ΧΟΡΗΓΟΙ

Διαστημόπλοιο Γη


2010

 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις τελευταίες ειδήσεις

 


 

 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε παλαιότερες ειδήσεις του έτους 2009

 


 

 

 

 

Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών

«Θύμα» φωτιάς στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα ο άνθρακας της Γης

Το πιο κρύο μέρος στη Γη

Η πρώτη εκτίμηση για τον ανθρώπινο πληθυσμό στη Γη

Ανεβαίνει σταθερά η θερμοκρασία στη γη

 

 

 

 

 

10 Φεβρουαρίου 2010

Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο: γιατί οι μετεωρίτες που προσγειώνονται στη Γη, έχουν διαφορετικό χρώμα από τους αστεροειδείς του διαστήματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα κάνει πιο κόκκινη την επιφάνεια των αστεροειδών, καθώς ο ηλιακός άνεμος "καίει" την επιφάνειά τους και αλλοιώνει τα μέταλλά τους –σαν ηλιοκαμένοι. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας ή αυτοί που περνούν από κοντά και μελετώνται με υπέρυθρα τηλεσκόπια, έχουν χάσει αυτό το κόκκινο χρώμα.
 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Μπίνζελ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ εξήγησε στο BBC News ότι "όταν οι αστεροειδής πλησιάζουν τη Γη, πραγματοποιούνται σεισμικές δονήσεις, που είναι τόσο ισχυρές ώστε οι αστεροειδείς χάνουν την επιφάνειά τους - ξεφλουδίζουν"

Οι περισσότεροι αστεροειδείς, αντίθετα από ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι συμπαγείς μονόλιθοι από πέτρα ή μέταλλα, αλλά μάλλον σωροί από πέτρες και χαλίκια σαν "μπάζα", με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η αναδιάταξη των υλικών της επιφάνειάς τους από τις σεισμικές δονήσεις που τους προκαλεί η Γη, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια φρέσκα υλικά που βρίσκονταν προηγουμένως θαμμένα κάτω από τα επιφανειακά, τα οποία είχαν κοκκινίσει από το "έγκαυμα" της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίνζελ, όσο πιο κόκκινος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιθανότερο είναι να μην πλησίασε τη Γη και, αντίθετα, όσο πιο "χλωμός", τόσο πιθανότερο ότι πέρασε από κοντά της - ή έπεσε πάνω της. Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκρούσουν καλύτερα μια πιθανή μελλοντική επικείμενη πρόσκρουση ενός ουράνιου "επισκέπτη" στον πλανήτη μας. Η πιο κοντινή περίπτωση είναι του "Άποφι", πλάτους 270 μέτρων, που το 2029 αναμένεται να περάσει σε απόσταση λιγότερη των 35.000 40.000 χλμ. από τη Γη, κοντινότερη και από την τροχιά αρκετών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Οι αστεροειδείς συνήθως έχουν σχήμα πατάτας και προέρχονται από τη ζώνη του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Μια ασθενής βαρύτητα τούς συγκρατεί ενωμένους, αν και συχνά διασπώνται σε δύο ή περισσότερα κομμάτια.


***                                                                                                <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

«Θύμα» φωτιάς στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα ο άνθρακας της Γης

 

Ένα μυστήριο που απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες πιστεύει ότι έλυσε ομάδα Αμερικανών και Κορεατών ερευνητών. Οι μελετητές έδωσαν απάντηση στο ερώτημα τι έγινε ο άνθρακας της Γης. Όπως συμπέραναν, οι πυρκαγιές στις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος τον κατέστρεψαν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Για το λόγο αυτό, ο πλανήτης μας σήμερα διαθέτει πολύ λίγο άνθρακα.

Αν και η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα, ο οποίος κυρίως υπάρχει στην επιφάνειά της, ο πλανήτης μας στο εσωτερικό του εμφανίζει ένα μυστηριώδες έλλειμμα άνθρακα.

Αντίθετα, ο άνθρακας είναι χιλιάδες φορές πιο άφθονος στους κομήτες του απώτερου ηλιακού μας συστήματος. Εξάλλου, και ο ήλιος μας έχει μεγάλη αφθονία άνθρακα. Τελικά, κατά τους επιστήμονες, η Γη και οι γύρω πλανήτες της βρέθηκαν να έχουν πολύ λίγο άνθρακα σε σχέση με την υπεραφθονία του στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.
   
Η μέχρι τώρα κυρίαρχη εξήγηση για αυτό το έλλειμμα ήταν ότι στο εσωτερικό τμήμα του δίσκου σκόνης και σωματιδίων όπου η Γη σχηματίστηκε, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 1.800 βαθμούς, αρκετοί για να εξατμισθεί ο άνθρακας. Όμως νεότερες παρατηρήσεις άλλων ηλιακών συστημάτων έδειξαν ότι, λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης του ήλιου από τον πλανήτη μας, η θερμοκρασία μάλλον θα ήταν σχετικά χαμηλή για να καταφέρει να εξατμίσει τη σκόνη άνθρακα.
   
