόλεπτα