ΧΟΡΗΓΟΙ

Βιβλία Αστρονομίας


Νέο Λεύκωμα από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΜΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ: ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στoν Ψηλορείτη. Με αφετηρία το Ηλιακό μας σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα: μακρινοί γαλαξίες που το φως τους έφυγε προς εμάς έως και πριν από ένδεκα δισεκατομμύρια χρόνια.


Η πανδαισία μορφών και χρωμάτων -που αποτελεί από μόνη της μοναδική αισθητική εμπειρία- συνοδεύεται από απλή και γλαφυρή παρουσίαση των αντικειμένων που συναντάμε, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους που ταξιδεύουν μαζί μας και μας ξεναγούν στα αξιοθέατα αυτού του θαυμαστού σύμπαντος όπως μας αποκαλύπτεται από την πιο πρόσφατη αστρονομική έρευνα.   ---> Δείτε το στις Π.Ε.Κ.

 


της Αγγελικής (μαθήτριας Λυκείου)

 

Η Αστρονομία στα βιβλία…

Ένα μέρος της μαγείας της Αστρονομίας μπόρεσε και κρύφτηκε σε βιβλία. Βέβαια η ζωντάνια, η πραγματικότητα και η άμεση παρατήρηση μπόρεσαν και ξέφυγαν και συνεχίζουν να δίνουν την δυνατότητα στους γήινους παρατηρητές να εξερευνούν και να εντυπωσιάζονται από τις εκπλήξεις που κρύβει το Σύμπάν μας.

Δεν είμαι κατά του βιβλίου, και φυσικά είμαι υπέρ, γιατί βοηθάει στην επιπλέον μόρφωση και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, εδώ πρέπει να συμπληρώσω ότι θαυμάζω γενικά όσους συγγράφουν με σκοπό να μορφώσουν το κοινό. Είναι αξιέπαινη κάθε τέτοια προσπάθεια και οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» στους συγγραφείς όλου του κόσμου και ένα ακόμα μεγαλύτερο σε όσους μπόρεσαν και έγραψαν για το Διάστημα, την Αστρονομία, την Αστροφυσική, το άγνωστο Σύμπάν μας, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται.

Μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι από την αρχαιότητα, πολλοί πολιτισμοί εντυπωσιάστηκαν και ενδιαφέρθηκαν για την μελέτη των άστρων. Έγραψαν πάνω σε πλάκες, μέσα σε σπηλιές, παντού, με την δική τους γλώσσα, αυτά που παρατηρούσαν, μελετούσαν και ερμήνευαν. Έτσι κι αλλιώς, όλοι ξέρουμε ότι χωρίς αυτά τα "αρχεία", που έπαίξαν για μας το ρόλο παλιών βιβλίων, δεν θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, να εξερευνήσουμε και να προοδεύσουμε στον χώρο της Αστρονομίας.

Γιατί η αλήθεια είναι πως αν δεν διαβάσεις, δεν θα μάθεις αυτά που η επιστήμη της Αστρονομίας μπόρεσε και κατέγραψε. Μπορεί να ξέρεις να "μελετάς" τον έναστρο ουρανό αλλά αυτό δεν βοηθάει για να μάθεις πως λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο. Όπως ανάφερα και στη αρχή, η μισή μαγεία της Αστρονομίας είναι κρυμμένη στα βιβλία και η υπόλοιπη είναι ελεύθερη και μας περιμένει. Εμπρός λοιπόν, τι περιμένουμε; Τα βιβλία εκτός του ότι μας "ξεδιψούν" με τις γνώσεις που μας προσφέρουν, μπορούν να μας καταπλήξουν με όσα μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε απ’ αυτά. Και αφού γίνει αυτό ας τα απολαύσουμε στην πραγματικότητα!!!

 

 

Τα παρακάτω βιβλία και σειρές έχουν ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία και είναι οι δικές μας προτάσεις και επιλογές. Η λίστα θα εμπλουτίζεται συνεχώς


Ο Νεαρός Επιστήμονας


nearos_epistimonasΌλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να πετύχουν. Η κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε είναι η πρώτη τους και σημαντικότερη πρόκληση. Αν τα παιδιά μας συλλάβουν σήμερα τις έννοιες της επιστήμης, θα μπορέσουν να κατανοήσουν τον αυριανό κόσμο, τον κόσμο που θα ζήσουν ως έφηβοι, φοιτητές, νέοι επαγγελματίες και ώριμοι πολίτες.

Την ανάγκη αυτή επεσήμαναν οι αμερικανοί επιστήμονες και παιδαγωγοί και πρόσφεραν στα παιδιά τους τον εικοσάτομο Νεαρό Επιστήμονα, που έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: Να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο της επιστήμης, τον εντυπωσιακό κόσμο που καθημερινά ζούμε.

