ΧΟΡΗΓΟΙ

Αστρονομία


2010

 

***

 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις τρέχουσες ειδήσεις

 Κάντε κλικ εδώ για να δείτε παλαιότερες ειδήσεις του έτους 2009

 50 έτη από την πρώτη «κλήση» του ανθρώπου προς το Διάστημα

Το κρυφό «άστρο του θανάτου»...

Εφικτή η ανάλυση εξωπλανητών από απλά γήινα τηλεσκόπια

Ο Πλούτωνας κοκκινίζει

Μ.Μαγιόρ: «Θα βρούμε μια δεύτερη Γη μέσα στο 2010»

Η Γη γίνεται αόρατη στους εξωγήινους

Hi-speed συνδέσεις στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» και το Ινστ. Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ»

Αστροβολίδα στον ουρανό της Ιρλανδίας

Eξιχνιάστηκε το μυστήριο των δύο δορυφόρων του Δία: Καλλιστώ και Γανυμήδης.

Επιβεβαιώθηκε μυθολογική σύγκρουση μετεωρίτη

Τα Γρεβενά αποκτούν το δικό τους Αστεροσκοπείο

Αντικείμενα σε τροχιά μέσω…κανονιού

Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου

Βρέθηκε «σκοτεινή» ύλη ;

Σε πρωτοποριακό δορυφορικό εγχείρημα η Ελλάδα

Πέντε νέοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν από το Kepler

Σύνοδος για την απειλή νέου αστεροειδή

Σχέδιο αναχαίτισης του Απόφις εξετάζει η Ρωσία

 

 

 

 

25 Απριλίου 2010

50 έτη από την πρώτη «κλήση» του ανθρώπου προς το Διάστημα

 

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που ο Φρανκ Ντρέικ έστρεψε το ραδιοτηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια προς το Ταυ Σέτι, ένα γειτονικό άστρο το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με τον δικό μας Ήλιο.


Ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στο αστεροσκοπείο θεώρησαν ότι τα όλο και πιο ισχυρά ραντάρ, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές - από τις ειδήσεις έως τη δημοφιλή εκείνη την εποχή «Λούσι Μπολ» - σχημάτιζαν ένα τεράστιο «μπουκέτο» ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που έφταναν στο διάστημα. Ήλπιζαν ότι τα σήματα αυτά θα έφταναν κάποια στιγμή στα αυτιά των εξωγήινων και ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα έστελναν τα δικά τους σήματα στον Homo Sapiens.


Το σχέδιο Ozma, όπως ονομάστηκε από την παραμυθένια χώρα του Οζ, ήταν η πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να έρθει σε επαφή με την εξωγήινη ζωή. Ο τεχνικός εξοπλισμός ήταν αρκετά φτωχός: ο ραδιοφωνικός δέκτης λειτουργούσε με ηλεκτρικές λυχνίες, δεν υπήρχε υπολογιστής και για την ηχογράφηση των εξωγήινων σημάτων είχε επιστρατευθεί ένα μαγνητόφωνο.


Αλλά και στα 50 χρόνια που έχουν περάσει από τότε οι επιστήμονες εξακολουθούν να «περιμένουν στο ακουστικό τους», παρά τα σαφώς πιο εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας που έχουν επιστρατεύσει ψάχνοντας σε εκατομμύρια διαφορετικές συχνότητες και εκατοντάδες άστρα.


Γιατί δεν έχει φτάσει ούτε ένα μήνυμα στη Γη έπειτα από μισό αιώνα ερευνών; Το ερώτημα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά από τον νομπελίστα Ενρίκο Φέρμι, έναν από τους εμπνευστές της κβαντικής φυσικής. Ο Ιταλός επιστήμονας υπέθεσε ότι εάν η ευφυής ζωή είναι κάτι συνηθισμένο στο σύμπαν θα έπρεπε να είχαμε έρθει σε επαφή μαζί της εδώ και πολύ καιρό.


