ΧΟΡΗΓΟΙ

Εκδηλώσεις


Βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η διάδοση και η εκλαΐκευση της επιστήμης της Αστρονομίας.  Οι εκδηλώσεις των Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Να φέρουν κοντά ανθρώπους με μόνο κοινό στοιχείο την περιέργεια για το τι υπαρχει εκεί έξω.

 

 

Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου για το 2015

 

Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον μήνα που διανύουμε βρίσκονται και στις Σημαντικές Ανακοινώσεις - Επόμενες εκδηλώσεις στην αρχική Σελίδα του www.sfak.org


Ολόκληρο το πρόγραμμα όπως σχεδιάστηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου και όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf πατώντας εδώ

 

 

 

 

 

Αρχείο Εκδηλώσεων 2007 - 2014

 

Από την ίδρυση του και μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις εκλαϊκευμένης αστρονομίας  σε ολόκληρη την Κρήτη. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου που έχουν πραγματοποιηθεί ανά έτος μπορείτε να διαβάσετε σε μορφή pdf πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους: 

 

 

Δελτία Τύπου εκδηλώσεων του Συλλόγου για το 2015

 

3ημερο Αστρονομίας από τον Σ.Φ.Α.Κ. 19 - 21 Ιουνίου


Παρασκευή 19 Ιουνίου 21.30 - 01.00 -  Ετήσιο Αστροπάρτι - Φρούριο Αρχαίας Απτέρας -
Ο ΣΦΑΚ σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Διάστημα. Δείτε την λαμπερή Αφροδίτη, τον εντυπωσιακό Δία, τους δακτύλιους του Κρόνου, αστρικά σμήνη, νεφελώματα νεκρών αστέρων και πολλούς ακόμα θησαυρούς του Γαλαξία μας.

 

Σαββατο 20 Ιουνίου - 23 Ιουνίου (όλη μέρα) Έκθση Αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσάφτη - Ι.Ο.Χ. Νεώριο του Μόρο - Η αστροφωτογράφιση δίνει την δυνατότητα στους αστρονόμους και το κοινό να δουν αντικείμενα του βαθέους ουρανού που είναι συνήθως αόρατα στο ανθρώπινο μάτι ακόμα και μέσα από ισχυρά τηλεσκόπια. Μέσα από τις αστροφωτογραφίες του Χρήστου Κοτσάφτη θα ταξιδέψουμε σε ουράνια αντικείμενα τα οποία είναι χιλιάδες έτη φωτός μακριά, απομεινάρια νεκρών αστεριών, αστρικά σμήνη και απόμακρους γαλαξίες, αντικείμενα ασύλληπτα μεγάλα και ασύλληπτα αχνά αποκαλύπτονται μέσα από τις αστροφωτογραφίες.

 

Κυριακή 21 Ιουνίου - 11.00 π.μ. - 1.00μ.μ. - Ηλιακή Παρατήρηση με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο - Ι.Ο.Χ. Νεώριο του Μόρο - Ο ΣΦΑΚ γιορτάζει την μεγαλύτερη μέρα του έτους με μία ηλιακή παρατήρηση. Δείτε μέσα από τηλεσκόπια με ειδικά φίλτρα τον Ήλιο, παρατηρήστε τις ηλιακές κηλίδες, δείτε σε απ ευθείας σύνδεση με το διαστημικό Ηλιακό Παρατηρητήριο SOHO την δραστηριότητα του Ήλιου και φτιάξτε μαζί μας ηλιακά ρολόγια. 

 

 

Τρίτη 30  Ιουνίου 20.45 - 10.45 -  Ουράνιες Συναντήσεις: Σύνοδος Δία & Αφροδίτη - Ιστιοπλοικός Όμιλος Χανίων - Νεώρειο του Μόρο - Με αφορμή την συνάντηση των πλανητών Αφροδίτη-Δια που παρατηρούμε κάθε βράδυ στον δυτικό ουρανό μόλις νυχτώσει, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει ανοικτή παρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια, την Τρίτη 30 Ιουνίου,έξω από το Νεώριο Μόρο(Ιστιοπλοΐκός Όμιλος Χανίων) μόλις νυχτώσει. Παράλληλα,θα γίνει μόνο για τα μέλη του ΣΦΑΚ, πλανητική φωτογράφηση από το μέλος μας, κ.Χρήστο Κοτσαύτη!

 

Παρασκευή 3 Ιουλίου 7.00μμ - 8.30μμ - Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού - Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη, είναι...Διαστημόπλοιο! -Επισκεπτόμαστε τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό,ζούμε σε ένα διαστημόπλοιο για μήνες! Πως θα τρώμε; Πως φαίνεται η Γη μέσα από τον διαστημικό σταθμό; Μπορούνε να μας δούμε το βράδυ από τη Γη; Για παιδιά από 6 - 12 ετών

 

 

Παρασκευή 24 Ιουλίου 11.00πμ - 12.30 πμ - Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας - Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη, είναι...Διαστημόπλοιο! -Επισκεπτόμαστε τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό,ζούμε σε ένα διαστημόπλοιο για μήνες! Πως θα τρώμε;Πως φαίνεται η Γη μέσα από τον διαστημικό σταθμό; Μπορούνε να μας δούμε το βράδυ από τη Γη; Για παιδιά από 6 - 12 ετών