Σε περισσότερες από 1300 σελίδες ερευνώνται δεκαεννιά(19) διαφορετικοί τομείς της επιστήμης και παρουσιάζονται τόσο μεθοδικά και τόσο καταληπτά, που μόνο οι αμερικάνοι ειδικοί μπορούν να παρουσιάσουν.

Περισσότερες από 1500 πολύχρωμες εικόνες και φωτογραφίες περιγράφουν εκφραστικότατα τα θέματα που διαπραγματεύονται.

Αναλύονται πάνω από 300 πειράματα, ώστε να μπορούν οι νεαροί επιστήμονες να δοκιμάζουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους.

 


Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το Σύμπαν


Συγγραφέας: Λούσι και Στίβεν Χογινγκ
Μετάφραση: Μαρία Πάππα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 325


george«Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν» των Lucy & Stephen Hawking σε μετάφραση Μαρίας Παππά από τις εκδόσεις Λιβάνη (www.livanis.gr)

«Καλωσορίσατε στο Σύμπαν», είπε ο Κόσμος, το κομπιούτερ.
Όταν το γουρουνάκι του Τζορτζ το σκάει από το σπίτι και μέσα από μια τρύπα στο φράχτη περνάει στο διπλανό κήπο, ο Τζορτζ θα γνωρίσει τους καινούριους του γείτονες- την Άννι και τον πατέρα της τον Έρικ που είναι φυσικός. Θα ανακαλύψει έτσι, ένα μυστικό κλειδί που θα του ανοίξει νέους δρόμους για να γνωρίσει και να καταλάβει τον κόσμο από το διάστημα!

Γιατί ο Έρικ έχει το πιο εξελιγμένο και έξυπνο κομπιούτερ του κόσμου, τον Κόσμο, που μπορεί να μεταφέρει τον Τζορτζ και τους φίλους του σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο Τζορτζ βρίσκεται ανεβασμένος σε ένα κομήτη που θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ και τριγυρνάει στην απεραντοσύνη του διαστήματος- περνάει από πλανήτες , μέσα από μια θύελλα αστεροειδών και φτάνει στην άκρη του Ηλιακού μας Συστήματος και ακόμα πιο πέρα.

Κάποιος όμως έχει άλλα σχέδια για τον Κόσμο- σχέδια που θα βάλουν σε τρομερό κίνδυνο τον Έρικ και τον Τζορτζ.

Και στο διάστημα δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από μια μαύρη τρύπα.

Αυτή η εκπληκτική ιστορία με την έντονη πλοκή της συνδυάζει μια αστεία και συναρπαστική περιπέτεια με πολλά γοητευτικά επιστημονικά γεγονότα για το διάστημα και τους πλανήτες, αλλά και τις τελευταίες θεωρίες για τις μαύρες τρύπες του Στίβεν Χόκινγκ . Περιέχει όμως και έγχρωμες φωτογραφίες από αληθινές εικόνες του διαστήματος!

Η ιστοσελίδα του βιβλίου: http://www.livanis.gr/gsk/

 


Το σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο


Συγγραφέας:  Χόκινγκ Στίβεν
Μετάφραση: Μαριάνθη Πετράκη
Εκδόσεις: Κάτοπτρο
Σελίδες: 215

karoudotsoufloΜε το νέο βιβλίο του, ο Stephen Hawking, ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς της εποχής μας και σημαίνων διανοητής, μας οδηγεί στην πρώτη γραμμή της έρευνας στη θεωρητική φυσική, για να μας μυήσει στα μυστήρια των εντυπωσιακών ανακαλύψεων που συνέβησαν μετά την έκδοση του πρώτου δημοφιλούς βιβλίου του Το χρονικό του Χρόνου.

Με το προσιτό και συχνά παιγνιώδες ύφος του, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει από την κβαντική μηχανική στη Θεωρία-Μ, από την ολογραφία στο δυϊσμό.Μας γνωρίζει τη θεωρία των υπερχορδών και τις p-βράνες·τα τρομερά πεδία έρευνας στα έσχατα σύνορα της επιστήμης.

Μας αφηγείται τις νοητικές περιπέτειες που διέρχεται η προσπάθειά του «να συνδυαστεί η γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν με την άθροιση ιστοριών του Feynman σε μια πλήρη, ενοποιημένη θεωρία, η οποία θα περιγράφει καθετί που υπάρχει στο Σύμπαν».

