ΧΟΡΗΓΟΙ

Βάσεις τηλεσκοπίων


EQ - 6 Εντυπώσεις

 

του Δημήτρη Νικολαΐδη

 

Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες βάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά με ιδανική σχέση τιμής απόδοσης. Ασφαλώς και υπάρχουν καλύτερες βάσεις αλλά το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο, εκτός αν ασχολείσαι "επαγγελματικώς ερασιτεχνικά" με την αστρονομία.

Πρώτες εντυπώσεις για την βάση: 


α) Η βάση είναι όμορφη

β) Είναι βαριά και πολύ στιβαρή σαν κατασκευή

γ) Δεν θυμίζει με κανένα τρόπο ότι η προέλευσή της είναι "Κινέζικη"

δ) Η πρώτη ματιά σε ξενίζει και σε φοβίζει

ε) Με την δεύτερη ματιά είναι παιχνιδάκι  Grin

ζ) Χρειάζεται απαραιτήτως ευθυγράμμιση η πολική διόπτρα
 
η) Η φωτιζόμενη πολική διόπτρα αποτελεί εκπληκτικό αξεσουάρ αφού ο εντοπισμός και το κλείδωμα του Πολικού αστέρα αποτελούν παιχνιδάκι

θ) Στα δύσκολα τώρα: Τι εννοώ μα φυσικά την διαδικασία ευθυγράμμισης. Αφού στήσουμε, ζυγίσουμε την βάση και την ευθυγραμμίσουμε με τον Πολικό, το πρόγραμμα ελέγχου της EQ6 ζητά ημερομηνία (προσοχή βάζουμε πρώτα τον μήνα μετά την ημέρα και τελευταίο το έτος) τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) και μετά τι; μα φυσικά να ευθυγραμμίσεις την βάση επιλέγοντας μέθοδο με 1 ή 2 ή 3 αστέρια. Ξεχάστε τις περιπτώσεις 1 και 2 πάμε κατευθείαν στο 3. Το πρόγραμμα μας δείχνει ένα κατάλογο με άστρα που έχει στην βάση δεδομένων του απ΄ όπου επιλέγουμε τα 3 άστρα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ πχ ένα στο Νότο ένα Ανατολικά και το άλλο Βόρεια.

ι) Ωραία τα παραπάνω αλλά στην πράξη  Huh Huh Huh

κ) Πρώτη προσπάθεια, προσοφθάλμιο μεσαίας μεγέθυνσης στον εστιαστή (15mm) και ξεκινώ. Από την βάση δεδομένων επιλέγω πρώτο άστρο τον Σείριο, με πάει κοντά διορθώνω για να βλέπω το άστρο στο κέντρο του προσοφθαλμίου μου, δεύτερο άστρο Αλντεμπαράν τα ίδια επίσης, τρίτο άστρο Κόσαμπ ξανά τα ίδια και εμφανίζει μετά τις διόρθωσεις τη "μαγική" φράση Alignment successfull. Εδώ είμαστε λέω, πάμε να δούμε  να δούμε τι κάναμε και ξεκινώ από τα εύκολα: Γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) μπα που είναι; ή που πήγε τέλος πάντων μήπως τον πήραν από την θέση του οι εξωγήϊνοι; α ευτυχώς εκεί είναι ακόμα, μπορεί να μην είναι στο προσοφθάλμιο αλλά τουλάχιστον είναι στον ερευνητή. Άλλος στόχος εύκολος το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42). Λίγο καλύτερα τα πράγματα εδώ το νεφέλωμα φαίνεται στο κάτω μέρος του προσοφθαλμίου αλλά όχι στο κέντρο όπως θα έπρεπε. Τρίτος δύσκολος στόχος το Μ106 (Owl Nebula) που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο αντικείμενο. Τι είπατε ότι το είδατε; ε όσο το είδατε εσείς άλλα τόσο το είδα κι εγώ.

λ) Ξανά από την αρχή. Προσοφμάλμιο 9mm στον εστιαστή, επιλογή ίδιων αστεριών για το alignment, αφιέρωση περισσότερου χρόνου στο κεντράρισμα του αστέρα στο προσοφθάλμιο, αποτέλεσμα ALINGMENT FAILED AngryAngry Angry Δεν μπορεί δεν είναι δυνατόν κάτι πάει στραβά σκέφτηκα. Έλεγχος εκ νέου του αλφαδιάσματος της βάσης, έλεγχος του Πολικού ΟΚ. "Αρα τι φταίει;
Μα φυσικά ο χρόνος που αφιέρωσα για να "κεντράρω" στο προσοφθάλμιο κάθε φορά τα άστρα.  ΟΚ έχω ήδη παγώσει αλλά και πεισμώσει.

μ) Ξανά το 9mm στον εστιαστή, πάλι επιλογή των ίδιων άστρων για alignment αλλά ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ. Ξανά η μαγική φράση Alignment successfull . Εντάξει πάμε από την αρχή Μ31 ΟΚ στο προσοφθάλμιο, Μ42 ΟΚ στο προσοφθάλμιο, και το Μ106; Χμ για να δούμε μα ΝΑΙ και αυτό είναι στο προσοφθάλμιο , εντάξει όχι στο κέντρο αλλά εκεί.....

ν) Ξεκινάω το TOUR που έχει η βάση με τα πιο "διάσημα" αντικείμενα του έναστρου ουρανού. Παιδιά τι ήταν αυτό, τα είδα όλα. Το πρόγραμμα έχει πάνω από 25 αντικείμενα του ουρανού στην επιλογή TOUR (Μ, NGC, ΙC) και με εξαίρεση το Μ33 που είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ που απαιτεί καθαρό ουρανό και μακρυά από τα φώτα της πόλης και 2-3 ακόμα που ήταν κάτω από τον ορίζοντα και δεν μπρούσε να τα δείξει ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΕΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ (ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες παρά το αρκετό κρύο). 

Η ακρίβεια της βάσης είναι εκπληκτική, η βάση δεδομένων της είναι πάρα πολύ μεγάλη, έχει την δυνατότητα σύνδεσης και οδήγησης μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, "μαθαίνει" σαν καλός μαθητής από τις "υποδείξεις σας και τις διορθώσεις σας" , και αποτελεί επίσης ένα από τα κορυφαία όπλα για στροφωτογράφηση (γι αυτό την πήρα άλλωστε).

Περισότερα προσεχώς (έχω ήδη παγώσει)

 

***

 

Astro-Physics El-Capitan

 

Το νέο της "θηρίο" που το ονομάζει el Capitan παρουσίασε η Astrophysics.
Πρόκειται για ισημερινή (γερμανική όπως λέγεται) βάση, πολύ στιβαρή με τεράστιες δυνατότητες. Περισσότερα δείτε εδώ: http://www.astro-physics.com/

Για την τιμή δεν το συζητάμε καθόλου, έχει κόστος όσο το να σπουδάσεις 3 με 4 παιδιά στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Αφού σκέφτομαι σοβαρά να μην σπουδάσει κανένα από παιδιά μου. Ενναλακτική οικονομική λύση προσφέρεται την Astrophysics. Δείτε τις φωτό 2 και 3. :-)

 

 

 

 

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.055 δευτερόλεπτα