ΧΟΡΗΓΟΙ

Αστροπαρατήρηση


Δείτε επίσης:

Οδηγίες προς επίδοξους αστροπαρατηρητές

Η αναζήτηση του ζοφερού ουρανού

(Άγγελος Κιόσκλης (Ε.Α.Ε - 2005)


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η παρατήρηση πραγματοποιείται κατά προτίμηση όταν η Σελήνη δεν εμφανίζεται στον ουρανό, διότι το ηλιακό φώς που ανακλάται από την επιφάνειά της «ασπρίζει» τον ουρανό και μειώνει αισθητά την αντίθεση (contrast) μεταξύ του αμυδρού φωτός των αστρονομικών αντικειμένων και του μαύρου υπόβαθρου του ουρανού. Ηκαλύτερη παρατήρηση για αμυδρά αντικείμενα γίνεται μετά την λήξη του «αστρονομικού λυκόφωτος» το βράδυ, και πριν την έναρξη του «αστρονομικού λυκαυγούς» το πρωΐ, δηλ. όταν ο Ήλιος είναι τουλάχιστον 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα [πολιτικό λυκόφως / λυκαυγές: 0 έως -6 μοίρες, ναυτικό λυκόφως / λυκαυγές: -6 έως -12 μοίρες] αστρονομικό λυκόφως / λυκαυγές: -12 έως -18 μοίρες]. Πρακτικά, σε μέσα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδος το λυκόφως συνολικά διαρκεί περίπου 90’ μετά την δύση του Ήλιου (και αντίστοιχο διάστημα πριν την ανατολή του Ήλιου για το λυκαυγές).


ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ


Η επιφάνειά της ανακλά (albedo) περίπου το 7% μόνο του φωτός που δέχεται από τον Ήλιο. [Όσο δηλαδή και το κάρβουνο. Κι όμως, το φως του φεγγαριού μας φαίνεται τόσο έντονο όταν είναι «γεμάτο»!] Μία περιστροφή της γύρω από την Γή ως προς τον θόλο του ουρανού διαρκεί 27,3 ημέρες, ενώ για να επιστρέψει στην ίδια ακριβώς φάση χρειάζεται 29,5 ημέρες (συνοδικός / σεληνιακός μήνας)
Κινείται φαινομενικά από Ανατολάς προς Δυσμάς όπως ο υπόλοιπος ουρανός, αλλά πιό αργά σε σχέση με τα αστέρια. Ως αποτέλεσμα, η Σελήνη ανατέλλει & δύει περίπου 50’ πιο αργά κάθε 24ωρο [μόνη
εξαίρεση η Πανσέληνος πολύ κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία, όταν εμφανίζεται να ανατέλλει την ίδια ώρα για λίγες ημέρες στην σειρά] 360º / 27,3 ημέρες = 13,18º υστέρηση ανά 24ωρο, προς Ανατολάς
24 ώρες * (13,18º / 360º) = 0,88 ώρες ή 52,7 λεπτά


ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ


Πρακτικός Κανόνας: στο βόρειο ημισφαίριο, οι φάσεις της Σελήνης πραγματοποιούνται «από δεξιά προς τα αριστερά», δηλαδή το φεγγάρι «γεμίζει» και «αδειάζει» από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά. [Στο νότιο ημισφαίριο ισχύει το «από αριστερά προς τα δεξιά»].  Επομένως, βλέποντας την τρέχουσα φάση της Σελήνης είναι εύκολο να υπολογίσουμε πόσες περίπου ημέρες βρισκόμαστε πριν ή μετά την
Πανσέληνο, τα Τέταρτα και τη Νέα Σελήνη. Τις τελευταίες ημέρες πριν τη Νέα Σελήνη (δηλαδή μετά το Τελευταίο Τέταρτο), το φεγγάρι ανατέλλει όλο και πιό αργά το πρωΐ, οπότε είναι δυνατή η παρατήρηση από νωρίς το βράδυ έως αργά τις πρωϊνές ώρες όταν ανατείλει το φεγγάρι. Μετά την Νέα Σελήνη, το φεγγάρι δύει όλο και πιό αργά το βράδυ, οπότε η παρατήρηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την δύση του, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως το πρωΐ.


ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ


* 1ο Βήμα: σημειώνουμε τις ημερομηνίες με Νέα Σελήνη


* 2ο Βήμα: σημειώνουμε τις ημερομηνίες με ΣαββατοΚύριακα αλλά και αργίες πριν και μετά την Νέα Σελήνη - Σημείωση: Προτιμώνται για παρατήρηση οι ημέρες πριν την Νέα Σελήνη διότι το φεγγάρι δεν ανατέλλει μέχρι αργά τις πρωϊνές ώρες, επιτρέποντας πολλές ώρες παρατήρησης. Εάν παρέλθουν αρκετές ημέρες από την Νέα Σελήνη, το φεγγάρι αργεί να δύσει και καθιστά δύσκολη την παρατήρηση [εκτός κι αν μπορούμε να πάμε αργά για παρατήρηση ή θέλουμε να απολαύσουμε το φεγγάρι σε μικρή φάση («πεπονόφλουδα»)

 

* 3ο Βήμα: για τις παραπάνω ημερομηνίες, σημειώνουμε την ώρα λήξης του αστρονομικού λυκόφωτος το ίδιο βράδυ, και την ώρα έναρξης του αστρονομικού λυκαυγούς για το επόμενο πρωΐ, που αποτελούν τις ακραίες ώρες για την αρχή και το τέλος της παρατήρησης.