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών υπό τον Τζέονγκ - Έουν Λι του πανεπιστημίου Σετζόνγκ της Σεούλ και τον Έντουιν Μπέργκιν του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε εργασία τους στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters, υποστηρίζουν ότι η αιτία ήταν η φωτιά.

Καυτά άτομα οξυγόνου στον αρχέγονο δίσκο σκόνης του πρώιμου ηλιακού συστήματος - δηλαδή στο αρχικό ηλιακό νεφέλωμα πριν υπάρξουν σχηματισμένα άστρα - θα είχαν ενωθεί με τον άνθρακα, καίγοντας τον τελευταίο και δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια.
   
Την ίδια τύχη με τον άνθρακα της Γης θα είχε και ο άνθρακας στους άλλους κοντινούς πλανήτες στον ήλιο όπως ο Ερμής, η Αφροδίτη αλλά και ο Άρης. Με τον τρόπο αυτό, οποιοσδήποτε στερεός άνθρακας στο αρχέγονο «εσωτερικό» ηλιακό σύστημα θα καταστράφηκε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, όπως εκτιμούν. Την θεωρία τους υποστηρίζει το γεγονός ότι η αφθονία άνθρακα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία αυξάνει, όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ήλιο.
   
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο άνθρακας που σήμερα υπάρχει στη Γη, πρέπει να έφθασε στον πλανήτη μας αργότερα, μέσω της πτώσης πλούσιων σε άνθρακα αστεροειδών και κομητών, που θα είχαν σχηματιστεί πέρα από την ακτίνα δράσης της αρχικής φωτιάς, η οποία κατέκαψε το ηλιακό μας σύστημα κατά τα πρώτα στάδια του.

Όπως εξάλλου αναφέρουν οι ερευνητές, οι χημικές αντιδράσεις στο απώτερο ηλιακό σύστημα - μακριά από τη φωτιά - πιθανότατα μεταμόρφωσαν τις απλές ενώσεις άνθρακα σε πιο πολύπλοκα μόρια όπως τα αμινοξέα, που αποτελούν τα στοιχεία - κλειδιά για την ανάδυση της ζωής.


***                                                                                                           <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Το πιο κρύο μέρος στη Γη

 

Ο ρωσικός ερευνητικός σταθμός Βοστόκ στην Ανταρκτική κατέχει τον τίτλο του πιο κρύου μέρους στον πλανήτη μας, με την θερμοκρασία των μείον 89,2 βαθμών Κελσίου που κατέγραψε το θερμόμετρό του στις 21 Ιουλίου 1983. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο…παγωμένο, αν και όταν επικρατήσουν οι «τέλειες» μετεωρολογικές συνθήκες.

Ο Τζον Τέρνερ της Βρετανικής Ανταρκτικής Αποστολής και οι ερευνητές του Αρκτικού και Ανταρκτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ρωσίας, σύμφωνα με το «New Scientist» και το Live Science, ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία του 1983 στη συγκεκριμένη περιοχή και οι οποίες επέφεραν την πτώση-ρεκόρ της θερμοκρασίας, διαπιστώνοντας ότι υπήρξαν συνέπεια ενός ασυνήθιστου, σχεδόν στάσιμου, ατμοσφαιρικού στροβίλου.

Το φαινόμενο αυτό απομόνωσε τότε το σταθμό του Βοστόκ και εμπόδισε να πλησιάσουν τα κύματα του θερμότερου αέρα που, υπό κανονικές συνθήκες, έρχονταν από το Νότιο ωκεανό.

Μόλις εκείνες οι πολύ ειδικές καιρικές συνθήκες πέρασαν, μέσα σε μια μόλις μέρα η θερμοκρασία στην περιοχή ανέβηκε απότομα πάνω από 20 βαθμούς, σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Journal of Geophysical Research-Atmospheres” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο μέλλον, αν υπάρξει ένας παρόμοιος στρόβιλος στο Βοστόκ και η ταχύτητα του ανέμου είναι ακόμα μικρότερη, τότε η θερμοκρασία μπορεί να πέσει γύρω στους έξι βαθμούς Κελσίου περαιτέρω και να φτάσει κοντά στους μείον 96.

Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι μια γειτονική τοποθεσία στην Ανταρκτική, με την ονομασία «Ντόουμ Άργκους», που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, έχει τα «φόντα» να γίνει το πιο κρύο μέρος στη Γη, με την θερμοκρασία εκεί να μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή τους μείον 100 βαθμούς.