Με άφθονες εικόνες, πίνακες και διαγράμματα, μας ξεναγεί στον υπερρεαλιστικό χώρο της σύγχρονης φυσικής, όπου σωματίδια, επιφάνειες και χορδές κινούνται σε 11 διαστάσεις, όπου μαύρες τρύπες εξαερώνονται και χάνονται μαζί με τα μυστικά τους, και όπου ο αρχικός κοσμικός σπόρος από τον οποίο βλάστησε το Σύμπαν μας δεν ήταν παρά ένα μικροσκοπικό καρύδι.

 

 


 

Carl Sagan - Στοιχειωμένος Κόσμος - Το φως της επιστήμης στην σύγχυση τη νέας εποχής


Συγγραφέας: Καρλ Σαγκαν
Μετάφραση: Αιμιλία Μανούση
Εκδόσεις: Λεσοπτρον
Σελίδες: 462


saganΒρισκόμαστε στο χείλος ενός νέου Μεσαίωνα, μιας νέας σκοτεινής εποχής του παραλόγου και της δεισιδαιμονίας;

Σ' αυτό το θαυμάσιο βιβλίο που σίγουρα θα μας συγκλονίσει, ο διάσημος αστροφυσικός και ερευνητής Δρ. Καρλ Σαγκάν αποκαλύπτει γιατί η επιστημονική σκέψη είναι ζωτικά απαραίτητη προκειμένου να διαφυλάξουμε την ψυχική μας ελευθερία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον τεχνολογικό μας πολιτισμό.

Ο Στοιχειωμένος Κόσμος είναι το πιο προσωπικό και πλούσιο βιβλίο απ' οτιδήποτε έχει γράψει ο Σαγκάν. Με χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα, με εντυπωσιακές αφηγήσεις επιστημονικών ανακαλύψεων, παραθέτοντας πλήθος στατιστικών και ερευνητικών πορισμάτων, μας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η μέθοδος της επιστημονικής σκέψης μπορεί να διαλύσει την άγνοια, την υστερία και την προκατάληψη και να αποκαλύψει τις εκπληκτικές αλήθειες της ζωής και του σύμπαντος.

Με πειστικά στοιχεία, κατακεραυνώνει και αποκαλύπτει την απάτη που τόσο συχνά κρύβεται πίσω τα μέντιουμ, τους θεραπευτές πίστης, τα IIΡΟ, τις απαγωγές από εξωγήινους, το Πρόσωπο στον Άρη και πολλά άλλα.

Αναιρεί τους ισχυρισμούς βάσει των οποίων η επιστήμη αλλοτριώνει την πνευματικότητα ή αποτελεί ένα ακόμα σύστημα πίστης. Αναρωτιέται γιατί η επιστημονική μελέτη είναι τόσο συχνά στιγματισμένη, συζητά για τον κίνδυνο της κακής χρήσης της επιστήμης και μας προσφέρει μια 'εργαλειοθήκη ανίχνευσης ανοησιών' που σίγουρα θα μας φανεί απαραίτητη τόσο στο πολιτικοκοινωνικό όσο και στο υπαρξιακό πεδίο.

Προκλητικό, πειστικό, αμφισβητώντας και αναδιαμορφώνοντας πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, Ο Στοιχειωμένος Κόσμος θα είναι σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο της χρονιάς.

 


 

 

Το Σύμπαν που Αγάπησα


2 τόμοι
Εισαγωγή στην Αστροφυσική
Εκδόσεις Δίαυλος
Συγγραφείς Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου


sympan"Καμία νέα επιστημονική θεωρία δεν θριάμβευσε επειδή κατάφερε να πείσει τους αντιπάλους της, κάνοντάς τους να δουν το φως της αλήθειας, αλλά μόνο γιατί αυτοί που ήταν εναντίον της, κάποια στιγμή πέθαναν και μια νέα γενιά, περισσότερο εξοικειωμένη μαζί της, μεγάλωσε και πήρε τα ηνία". Το απόσπασμα του Μαξ Πλανκ σε μια από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των συγγραφέων του. Δεν προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα κάποιας θεωρίας, αλλά να παρουσιάσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα παρατηρήσεων και τα συμπεράσματα της αστρονομίας. Για τον λόγο αυτό, κάθε θέση συνοδεύεεται από την αντίθεσή της. Κάθε μεγάλος αστροφυσικός "συγκατοικεί" στις ίδιες σελίδες με όλους όσοι επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματά του, είτε το κατόρθωσαν είτε όχι. Αν και ο όγκος των στοιχείων που παρουσιάζονται παραπέμπει μάλλον σε εγκυκλοπαίδεια, τα δύο βιβλία δεν χάνουν σε τίποτε από τη διηγηματική τους μορφή, που επιτρέπει στον αναγνώστη να παρακολουθήσει το έργο από την αρχή έως το τέλος. Οι θεωρίες για τις μαύρες τρύπες και τη δημιουργία του σύμπαντος, οι μυθολογικές προσεγγίσεις του διαστήματος και οι επιστημονικές θεωρίες για τον χώρο και τον χρόνο παρελαύνουν σε μια εγκυκλοπαίδεια-μυθιστόρημα που αξίζει να φτάσεις μέχρι το τέλος.