Εξάλλου, η Γη είναι σχετικά νέα με αστρονομικούς όρους, ενώ οι εξωγήινοι πολιτισμοί, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στο σύμπαν, είχαν δισεκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθούν και να έρθουν σε επαφή με την ανθρωπότητα. Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή στην επιστήμη ως «το παράδοξο του Φέρμι» και παρά τις προσπάθειές τους οι αστρονόμοι αδυνατούν μέχρι σήμερα να το λύσουν. Το «πρόβλημα» για τους ίδιους είναι ότι ο Γαλαξίας μας δεν παρουσιάζει και πολύ ενδιαφέρον: έχει μεν 100 δισεκατομμύρια άστρα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ μεγάλα, πολύ θερμά ή πολύ ψυχρά και ζουν πολύ λίγο για να συντηρήσουν πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιο είδος ευφυούς ζωής.


Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι γι' αυτή την έλλειψη επικοινωνίας, όπως γράφει ο επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας Observer Ρόμπιν ΜακΚί. Μπορεί η εξωγήινη ζωή να είναι κοινός τόπος, αλλά σπάνια περιλαμβάνει σύνθετα όντα. Κατά πάσα πιθανότητα, πολλοί πλανήτες φιλοξενούν απλώς μονοκύτταρους οργανισμούς, η νοημοσύνη των οποίων απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ευφυής.


Έπειτα, είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον δικό μας πλανήτη να είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως υποστηρίζουν οι αστρονόμοι Πίτερ Ντ. Γουάρντ και Ντόναλντ Μπράουνλι στο βιβλίο τους «Σπάνια Γη: Γιατί η Σύνθετη Ζωή Είναι Ασυνήθιστη στο Σύμπαν». Κατά τη δική τους άποψη, η Γη είναι η πρώτη γαλαξιακή ακίνητη περιουσία: Κατ' αρχάς, γιατί ο Ήλιος είναι ένα πολύ σταθερό άστρο, απρόσβλητο από θυελλώδεις διακυμάνσεις ακτινοβολίας, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή. Δεύτερον, το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος στα «προάστια» του Γαλαξία μας και συνεπώς προστατεύεται από τα γειτονικά άστρα.


Έπειτα, ο κόσμος μας έχει την τύχη να διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο φεγγάρι, το οποίο βοηθά στη σταθερότητα της περιστροφής της Γης κι επομένως του κλίματος. Με άλλα λόγια, η πρωτόγονη «γλίτσα» που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ευλογημένη με ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες της επέτρεψαν να εξελιχθεί, πριν από περίπου 250.000 χρόνια, στα μοναδικά νοήμονα όντα που γνωρίζει η επιστήμη, δηλαδή εμάς.


Από αυτή την άποψη, η ανθρωπότητα είναι το αποτέλεσμα του μεγαλύτερου σωρευτικού στοιχήματος στο σύμπαν. Μια άλλη υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη μακρά σιωπή από την άλλη γραμμή του σύρματος είναι ότι οι εξωγήινοι μπορεί να είναι απλώς σαν κι εμάς: αρκετά έξυπνοι για να αναπτύξουν τεχνολογία, αλλά όχι τόσο ευφυείς για την ελέγξουν. Μήπως υπήρξαν εξωγήινοι πολιτισμοί στον Γαλαξία πριν χιλιάδες χρόνια που οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή; Την υπόθεση αυτή προκρίνουν ορισμένοι ειδικοί, αλλά με αρκετούς συναδέλφους τους, που συμμετέχουν στα προγράμματα SETI (Ερευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη), να διαφωνούν: Η απουσία αποδείξεων, λένε, είναι πολύ διαφορετική από την απόδειξη της απουσίας των εξωγήινων.


Κι αν υπάρχουν κάπου «κοντά», πώς είναι οι εξωγήινοι; Οι περισσότεροι αστρονόμοι συμφωνούν στην εκτίμηση ότι σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια απάντηση: θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε μορφή και σχήμα. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι πρόκειται για όντα με βασικό συστατικό τον άνθρακα όπως εμείς και ότι ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο νερό - τη μήτρα της ζωής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι «εμείς» κι «αυτοί» μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες απ' όσες μπορούμε να φανταστούμε.


