ΧΟΡΗΓΟΙ

Καινοφανείς


Οι καινοφανείς είναι άστρα  το φαινόμενο μέγεθος των οποίων ξαφνικά αυξάνεται  περίπου 10 με 12 φορές  σε χρονικό διάστημα που ανέρχεται από λίγες ώρες ως μερικές μέρες. Στη συνέχεια, με αργότερο ρυθμό, ο αστέρας επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος.


Ο όρος nova είναι λατινικός όρος για τον καινοφανή. Η λέξη nova στη λατινική γλώσσα σημαίνει νέα και αναφέρεται σε αυτό που μοιάζει να είναι ένα νέο πολύ φωτεινό αστέρι στον ουρανό. Οι αστρονόμοι του Μεσαίωνα, μη γνωρίζοντας ότι παρατηρούσαν μια έκρηξη, θεωρούσαν ότι επρόκειτο για την εμφάνιση ενός νέου αστεριού, απο εκεί προέρχεται και το όνομα, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απ' τον Τύχο Μπράχε. Ασφαλώς η θεώρηση της νόβα ως νέου άστρου είναι λάθος, επειδή στην πραγματικότητα είναι ο θάνατος ενός άστρου.

Μια νόβα (καινοφανής) δημιουργείται από συστήματα διπλών αστέρων από τα οποία  το ένα είναι νάνος ο οποίος απορροφά ύλη από το συνοδό αστέρα του. Το μοντέλο που επικρατεί για τους λευκούς νάνους, προβλέπει ότι στα εξωτερικά στρώματα του άστρου υπάρχει μία “ ισχνή ατμόσφαιρα “ με πάχος ενός περίπου χιλιομέτρου το οποίο περιέχει υδρογόνο. Αυτό υποστηρίζεται και από τα παρατηρησιακά δεδομένα. Η ύλη από το συνοδό ( κυρίως Η [υδρογόνο] και He [ήλιο] ) φθάνει στο λευκό νάνο μέσω δίσκου επαύξησης, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία και την πίεση στα εξωτερικά στρώματα του λευκού νάνου. Όταν οι δύο αυτές παράμετροι φθάσουν στην τιμή που επιτρέπουν την έναρξη σύντηξης υδρογόνου, ξεκινά  η σύντηξη του Υδρογόνου μέσα από τον κύκλο Άνθρακα - Αζώτου- Οξυγόνου, η οποία απελευθερώνει ταχύτατα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. 

 

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.062 δευτερόλεπτα