 Το Σύμπαν και Πέρα από Αυτό


Συγγραφέας Terence Dickinson
Πρόλογος από Σταύρος Αγολούπης
Μετάφραση Σίμος Οικονομίδης
Εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονικής

peraΤο βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Πρώτος σταθμός, οι πλανήτες και οι δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος. Ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό από τα ευρήματα των διαστημικών αποστολών ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Επόμενος, οι αστέρες του Γαλαξία μας. Από τους κόκκινους νάνους μέχρι τις μαύρες τρύπες, εξοικειωνόμαστε με τους τύπους και τα εξελικτικά στάδια των αστέρων και αφηνόμαστε να μας συναρπάσει η μαγεία της ανακάλυψης πλανητών σε άλλους ήλιους. Κατόπιν εγκαταλείπουμε τη δική μας αστρική κοινότητα – το Γαλαξία – και σαλπάρουμε για τον απέραντο ωκεανό των γαλαξιών. Φτάνουμε στις εσχατιές του χώρου, για να διαπιστώσουμε ότι εκεί κρύβεται η αρχή του χρόνου, και κοντοστεκόμαστε για να αφουγκραστούμε τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αυτό είναι το Σύμπαν και αυτό είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για το Σύμπαν – και πέρα από αυτό. Πέρα, σε άλλα σύμπαντα, εξελισσόμενα μέσα σε ανεξάρτητες χωροχρονικές φυσαλίδες, που προέκυψαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όπως εικάζει η θεωρία του «πληθωριστικού Σύμπαντος». Πέρα, στο χώρο των πιθανοτήτων, εκεί όπου το ζήτημα της εξωγήινης ζωής έχει τη θέση του και απαιτεί, ως φυσική δυνατότητα, μια ψύχραιμη και μεθοδική εξέταση, χωρίς φανφάρες και υπερβολές, από έναν καλοπροαίρετο μα ταυτόχρονα δύσπιστο ερευνητή, όπως είναι ο Dickinson. Πέρα, τέλος, σε μια στοχαστική κατάδυση στην ψυχή και το νου, στις διαδικασίες σύλληψης της ομορφιάς και διαμόρφωσης του συλλογικού ασυνείδητου από την εικόνα και την πληροφορία.

 


Το χρονικό των επιστημονικών ανακαλύψεων


Συγγραφέας:  Asimov, Isaac
Μετάφραση: Μπαρουξής, Γιώργος
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Σελίδες: 888

isaac"Το Xρονικό των Eπιστημονικών Aνακαλύψεων" του Ασίμοφ ερευνά διεισδυτικά όλα τα επιτεύγματα των επιστημών στη διαδρομή του χρόνου. O Ασίμοφ εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις στην αστρονομία, τις εξερευνήσεις, τη βιολογία, τη φυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά, και πολλά άλλα, αποκρυπτογραφώντας κάθε γεγονός με το δικό του, μοναδικό ύφος. Σύντομα κείμενα, που ακολουθούν τις επιστημονικές ανακαλύψεις κάθε περιόδου και έτους, δείχνουν πώς οι επιστήμονες επηρέασαν τον κόσμο και πώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις επιστημονικές προόδους. Eδώ μπορεί να μάθει ο αναγνώστης: Pώς τιθασεύτηκε η φωτιά το 500.000 π.X, γιατί προστέθηκε το μηδέν στο αριθμητικό σύστημα το 810, ποιος επινόησε το μικροσκόπιο το 1590,πώς αναγνωρίστηκε το DNA ως γενετικό υλικό το 1944 και να γνωρίσει από κοντά: Tην πρώτη πτήση αεροστάτου με θερμό αέρα το 1783, τις ακτίνες X, που ανακαλύφθηκαν το 1895, την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930, τον Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, που τέθηκε σε γήινη τροχιά το 1957, το πρώτο παιδί του σωλήνα, που γεννήθηκε το 1978, και πολλά άλλα.

 

 


Η αυτοβιογραφία του φωτός


Συγγραφέας: Γιώργος Γραμματικάκης
Μετάφραση:
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Σελίδες: 478


gramm«Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με ένα περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο.
    Δεν αξίζει άλλωστε να συζητά κανείς για πράγματα –την γένεσή μου και την γένεση του Κόσμου– που προκαλούσαν ανέκαθεν διαμάχες. Αυτό που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μου είναι ότι η παρουσία μου έμοιαζε πάντοτε πρωταρχική: στους μύθους ή σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη, στα έργα των θνητών αλλά και στις θρησκείες, το φως έπαιζε πάντοτε ρόλο ιδιαίτερο. Κατά καιρούς πολλοί διερωτήθηκαν για την φύση του, και άλλοι πάλι έμειναν απλώς στον θαυμασμό και την αποδοχή... Εγώ λοιπόν, που είμαι το παλαιότερο, το αρχέγονο φως, ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου».