 

* 4ο Βήμα: σημειώνουμε την ώρα ανατολής της Σελήνης το επόμενο πρωΐ για τις ημερομηνίες πριν την Νέα Σελήνη, καθώς και την ώρα δύσης της Σελήνης για τις ημερομηνίες μετά την Νέα Σελήνη


(Άγγελος Κιόσκλης (Ε.Α.Ε) - Η αναζήτηση του ζοφερού ουρανού (2005))

 

 


 

Οδηγίες προς επίδοξους αστροπαρατηρητές

του Χρήστου Σωτηρόπουλου

 

Η αστροπαρατήρηση είναι χόμπι. Ως χομπίστας κάποιος μπορεί να είναι πολύ σοβαρός και αφοσιωμένος και άλλος απλά να διασκεδάζει με την ιδέα του αγνώστου. Όπως και να έχει θα πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας μερικά βασικά πράγματα ώστε όλοι να περνάμε καλά.

1. Φροντίζουμε να φτάνουμε την ώρα που έχουμε πει. Ο λόγος είναι ότι τα φώτα των αυτοκινήτων χαλάνε την νυχτερινή μας όραση που τόσο χρειαζόμαστε για να παρατηρήσουμε καθαρά μερικά πολύ αμυδρά αντικείμενα στον ουρανό.

2. Για τον ίδιο λόγο φροντίζουμε τα κινητά μας, οι φακοί μας και οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός να είναι καλυμμένη με κόκκινη ζελατίνα που μπορούμε να προμηθευτούμε από όλα τα βιβλιοπωλεία.

3. Δεν περπατάμε άσκοπα ανάμεσα στα τηλεσκόπια, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουμε ζημιά, ακόμα κα να ρίξουμε κάτω ένα τηλεσκόπιο στο σκοτάδι.

4. Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και ήσυχοι. Η παρατήρηση θέλει υπομονή και συγκέντρωση.

5. Δεν βιαζόμαστε να κοιτάξουμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Πολλές φορές το αντικείμενο που κοιτάμε μπορεί να είναι αμυδρό και δύσκολο και με την πρώτη να απογοητευτούμε. Δεν μας βιάζει κανείς, οπότε περάστε περισσότερο χρόνο κοιτώντας, σχολιάζοντας, καταγράφοντας αυτό το οποίο βλέπετε.

6. Ερχόμαστε προετοιμασμένοι. Κόκκινος φακός, μπλοκ για σημειώσεις, νερό, μπλούζα η τζάκετ για το κρύο. Ένα μικρό καρεκλάκι για ξεκούραση, ένα ζευγάρι κιάλια αν έχουμε στο σπίτι που με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε πολλά αντικείμενα στον ουρανό.

7. Καλό θα ήταν να μην ρωτάμε πόσο κοστίζουν όλα αυτά τα οποία βλέπουμε. Ο κάθε ερασιτέχνης που αγαπάει το χόμπι του δίνει μια μικρή περιουσία για να έχει ένα αξιόλογο εξοπλισμό για τον οποίο ίσως νιώθει άβολα να λέει πόσο κοστίζει. Φανταστείτε κάθε φορά που σας έβλεπε κάποιος να φοράτε την καινούρια σας μπλούζα να σας ρώταγε πόσο κάνει.

8. Αν θέλετε να αγοράσετε τηλεσκόπιο και είστε αρχάριος ΜΗΝ Το ΚΑΝΕΤΕ. Ελάτε σε μερικές παρατηρήσεις, δείτε από τα τηλεσκόπια των άλλων, γνωρίστε τον ουρανό και μετά συζητάμε για τηλεσκόπια. Ξεκινήστε με ένα ζευγάρι κιάλια!

9. Όταν έρθει η ώρα να φύγουμε ενημερώνουμε τους υπόλοιπους για να προφυλαχθούν από τα φώτα του αυτοκινήτου μας. Κάποιοι μπορεί να βγάζουν αστροφωτογραφίες μεγάλου χρόνου οι οποίες μπορούν να καταστραφούν.

10. Αν αναρωτιέστε πως όλοι εμείς ξέρουμε τόσα πολλά για τον ουρανό θα προδώσω το αιώνιο μυστικό της γνώσης που περνάει μόνο από αστρονόμο σε αστρονόμο... Διαβάζουμε! Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία αστρονομίας στην αγορά, αστροχάρτες, προγράμματα για τον υπολογιστή σας. Τον χειμώνα που εξαιτίας των καιρικών συνθηκών οι παρατηρήσεις είναι περιορισμένες διαβάζουμε.

Ελπίζω αυτός ο μικρός δεκάλογος να ήταν κατατοπιστικός και ενημερωτικός.


Καθαρούς ουρανούς

 

<<site map

 

 

Χρόνος εκτέλεσης : 0.049 δευτερόλεπτα