Ο Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, καθηγητής Παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι με βάση τη διαδικασία της βιολογικής σύγκλισης - δηλαδή την παραγωγή παρόμοιων ειδών από οργανισμούς με διαφορετική εξελικτική καταγωγή - είναι πολύ πιθανό οι εξωγήινοι να μοιάζουν στον άνθρωπο αν όχι στη μορφή τουλάχιστον στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Για τον Βρετανό καθηγητή αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό νέο: ο άνθρωπος εξαφάνισε πολλά είδη από τον πλανήτη μεταξύ των οποίων τους Νεάντερταλ. Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να είναι το ίδιο κακοί εάν όχι χειρότεροι. Μήπως θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, να μην σηκώσει κανείς εδώ το τηλέφωνο αν και όποτε χτυπήσει;


Οι ειδικοί πάντως θα συνεχίσουν να στέλνουν τα σήματά τους. Και παρά τα 50 χρόνια που έχουν περάσει από εκείνον Απρίλιο του 1960, οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να αισιοδοξούν: «Δεν νομίζω ότι αυτή η σιωπή είναι απόκοσμη», δήλωσε σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο Φρανκ Ντρέικ. «Αντιθέτως, είναι απολύτως προβλέψιμη». «Δεδομένου ότι ο γαλαξίας περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια άστρα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουμε περίπου 10 εκατομμύρια άστρα για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να εντοπίσουμε έναν πολιτισμό. Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου. Ενδεχομένως δεν θα συμβεί ούτε στην επόμενη γενιά. Αλλά μια μέρα θα έρθουμε σε επαφή. Είμαι σίγουρος γι' αυτό».

 

                                                                 <<επιστροφή

 


 

17 Μαρτίου 2010

Το κρυφό «άστρο του θανάτου»...

 

Επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αναζητούν ένα αόρατο "άστρο του θανάτου", που υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας και το οποίο, κατά καιρούς, "στέλνει" εν δυνάμει καταστροφικούς κομήτες προς το μέρος της Γης...

...Το προς το παρόν υποθετικό άστρο, που έχει ήδη βαφτιστεί "Νέμεσις", με βάση τους υπολογισμούς, είναι τεράστιο, πέντε φορές μεγαλύτερο από τον γίγαντα Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη! Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδούς, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοντολόγους, κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια, η Γη "βομβαρδίζεται" κάθε περίπου 26 εκατ. χρόνια από κάποιο παγωμένο ουράνιο σώμα που προκαλεί μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη μας.

   ... Μερικοί ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις περιοδικές καταστροφικές προσκρούσεις βρίσκεται ένας άλλος "ένοχος", η "Νέμεσις", που στέλνει ουράνια σώματα να πέσουν πάνω στη Γη. Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το "κρυφό" αυτό άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του έτους φωτός (δηλαδή 25.000 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης).

    ...Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν ερυθρό ή καφέ "νάνο", ένα "αποτυχημένο" άστρο που δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια, ώστε να καίει όπως ο ήλιος μας σήμερα. Αν και δεν φαίνεται από τα τηλεσκόπια του ορατού φωτός, ελπίζεται ότι θα γίνει αντιληπτό από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA, που εκτοξεύτηκε πέρυσι και άρχισε από φέτος τον Ιανουάριο να "χαρτογραφεί" τους ουρανούς.

    ...Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 1.000 καφέ "νάνους" σε μια ακτίνα 25 ετών φωτός από τον ήλιο μας, ώσπου να του τελειώσουν τα καύσιμα τον Οκτώβριο (το κοντινότερο κανονικό άστρο στη Γη απέχει περίπου 4,5 έτη φωτός). Το ηλιακό μας σύστημα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από μια τεράστια σφαίρα παγωμένων σωμάτων, το λεγόμενο "Νέφος Όορτ", σε υπερδιπλάσια απόσταση από την "Νέμεση".

    ...Μερικά από αυτά τα παγωμένα σώματα έλκονται προς τη Γη ως κομήτες και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι γι' αυτό φταίει η ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της αόρατης "Νέμεσης". Μια ένδειξη ότι η τελευταία όντως υπάρχει, είναι η ανακάλυψη το 2003 ενός μυστηριώδους νάνου πλανήτη, της "Σέντνα", που έχει μια περίεργη επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, διάρκειας 12.000 γήινων ετών.