Με αυτά τα λόγια αρχίζει την αυτοβιογραφία του το αρχέγονο φως, που η ανακάλυψή του το 1965 υπήρξε από τις σημαντικότερες στην ιστορία της κοσμολογίας. Πριν δώσει τον λόγο στο ίδιο το φως, ο γνωστός συγγραφέας της «Κόμης της Βερενίκης» και των «Κοσμογραφημάτων» παρουσιάζει τους θαυμαστούς τρόπους που μέσω του φωτός η επιστήμη οδηγήθηκε στις πιο σπουδαίες κατακτήσεις της: την θεωρία της σχετικότητας, την κβαντική συμπεριφορά του μικροκόσμου, τις σύγχρονες απόψεις για την γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Δεν παραλείπει ακόμη να υπογραμμίσει την σημασία του φωτός για την ίδια την ζωή αλλά και την Τέχνη, ενώ αναφέρεται και στις φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις που συνοδεύουν το φως από τους αρχαίους χρόνους. Βιβλίο εύληπτο και πολυσήμαντο, η «Αυτοβιογραφία του φωτός» περιγράφει με απλά λόγια την συναρπαστική περιπέτεια της σύγχρονης επιστήμης, και απλώς ζητά από τον αναγνώστη να διαβαστεί «πρώτα με τον νου και, ύστερα ή παράλληλα, με την ψυχή».

 


 

Αντιρρήσεις στην Αστρολογία


Συγγραφέας: Bok, Bart J., Jerome, Lawrence E., Russell, Bertrand, κ.α.
Μετάφραση: Μπούκη, Τερέζα
Εκδόσεις: Λέξημα
Σελίδες: 95

* Εκατόν ενενήντα δύο κορυφαίοι επιστήμονες και 19 νομπελίστες απορρίπτουν την αστρολογία στο βιβλίο «Αντιρρήσεις στην Αστρολογία». Περιλαμβάνονται άρθρα των Bart J. Bok, Lawrence Ε. Jerome, Bertrand Russell, Robert Τ. Carroll, Richard Dawkins (μετάφραση Τερέζα Μπούκη, εκδόσεις Λέξημα).

 

 

 


Αστροφυσική Δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος Τόμος Ι Αστέρες - ΤΟΜΟΣ ΙΙ Γαλαξίες - Ηλιακό Σύστημα


shuΣυγγραφέας: Frank Shu
Μετάφραση: Ιωσήφ Βεντούρα, Νίκος Κυλάφης, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γιάννης Παπαμαστωράκης
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Σελίδες: 328

Αφού απέσπασε τους επαίνους της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας, το βιβλίο του F. Shu έρχεται τώρα να καλύψει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας στον τομέα της Aστρονομίας. Tο βιβλίο πραγματεύεται το αστρονομικό Σύμπαν μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης Φυσικής. H κύρια έμφαση δίνεται στο να συνειδητοποιήσει ο αναγνώστης τη βασική ενότητα αυτού του Σύμπαντος μέσα από τη διαπίστωση ότι η φαντασμαγορία των αστρονομικών αντικειμένων απορρέει μέσα από λίγες θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής. Tελικός στόχος, η σύνθεση του εξελικτικού σεναρίου που οδήγησε από τη Mεγάλη Έκρηξη στη δημιουργία των άστρων, των πλανητών και της ίδιας της ζωής. Γραμμένο για να διδαχθεί και σε φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών και όχι μόνο των θετικών, το βιβλίο στοχεύει μεταξύ άλλων και στη γεφύρωση του τεχνητού χάσματος μεταξύ των δύο κατηγοριών επιστημών.