Όπως δήλωσε ο Τέρνερ, «η έρευνα δείχνει πως επρόκειτο για ένα ένα φυσικό γεγονός, αλλά μας θυμίζει επίσης πόσο ακραία μπορούν να γίνουν τα φυσικά φαινόμενα στη Γη».


***                                                                                                   <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Η πρώτη εκτίμηση για τον ανθρώπινο πληθυσμό στη Γη

 

Έπειτα από μελέτη της σύνθεσης του γονιδιώματος του σύγχρονου ανθρώπου, Αμερικανοί γενετιστές υπολόγισαν, για πρώτη φορά με τόση ακρίβεια, το συνολικό ανθρώπινο πληθυσμό πριν 1,2 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τον πλανήτη κατοικούσαν 18.000 άτομα σε ηλικία αναπαραγωγής ενώ ο συνολικός ανθρώπινος πληθυσμός ήταν περίπου τριπλάσιος και έφτανε τα 55.000 άτομα.

Συγκριτικά, την ίδια εποχή υπολογίζεται ότι υπήρχαν 21.000 χιμπατζήδες και 25.000 γορίλες.

Από βιολογικής άποψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο είδος. Η "στρατηγική" επένδυσης σε μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα - όπως οι μεγάλοι πίθηκοι - δεν είχε αρχίσει ακόμα να αποδίδει καρπούς.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξήθηκε ουσιαστικά παρά μόνο μετά την εμφάνιση της γεωργίας.

Οι γενετιστές έχουν ανακαλύψει ότι κάποια εποχή κατά τα τελευταία 100.000 χρόνια δεν υπήρχαν πάνω από 10.000 άνθρωποι πάνω στη Γη, πιθανώς εξαιτίας κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Ως τέτοια υπολογίζεται μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη, μια απότομη αλλαγή του κλίματος ή μια σοβαρή ασθένεια.

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι σωστή, τότε το μέγεθος του πληθυσμού φαίνεται πως ήταν πάντα μικρό κατά το τελευταίο εκατομμύριο χρόνια.

Κάτι τέτοιο, σημαίνει πως ίσως δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς σε κάποιο καταστροφικό γεγονός για να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό των ανθρώπων μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Η νέα εκτίμηση έγινε από ομάδα πληθυσμιακών γενετιστών του πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ υπό τον Τσαντ Χαφ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Πριν ένα εκατομμύριο χρόνια στην Αφρική ζούσε κυρίως ο Homο ergaster και στην Ασία ο Homo erectus.

Η εκτίμηση για τον αριθμό των μόλις 18.000 αναπαραγωγικών ατόμων παγκοσμίως ισχύει με την προϋπόθεση ότι υπήρχαν επιμειξίες μεταξύ των προγόνων μας από όλες τις ηπείρους.

Και τούτο διότι εάν οι σύγχρονοι άνθρωποι κατάγονται μόνο από έναν από αυτούς τους επιμέρους και απομονωμένους πληθυσμούς - όπως για παράδειγμα από τον αφρικανό homo ergaster - τότε η νέα πληθυσμιακή εκτίμηση ισχύει μόνο για αυτή την υποομάδα και όχι για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, που θα ήταν μεγαλύτερο.


***                                                                                                       <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Ανεβαίνει σταθερά η θερμοκρασία στη γη

 

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν την περασμένη δεκαετία στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως η πιο θερμή από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε άρχισαν να τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών, υποστηρίζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa.

Το 2009 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1880, όταν ξεκίνησε η καταγραφή και επιστημονική ανάλυση των θερμοκρασιών, σημειώνει εξάλλου το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ της Nasa (GISS).

Το 2008 πάντως ήταν η πιο κρύα χρονιά της δεκαετίας, κάτι που οφείλεται στο φαινόμενο Λα Νίνια. Όταν όμως η επίδρασή του άρχισε να μειώνεται, η θερμοκρασία ανέβηκε σε επίπεδα-ρεκόρ. Το 2005 κρατάει ακόμη τα "σκήπτρα" της θερμότερης χρονιάς.

Πολύ θερμά έτη ήταν επίσης το 1998, το 2002, το 2003, το 2006 και το 2007.

"Παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από τη μια χρονιά στην άλλη, λόγω της εναλλασσόμενης επίδρασης των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, του (θερμού) Ελ Νίνιο και του (ψυχρού) Λα Νίνια", εξήγησε ο διευθυντής του GISS, Τζέιμς Χάνσεν.

"Όταν όμως βγάζουμε το μέσο όρο των θερμοκρασιών ανά πενταετία ή δεκαετία, βλέπουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται αδιάκοπα", υπογράμμισε.


***                                                                                                   <<επιστροφή
www.enet.gr

 

<<site map


 


Χρόνος εκτέλεσης : 0.059 δευτερόλεπτα