   .. Σύμφωνα με τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, "η Σέντνα είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Δεν πλησιάζει ποτέ κανέναν από τους γιγάντιους πλανήτες ή τον ήλιο μας. Έχει τη δική της πορεία, χάρη στην απίστευτα εκκεντρική τροχιά της. Ο μόνος τρόπος να έχει αποκτήσει μια τέτοια τροχιά, είναι να την έχει ωθήσει κάποιο άλλο γιγάντιο σώμα - άρα, λοιπόν, τι υπάρχει εκεί πέρα;"...

 

                                                                    <<επιστροφή

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

Εφικτή η ανάλυση εξωπλανητών από απλά γήινα τηλεσκόπια

 

Νέα ώθηση αποκτά η αναζήτηση μιας «δεύτερης Γης» χάρη σε μια νέα τεχνική, η οποία καθιστά εφικτή την ανίχνευση και τη χημική ανάλυση της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών, όχι μόνο από τα πανάκριβα διαστημικά τηλεσκόπια, αλλά και από τα πολύ φθηνότερα και απλούστερα επίγεια τηλεσκόπια.


Η νέα μέθοδος ανακαλύφθηκε από αμερικανούς, γερμανούς και βρετανούς αστρονόμους υπό τον Μαρκ Σουέιν της NASA και του Ινστιτούτου αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία. Παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα πάνω από 400 πλανήτες. Οι συγκεκριμένοι πλανήτες περιφέρονται γύρω από άλλα άστρα - ήλιους. Από το 1995, οπότε και εντοπίστηκε ο πρώτος εξωπλανήτης, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί κάποιος βραχώδης υδάτινος κόσμος σαν το δικό μας πλανήτη. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το "κλειδί" για την μελέτη των εξωπλανητών και του κατά πόσον είναι κατοικήσιμοι, είναι η τεχνική της φασματοσκοπίας. Η συγκεκριμένη τεχνική αξιοποιεί τη χημική ανάλυση του φάσματος του φωτός που εκπέμπεται, αντανακλάται ή απορροφάται από ένα εξωπλανήτη σε διαφορετικά χρώματα ή μήκη κύματος. Μέσω αυτής της ανάλυσης, επιτρέπεται η διαμόρφωση μιας εικόνας για την ατμόσφαιρά του.

Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο γινόταν μόνο από διαστημικά τηλεσκόπια. Όμως η νέα ευρωπαϊκή τεχνική επιτρέπει να γίνεται μια παρόμοια χημική ανάλυση ακόμα και από μικρότερα επίγεια σταθερά τηλεσκόπια.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία στον καυτό αέριο γίγαντα εξωπλανήτη HD 189733b, στον αστερισμό της Αλεπούς, σε απόσταση 63 ετών φωτός. Με τον τρόπο αυτό, ανιχνεύτηκε μια φθορίζουσα μορφή αερίου μεθανίου στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιράς του.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από επίγειες παρατηρήσεις ενός σχετικά μικρού τηλεσκοπίου υπερύθρων, διαμέτρου τριών μέτρων, στη Χαβάη, το οποίο εξερεύνησε ένα τμήμα του φάσματος ακτινοβολίας που δεν είναι ορατό από τα τωρινά διαστημικά τηλεσκόπια. Αυτό ωστόσο πρόκειται να αλλάξει το 2014. Τότε, θα τεθεί σε τροχιά το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο "Τζέημς Γουέμπ" της NASA, το οποίο θα μπορεί να "δει" και σε αυτό το τμήμα του υπέρυθρου φάσματος.

Η νέα αυτή τεχνική μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί από μεγαλύτερα επίγεια τηλεσκόπια και αναμένεται να φέρει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανίχνευση οργανικών μορίων σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έτσι ώστε να απαντηθεί τελικά το κρίσιμο ερώτημα αν υπάρχουν εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα κατάλληλη για ζωή.


***                                                                              <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πλούτωνας κοκκινίζει

 

Οι επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν πως ο πλανήτης νάνος, ο Πλούτωνας, ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, γίνεται ολοένα και πιο κόκκινος.Με βάση εικόνες που λήφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, υπολογίζεται ότι ο πλανήτης είναι περίπου 20% πιο κόκκινος από ό, τι παλιότερα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το φαινόμενο οφείλεται στις αλλαγές στην επιφάνεια πάγου του Πλούτωνα, καθώς εισέρχεται σε νέα φάση τροχιάς γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί 248 γήινα έτη.