 


Λεξικό Αστρονομίας 2η Έκδοση (με συμπλήρωμα)


lexΣυγγραφέας: Κων/νος Μαυρομάτης
Μετάφραση:
Εκδόσεις: Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος
Σελίδες: 570

Πριν από 5 χρόνια κυκλοφόρησε η 1η έκδοση του ΛΕΞΙΚΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ για να αποτελέσει έναν καλό και γνήσιο οδηγό όλων εκείνων που ασχολούνται με τον έναστρο ουρανό αλλά και εκείνων που θα ήθελαν να λύσουν μια κάποια απορία ή άγνοιά τους σχετικά με τα μεγαλεία του.
Από τότε έως σήμερα πολλές είναι οι νέες ανακαλύψεις και ποικίλες οι αναθεωρήσεις δεδομένων στην συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της αστρονομίας.
Το ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ του ΛΕΞΙΚΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ (το οποίο συνοδεύει ήδη την 2η έκδοση του ΛΕΞΙΚΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ) έρχεται να προσθέσει νέα λήμματα και όλα τα νέα στοιχεία των τελευταίων 5 ετών. Έτσι οι κάτοχοι της 1ης έκδοσης με την αγορά του ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ μπορούν να έχουν ένα ολοκληρωμένο ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.      

 

 


 

Τα άστρα και οι μύθοι τους. Εισαγωγή στην ουρανογραφία


Συγγραφέας: Στράτος Θεοδοσίου - Μάνος Δανέζης
Μετάφραση:
Εκδόσεις: Δίαυλος
Σελίδες: 230

astraΜυηθείτε στους μυθικούς κόσμους της Αστρονομίας, της μητέρας όλων των σημερινών επιστημών. Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο των πλανητών και των νεφελωμάτων, των κομητών και των μετεώρων.


Οπλιστείτε με επιμονή και με οδηγό το χάρτη του ουρανού - που περιέχεται στο βιβλίο - ακολουθήστε προσεχτικά τα μονοπάτια του, που χαράζονται μέσα από τις σελίδες αυτές. Ο έναστρος ουρανός σας περιμένει και μαζί του ολόκληρη η μαγεία της ελληνικής μυθολογίας, που θα σας λέει σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας ιστορίες παραμυθιού και ονείρου. Γίνετε φίλοι με τον Ωρίωνα και τον Ηρακλή και αφήστε τον Περσέα και την Ανδρομέδα να σας ξετυλίξουν τα απόκρυφα νήματα της ιστορίας τους. Προσανατολιστείτε με τον Πολικό και ταξιδέψτε με τη θρυλική Αργώ.


Τραγουδήστε με τον Ορφέα και τη λύρα του την αγάπη της Ευρυδίκης και βρείτε τη θέση του ζωδίου σας στον ουρανό. Το ατέλειωτο μαγικό μας ταξίδι αρχίζει.

 


Η Κόμη της Βερενίκης


verenΣυγγραφέας: Γιώργος Γραμματικάκης
Μετάφραση:
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελίδες: 142

Το βιβλίο αυτό αφορά σε ένα πείραμα που έγινε πριν από 15 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. O επιστήμονας που το σχεδίασε δεν είναι πια τριγύρω για να μας εξηγήσει τι ακριβώς έκανε και κυρίως, τι σκοπό εξυπηρετούσε. Ήταν δε τέτοιες οι συνθήκες και η θερμοκρασία του πειράματος, που καθιστούν ανέφικτη την επανάληψή του στα γήινα εργαστήρια. O Γιώργος Γραμματικάκης, ανασυνθέτοντας με τρόπο ποιητικό και γλαφυρό τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για τη γένεση του Σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής, αναφέρεται στην κορυφαία εκδήλωση αυτής της ζωής, τον άνθρωπο, και υπογραμμίζει τους κινδύνους που απειλούν τη Γη και τον πολιτισμό μας. Bιβλίο βαθύτατα φιλοσοφικό και με έντονο λογοτεχνικό χαρακτήρα, H Kόμη της Bερενίκης ανοίγει νέους δρόμους στη σύγχρονη πολυδιάστατη θεώρηση της Eπιστήμης αλλά και του Aνθρώπου: καθώς ο εικοστός αιώνας πλησιάζει στο τέλος του, και ο άνθρωπος μένει ολοένα και πιο μετέωρος, μήπως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε πάνω σε έναν άλλο πολιτισμό, πάνω σε μια νέα αντίληψη του ανθρωπισμού;

 

 


 

Το χρονικό του Χρόνου - Στίβεν Χόκιν


timeΣυγγραφέας: Steven Hawking
Μετάφραση: Κων/νος Χάρακας
Εκδόσεις: Κάτοπτρο
Σελίδες: 278

Το πρώτο εκλαϊκευτικό βιβλίο του μεγαλύτερου θεωρητικού φυσικού από την εποχή του Αϊνστάιν. Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες, έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της δεκαετίας του 1980 και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες επειδή παρέμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα μέχρι σήμερα στους καταλόγους μπεστ σέλερ.