 

31 Ιουλίου - 21.00 - 23.00 - Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας Πολυτεχνείου Κρήτης "Παρατηρώντας το μπλε φεγγάρι"

 

 

 

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει έπειτα από πρόσκληση του Πάρκου διάσωσης χλωρίδας και πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης βραδιά αστροπαρατήρησης ανοικτή για το κοινό την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 μετά τις 21:00.Το πάρκο βρίσεται στην περιοχή των Τάφων των Βενιζέλων,όπως κατεβαίνεις τον δρόμο από το πρώην πολυκλαδικό Λύκειο,στρίβεις δεξιά(αριστερά βρίσκεται το πάρκινγκ των Τάφων Βενιζέλων) και στο τέλος του δρόμου αριστερά.Κατεβαίνοντας στο δεξί σου χέρι είναι το Πάρκο και μετά από περίπου 500 μέτρα βλέπεις κ την είσοδό του!

 


Κυριακή 2 Αυγούστου - 21.00 - 00.00 Αστροπαρατήρηση και Έκθεση Αστροφωτογραφίας στην Πανέθυμο

 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθύμου και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνουν βραδιά αστροαπαρατήρησης στο πολύ όμορφο χωριό Πανέθυμος(νότια του Κολυμπαρίου) την Κυριακή 2 Αυγούστου, στις 21:00. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν να παρατηρήσουμε μαζί τα αστέρια!


Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Αυγούστου Ανώγεια και Αστεροσκοπείο Σκίνακα - Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

 

Ευκαιρία για κοινή παρατήρηση μεταξύ όλων των ερασιτεχνών αστρονόμων της Κρήτης,δίνει ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, την Παρασκευή 7 Αυγούστου και το Σάββατο 8 Αυγούστου στον Σκίνακα.Θα πραγματοποιηθεί παράλληλα ξενάγηση στους χώρους του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, από τον καθηγητή κ.Παπαδάκη,στις 7 Αυγούστου και συμμετοχή όσων ερασιτεχνών επιθυμούν το Σάββατο 8 Αυγούστου στο TedX Ανώγεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
19:00 - 20:30 Ξενάγηση στους χώρους του Αστεροσκοπείου
20:30 - 23:00 Αστροπαρατήρηση με το τηλεσκόπιο του Σκίνακα
23:00 - όσο αντέχει κανείς : Αστροπαρατήρηση με τα δικά μας τηλεσκόπια στον χώρο έξω από το Αστεροσκοπείο.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
21:00 - 01:00 Αστροπαρατήρηση στον χώρο που γίνεται το Φεστιβάλ Υάκυνθεια με τους σύνεδρους από το TedX Ανώγεια.
01:00 - όσο επιθυμεί ο καθένας: Ελεύθερη Αστροπαρατήρηση

Για την διαμονή μας εκεί, καλό είναι να κλείσετε από νωρίς όσοι επιθυμείτε να έρθετε, δωμάτια στα Ανώγεια κ τα γύρω χωριά ή σε συννενόηση με τον Παναγιώτη (6976974103) από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Η εκδήλωση είναι για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.Αν δεν είσαι,μπορείς να εγγραφείς και να γίνεις!
Είτε μέσω του site www.sfak.org είτε από κοντά στην εκδήλωση!Θα χαρούμε να σου μάθουμε ο,τι γνωρίζουμε για τον μαγικό κόσμο της αστρονομίας στον οποίο ζούμε όλοι!

 


12 Σεπτεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου, Μουσείο Σχολικής Ζωής - Νερικούρου Χανιών "Έκθεση Αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύτη και εσπερίδες Αστρονομίας"

 

Έκθεση Αστροφωτογραφίας βαθέως ουρανού Χρήστου Κοτσαύτη
Ομιλίες πάνω σε θέματα αστρονομίας από μέλη του ΣΦΑΚ
Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία

Πρόγραμμα ομιλιών:

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

19:30 Εγκαίνια Έκθεσης - Χαιρετισμός
20:00 Περί Αστροφωτογράφησης - Χρ.Κοτσαύτης
20:20 Νεφελώματα - Θ.Χατζής
20:40 Σχολικοί Αστρονομικοί Χάρτες - Μιχ.Τερεζάκης
21:00 Προσομοίωση Ηλιακού Συστήματος - Π.Παντζέκος
21:30 Αστροπαρατήρηση - Ουρανογραφία - Μέλη ΣΦΑΚ


Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

19:30 Εξωπλανήτες - Χρ.Σωτηρόπουλος
20:00 Κίνηση Γης,Εποχές-Φεγγάρι,Παλίρροιες - Στ.Φραντζεσκάκης
20:30 Αποστάσεις Ηλιακού Συστήματος κ Αστεριών - Δ.Νικολαΐδης
21:00 Αστρονομία και Όραση - Η.Αμπατζίδης
21:30 Αστροπαρατήρηση - Ουρανογραφία - Μέλη ΣΦΑΚ


Η έκθεση είναι επισκέψιμη από σχολικές τάξεις και εκπαιδευτικές ομάδες.


Διοργανωτές: Δήμος Χανίων
Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής
Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Χρόνος εκτέλεσης : 0.054 δευτερόλεπτα