Στις εικόνες, το κατεψυγμένο άζωτο της επιφάνειας του πλανήτη, εμφανίζεται πιο φωτεινό στο βορρά και γίνεται πιο σκούρο στο νότο. "Οι αλλαγές αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα, συνέπειες της τήξης του πάγου στην επιφάνεια του ενός πόλου και στη συνέχεια η εκ νέου πήξη του στον άλλο πόλο" αναφέρεται στη δήλωση του NASA Space Telescope Science Institute.

Ωστόσο μερικοί αστρονόμοι έχουν εκφράσει την έκπληξή τους από την αλλαγή. "Είναι μια κάποια έκπληξη να βλέπεις αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα”, δήλωσε ο Marc Buie, του Southwest Research Institute και πρόσθεσε: "Αυτό είναι άνευ προηγουμένου".

Το 2006, οι αστρονόμοι υπονόμευσαν τον πλανήτη Πλούτωνα από “πλήρης πλανήτης” σε “νάνος πλανήτης”. Ο Πλούτωνας είναι ο μικρότερος πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Με διάμετρο 1.195 χλμ., η μάζα του είναι περίπου ίση προς το 0,0021 της γης και πέντε φορές μικρότερη από τη μάζα της Σελήνης. Η θερμοκρασία της επιφάνειάς του υπολογίζεται στους -233° C, καθώς αποτελείται από πετρώματα και πάγο και καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου.


***                                                                              <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

Μ.Μαγιόρ: «Θα βρούμε μια δεύτερη Γη μέσα στο 2010»

 

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει ένα δεύτερο πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα μοιάζει πραγματικά με τη Γη, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους του κόσμου, ο καθηγητής Μισέλ Μαγιόρ του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο Μαγιόρ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, για την επέτειο των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής (SETI), δήλωσε βέβαιος ότι θα ανακαλυφθεί σύντομα ένας πλανήτης που θα έχει το μέγεθος και τη σύνθεση της Γης, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου".

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 400 εξωπλανήτες, αλλά κανένας δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη και να διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για ζωή. Οι περισσότεροι έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και είναι πολλοί μεγάλοι, συνεπώς έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, άρα ασταθή γεωλογία. Μέχρι τώρα ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί, είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από το δικό μας.

Αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο εξωπλανήτης να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο-ήλιο του, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος και παράλληλα να διαθέτει υγρό νερό. Σύμφωνα με τον ελβετό αστρονόμο, το αμερικανικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ", το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί πέρα από την τροχιά της Γης, θα είναι το πρώτο που σύντομα θα βρει τον "σωστό" εξωπλανήτη.


***                                                                                   <<επιστροφή
www.ert3.gr

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

Η Γη γίνεται αόρατη στους εξωγήινους

 

"Οι πιθανότητες να εντοπιστεί η Γη από εξωγήινες μορφές ζωής χάνονται, λόγω της ψηφιακής επανάστασης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διακεκριμένοι διαστημικοί επιστήμονες."

Ο Δρ. Φρανκ Ντρέικ υποστηρίζει πως η σταδιακή απόσυρση των αναλογικών μεταδόσεων από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα ραντάρ έκαναν τον πλανήτη μας ηλεκτρονικά αόρατο από το διάστημα.

Ενώ τα παλαιού τύπου σήματα μεταδίδονταν σε εκατομμύρια μίλια στο διάστημα, φτάνοντας ακόμα και κάποια μακρινά αστέρια, οι ψηφιακές αναμεταδόσεις είναι πολύ πιο αδύναμες και έτσι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από μορφές εξωγήινης ζωής.

Οι επιστήμονες στη γη παρακολουθούν συνεχώς τον ουρανό για οποιοδήποτε σημάδι μετάδοσης από κάποιον άλλον πλανήτη και εικάζουν πως και άλλες μορφές ζωής εκεί έξω κάνουν το ίδιο.