 


 

Τα κουνέλια του Σρέντινγκερ


Πώς γίνεται το ίδιο υλικό αντικείμενο να βρίσκεται σε δύο διαφορετικούς τόπους και μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή; Πώς γίνεται να μεταδίδεται η πληροφορία με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός;

Η σύγχρονη τεχνολογία μάς επιτρέπει να παρατηρούμε το εξής απίστευτο: όσο κι αν απομακρύνουμε δύο φωτόνια το ένα από το άλλο, οποιαδήποτε επέμβαση στο ένα επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση του άλλου. Η τελευταία λέξη της σύγχρονης φυσικής ειπώθηκε από μια ομάδα φυσικών που κατόρθωσε να δώσει μια λογική ερμηνεία στους πολλούς κόσμους της κβαντικής μηχανικής. Η συγκλονιστική ιστορία της αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο.

Συγγραφέας: Κόλιν Μπρους

Εκδόσεις: Τραυλός

 


 

 

 

ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ, η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών

 

284 σελίδες
Διαστάσεις: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετο
Λιανική τιμή: 25,00 €

Το βιβλίο του Χάρη Τομπουλίδη «Ουρανογραφία, η ιστορία και η μυθολογία των αστερισμών», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα γεγονός που αξίζει να γιορταστεί. Είναι το αποτέλεσμα ακάματης εργασίας δύο δεκαετιών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση βιβλίου.

Η συνήθης οδός συλλογής στοιχείων για τη συγγραφή ενός βιβλίου είναι η καταφυγή στη βιβλιογραφία, έντυπη ή ηλεκτρονική. Αντίθετα, η αναζήτηση και η εξέταση των πρώτων πηγών είναι ένα έργο τιτάνιας δυσκολίας και προσιδιάζει στους αρχαιολόγους. Εκτός αν μια ευτυχής συγκυρία καταστήσει το έργο αυτό εφικτό. Κάτι τέτοιο συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Ο Χάρης Τομπουλίδης ευτύχησε να εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο, αυτό της Στοκχόλμης, με πολυεθνικό προσωπικό. Με αξιοθαύμαστη σχολαστικότητα ο συγγραφέας προσέτρεχε στους συναδέλφους κάθε εθνικότητας, για να ελέγξει την εγκυρότητα κάποιου μύθου ή την έννοια ενός ονόματος και να σκάψει βαθύτερα, για να φέρει στο φως νέα ευρήματα, τέτοια που η βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο δεν έχουν ακόμα καταγράψει, τέτοια που φωλεύουν, συχνά λησμονημένα, στις μνήμες των ανθρώπων και των λαών, σε αυτό που λέμε άγραφη παράδοση. Ο συγγραφέας έλεγξε πολύ καλά τις πηγές του.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια εξαιρετικά κατατοπιστική εισαγωγή περί ουρανογραφίας και συνεχίζει με 88 κεφάλαια αφιερωμένα στους ισάριθμους αστερισμούς του ουρανού. Στα κεφάλαια αυτά παρέχεται μεγάλος όγκος πληροφορίας με χρωματική κωδικοποίηση, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει: με μαύρους χαρακτήρες παρατίθενται τα αστρονομικά στοιχεία, ενώ με γαλάζιο τα ιστορικά-μυθολογικά. Αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός κάνει το βιβλίο πολύ εύχρηστο.

Το πλούσιο κείμενο συνοδεύεται από πίνακες, χάρτες και πανέμορφες ζωγραφικές και χαρακτικές απεικονίσεις των αστερισμών. Προκύπτει τελικά ένα βιβλίο μεγάλης πρακτικής αξίας και υψηλής αισθητικής.

Η Ουρανογραφία του Χάρη Τομπουλίδη είναι ένα βιβλίο που προσφέρει πολλά και τα προσφέρει σωστά. Οπωσδήποτε έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη που στρέφει ένα βλέμμα ενδιαφέροντος στο χώρο της αστρονομίας.

 


 

Το Ηλιακό Σύστημα μέσα στο Σύμπαν

 

Συγγραφέας:  Κρυσταλλία Χαλκιά 
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Αριθμός Σελίδων  592 


Το βιβλίο ανήκει στον κλάδο της διδακτικής της φυσικής. Έχει ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς ως προς τις ιδιαιτερότητες της διδασκαλίας του μεγάκοσμου, και ιδιαίτερα του Ηλιακού Συστήματος. Αναπτύσσει τις βασικές έννοιες για τα φαινόμενα του μεγάκοσμου και παράλληλα παρουσιάζει τις ιδέες των μαθητών για τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, προτείνει τρόπους διδακτικής παρέμβασης για την οικοδόμηση από τους μαθητές γνώσης συμβατής με το επιστημονικό πρότυπο, αξιοποιώντας παράλληλα στοιχεία από διάφορες μορφές γνώσης και πολιτισμού (επιστήμη, τέχνη, λαϊκή παράδοση κ.ά.). Μια τέτοια προσέγγιση φιλοδοξεί να αποτελέσει και μια πρόταση για εκλαΐκευση των βασικών εννοιών της αστρονομίας.

 


 


The Backyard Astronomer's Guide* Ο πιο πλήρης οδηγός

 

Τον Terence Dickinson τον γνωρίσαμε ως συγγραφέα του NightWatch. Ποιος ο λόγος που έγραψε και το Backyard; Τι μπορεί να είναι καλύτερο από ένα NightWatch;

Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι: δύο NightWatch μαζί! Πραγματικά, η ύλη του Backyard είναι διπλάσια από την ύλη του NightWatch. Η ποσότητα της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή. Ο εξοπλισμός, η παρατήρηση και οι τεχνικές είναι οι τρεις θεματικές ενότητες του βιβλίου, που αναπτύσσονται εξαντλητικά, σε μεγάλο βάθος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οδηγό ερασιτεχνικής αστρονομίας με μεγαλύτερη πληρότητα.
Περισσότερες από 800 έγχρωμες φωτογραφίες, διαγράμματα και διαφωτιστικά σχήματα. Οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς θα πάρετε φωτογραφίες του ουρανού με ψηφιακή μηχανή. Έξυπνες συμβουλές για τη χρήση ρομποτικού τηλεσκοπίου, για τον καθαρισμό των οπτικών και για το πώς θα ευθυγραμμίσετε την ισημερινή σας στήριξη. Δεκάδες ενημερωμένες και αξιόπιστες υποδείξεις σχετικά με τον εξοπλισμό και πολλά άλλα.

Ενδεχομένως τέτοιος όγκος πληροφορίας να πέφτει “βαρύς” για τον εντελώς αρχάριο. Γι’ αυτόν το NightWatch παραμένει το πιο κατάλληλο βιβλίο. Μα για τον πιο προχωρημένο ερασιτέχνη, εκείνον που ήδη έχει κάνει βίωμα το περιεχόμενο του NightWatch και δε βλέπει την ώρα να βουτήξει σε πιο βαθιά νερά, το βιβλίο είναι ένα:
The Backyard Astronomer’s Guide.

Το καλογραμμένο κείμενο, από έναν πάντα μαγεμένο και μαγευτικό Dickinson, οι θαυμάσιες φωτογραφίες του Alan Dyer και η γνωστή ποιότητα έκδοσης συμπληρώνουν την εικόνα.

Χρόνια περιμέναμε μια καινούρια, αναθεωρημένη αμερικάνικη έκδοση του
Backyard, και την προσφέρουμε τώρα στο κοινό της χώρας μας μεταφρασμένη, πλήρη και σύγχρονη. Έτσι, με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε ένα ολόφρεσκο
The Backyard Astronomer’s Guide στα ελληνικά.

Καλή ανάγνωση! 

Προτεινόμενα Ξενόγλωσσα βιβλία Αστρονομίας

 

Beginner's Guide to Amateur Astronomy:
An Owner's Manual for the Night Sky by David J. Eicher and, Michael Emmerich (Kalmbach Publishing Co., Books Division, Waukesha, WI, 1993).

NightWatch:

A Practical Guide to Viewing the Universe by Terence Dickinson, (Firefly Books, Willowdale, ON, Canada, 3rd edition, 1999).

Star Testing Astronomical Telescopes:

by Harold Richard Suiter, (Willmann-Bell, Inc., Richmond, VA, 1994).

Star Ware:

The Amateur Astronomer's Ultimate Guide to Choosing, Buying, and Using Telescopes and Accessories by Philip S. Harrington (John Wiley & Sons, New York, 1998 ).

The Backyard Astronomer's Guide:

by Terence Dickinson and Alan Dyer (Firefly Books Ltd., Willowdale, ON, Canada, revised edition, 1994).

The Beginner's Observing Guide:

An Introduction to the Night Sky for the Novice Stargazer by Leo Enright, (The Royal Astronomical Society of Canada, Toronto, ON, Canada, 1999).

The Deep Sky:

An Introduction by Philip S. Harrington (Sky Publishing Corporation, Cambridge, MA, Sky & Telescope Observer's Guides Series, ed. Leif J. Robinson, 1997).

The Universe from Your Backyard:

A Guide to Deep Sky Objects by David J. Eicher (Kalmbach Publishing Co., Books Division, Waukesha, WI, 1988).

Turn Left at Orion:

A Hundred Night Sky Objects to See in a Small Telescope--and how to Find Them by Guy J. Consolmagno and Dan M. Davis, (Cambridge University Press, New York, 3rd edition, 2000)


http://www.sfak.org/page/Site%20Map/358

 

 

<

Χρόνος εκτέλεσης : 0.072 δευτερόλεπτα