Αλλά, ο Δρ. Ντρέικ, ο οποίος ίδρυσε τον αμερικανικό οργανισμό SETI πριν από 50 χρόνια, υποστήριξε ότι η σταδιακή απόσυρση των αναλογικών μεταδόσεων καθιστά αδύνατη μία τέτοια αναζήτηση από πλευράς εξωγήινων.

Δήλωσε πως η Γη ήταν περικυκλωμένη από ένα τεράστιο περίβλημα ακτινοβολίας 50 ετών φωτός, με τις παλαιού τύπου τηλεοπτικές μεταδόσεις να παράγουν γύρω στο ένα εκατομμύριο watt. Με τους δορυφόρους, όμως, να στέλνουν ένα μεγάλο μέρος των μεταδόσεών τους προς τη Γη, ουσιαστικά πλέον η ακτινοβολία δεν μπορεί να διαφύγει στο εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα.

Εξηγεί ότι: «Τώρα, η συνολική ποσότητα διαφυγούσας ακτινοβολίας είναι περίπου δυο watt, δηλαδή όση και αυτή ενός κινητού τηλεφώνου. Αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί και στο μέλλον, σύντομα ο κόσμος μας θα καταστεί μη ανιχνεύσιμος.»

Ο Δρ. Ντρέικ είναι πεπεισμένος πως υπάρχει εξωγήινη νοημοσύνη κάπου στο σύμπαν, η οποία μάλιστα πιθανόν να είναι πολύ πιο εξελιγμένη από τη γήινη.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε στη συνάντηση της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου: «Θα πρέπει να ερευνήσουμε πολλά περισσότερα αστέρια και πολλές περισσότερες συχνότητες.»


***                                                                              <<επιστροφή
www.pathfinder.gr

 


 

10 Φεβρουαρίου 2010

Hi-speed συνδέσεις στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» και το Ινστ. Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ»

 

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε) ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των δράσεων του για τη διασύνδεση μεγάλων ερευνητικών υποδομών της περιφέρειας στο δίκτυό του, ολοκληρώνεται η σύνδεση του υπερσύγχρονου Τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος" στο όρος Χελμός και του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" στην Πύλο με το δίκτυο ΕΔΕΤ, μέσω οπτικών ινών.

Οι προσβάσεις που ολοκληρώθηκαν, παρέχουν στις υποδομές αυτές σύνδεση με την ελληνική και παγκόσμια ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα σε υπερυψηλές ταχύτητες της τάξης των Gbps, με απεριόριστες δυνατότητες αναβάθμισης. Οι υποδομές αυτές θα μπορέσουν έτσι να αξιοποιήσουν τους παρεχόμενους συνδέσμους οπτικών ινών και το δίκτυο νέας γενιάς ΕΔΕΤ, για τη διακίνηση μεγάλης σημασίας και όγκου ερευνητικών δεδομένων, που δεν ήταν εφικτή μέχρι σήμερα.

Ειδικά για το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος", το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο των Bαλκανίων, που είναι εγκατεστημένο στο όρος Χελμός, η διασύνδεσή του με υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων θα επιτρέψει την αξιοποίησή του εξ αποστάσεως, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θέση που βρίσκεται, με αξιοπιστία και σε πραγματικό χρόνο. Η τηλε-διαχείριση και η διάθεση των σημαντικών δεδομένων παρατηρήσεων που παρέχουν τα υπερσύγχρονα όργανά του προς την εθνική και διεθνή αστρονομική κοινότητα, όπως είναι οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, καθώς και φάσματα εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να καταστούν εφικτά μέσω της νέας σύνδεσης, που εκτείνεται μέχρι το όρος Χελμός με οπτικές ίνες μήκους 118 χλμ.

Το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ", αναπτύσσει σημαντικό ερευνητικό έργο, που απαιτεί τη μεταφορά εξαιρετικά μεγάλου όγκου πειραματικών δεδομένων, εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, σε υπερ-υψηλές ταχύτητες προς τα συνεργαζόμενα Ινστιτούτα στο εξωτερικό και γενικότερα την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα. Η αξιοποίηση της σύνδεσης του Ινστιτούτου "Νέστωρ" προς το δίκτυο ΕΔΕΤ, η οποία εκτείνεται μέχρι τις εγκαταστάσεις του στην Πύλο, έγινε με οπτικές ίνες μήκους 79χλμ.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει εγκαταστήσει στην κορυφή του όρους Χελμού σε ύψος 2.340 μέτρων το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" (Αστεροσκοπείο Χελμού). Το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" είναι ένα από τα τελειότερα τηλεσκόπια στον κόσμο, ενταγμένο ήδη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης μεγάλων τηλεσκοπίων "OPTICON". Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Eυρώπης. Eχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων. Mε χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της Πάτρας και του Mάντσεστερ και του Iδρύματος Eυγενίδου, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά προηγμένα επιστημονικά όργανα.

Το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής "Νέστωρ" έχει λάβει έγκριση για την ένταξή του στις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές. Αποτελεί ένα εκ των τριών υποψηφίων σε ολόκληρη των Ευρώπη για την φιλοξενία ενός από τα μεγαλύτερα πειράματα παγκόσμιας εμβέλειας στην αστρονομία, το "Τηλεσκόπιο Νετρίνων του Κυβικού Χιλιομέτρου, ΚΜ3NeT".

 

***                                                                             <<επιστροφή
www.ert3.gr

 9 Φεβρουαρίου 2010

Αστροβολίδα στον ουρανό της Ιρλανδίας

 

"Ιρλανδοί σε ολόκληρη τη χώρα ανέφεραν πως είδαν μία αστροβολίδα στον ουρανό."

Ο Tommy Moore, από το Astronomy Ireland, είπε πως ένας βράχος από το διάστημα συγκρούστηκε στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στις 6 το απόγευμα, δημιουργώντας μία βροχή από θραύσματα σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη στον ουρανό της Ιρλανδίας. Πιστεύουμε πως είναι αστροβολίδα, δηλαδή ένας βράχος από το διάστημα, που έπεσε ορμητικά στη Γη και πήρε φωτιά σαν μεγάλο πεφταστέρι. Ο συγκεκριμένο βράχος φαίνεται να φώτισε ολόκληρη τη χώρα. Τα τηλέφωνα εκείνο το απόγευμα, εδώ στο Astronomy Ireland, πήραν φωτιά από τις κλήσεις που δεχτήκαμε,» δήλωσε ο Moore.

Ένας ντόπιος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Είδα μία πύρινη μπάλα ακριβώς πάνω από τα δέντρα. Πήρα τηλέφωνο στην υπηρεσία εκτάκτων αναγκών. Νόμιζα πως ήταν ελικόπτερο.»

Ένας άλλος ανέφερε: «Νόμιζα πως ήταν ένας φωτεινός κύλινδρος αερίου, Φαινόταν σαν να φωτίζει ολοένα και περισσότερο καθώς πλησίαζε στο έδαφος.»


***                                                                          <<επιστροφή
www.pathfinder.gr & Irish News

 


 

29 Ιανουαρίου 2010

Eξιχνιάστηκε το μυστήριο των δύο δορυφόρων του Δία: Καλλιστώ και Γανυμήδης.

 

Πιο παράξενο ζευγάρι από τα δύο μεγάλα φεγγάρια του Δία, Γανυμήδη και Καλλιστώ, δεν υπάρχει. Παρόλο που το μέγεθος και η σύνθεσή τους είναι παρόμοια, ο Γανυμήδης έχει γίνει ένα σωστό φεγγάρι με το δικό του μαγνητικό πεδίο, ενώ η Καλλιστώ παρέμεινε μια μειλίχια μπάλα από πάγο και πετρώματα. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν καταλάβει το γιατί.

Για 30 χρόνια οι ερευνητές αναζητούσαν να μάθουν ποιά γεωλογική διαδικασία θα μπορούσε να δώσει αρκετή θερμότητα στον Γανυμήδη, αποκλείοντας από αυτήν την Καλλιστώ. Ψάχνοντας να βρουν την πηγή της θερμότητας που θα μπορούσε να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φεγγάρια, οι πλανητικοί επιστήμονες Amy Barr και Robin Canup στο Boulder του Κολοράντο, θεώρησαν υπεύθυνο τον Τελευταίο Βαρύ Βομβαρδισμό (LHB). Αυτός είναι ένας υποθετικός καταιγισμός από κομήτες και (στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος) αστεροειδείς, που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι σφυροκόπησε το ηλιακό μας σύστημα πριν 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια.
 
Δεν θεωρούνται πλέον δύο όμοια μπιζέλια σε έναν λοβό. Κάποια πηγή θερμότητας – ενδεχομένως μια καταιγίδα συγκρούσεων με κομήτες, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, – οδήγησε στην δημιουργία νέου επιφανειακού στρώματος στον Γανυμήδη (αριστερά), αλλά άφησε την Καλλιστώ (δεξιά) σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Όταν οι Barr και Canup προσομοίωσαν τις επιπτώσεις από τα κτυπήματα του LHB για τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, βρήκαν πολλές διαφορές ανάμεσα στα δύο φεγγάρια. Η ισχυρή βαρύτητα του Δία θα επιτάχυνε τους εισερχόμενους κομήτες και προσέλκυσε πολλούς από αυτούς κοντά στον πλανήτη, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο Γανυμήδης, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στον Δία, θα είχε υποστεί διπλάσιο αριθμό συγκρούσεων από ό,τι η Καλλιστώ και μάλιστα σε υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι ο Γανυμήδης θα έλαβε 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι η Καλλιστώ.

Στην μοντελοποίηση τους, αυτή η θερμότητα ήταν αρκετή για να αρχίσει η τήξη των πάγων στο πρωταρχικό μείγμα πάγου και βράχων στον Γανυμήδη. Η απόψυξη θα επέτρεπε τους βράχους του φεγγαριού να αρχίσουν να βυθίζονται όλο και περισσότερο στο λασπωμένο εσωτερικό. Στη συνέχεια οι βυθισμένοι βράχοι θα είχαν αποδώσει την βαρυτική τους ενέργεια ως θερμότητα, επιταχύνοντας τον διαχωρισμό του Γανυμήδη σε στρώματα. Τελικά, αρκετή θερμότητα από την ραδιενεργό διάσπαση θα είχε καταφέρει να μεταμορφώσει τον σίδηρο των βράχων σε λιωμένο πυρήνα, φτιάχνοντας συγχρόνως κι ένα μαγνητικό πεδίο, και σχηματίζοντας ίσως την γεωλογία της επιφάνειας του Γανυμήδη.

Τα μικρά ποσά της ενέργειας των συγκρούσεων στην Καλλιστώ δεν κατάφεραν να λιώσουν αρκετό πάγο και βράχους, ώστε να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο παρόμοιο με τον Γανυμήδη, με αποτέλεσμα να έχει η Καλλιστώ έναν ψυχρό πυρήνα. Με μια αμελητέα πηγή θερμότητας από κάτω, η επιφάνεια της Καλλιστούς θα είναι γεωλογικά νεκρή για αιώνες, γράφει η ερευνητική ομάδα στο Nature Geoscience.

Ο James Head III του Πανεπιστημίου Brown λέει ότι η υπόθεση ταιριάζει όμορφα με το μοντέλο που δείχνει ότι ο Δίας και ο Κρόνος θα μπορούσαν να ανακινήσουν ένα LHB ενώ μεταναστεύουν προς το εξωτερικό μέρος του ηλιακού συστήματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θέλει πολύ ακόμη ανάλυση να γίνει, και είναι απαραίτητη μια άλλη αποστολή στο σύστημα του Δία.


Πηγή: ScienceNOW Daily News                                                 <<επιστροφή

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Επιβεβαιώθηκε μυθολογική σύγκρουση μετεωρίτη

 

"Η μυθολογία των Αυστραλών Αβοριγίνων ξεκινάει με μία περίοδο που είναι γνωστή ως η «εποχή του ονείρου», πριν από την εμφάνιση της ανθρωπότητας."

Πολλές ιστορίες για την εποχή αυτή περιλαμβάνουν μύθους για αστέρια, θεούς και βράχους που έπεσαν από τον ουρανό. Μία νέα έρευνα στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, με τη χρήση του Google Earth, δείχνει πως πολλοί από αυτούς τους μύθους έχουν τελικά κάποια ιστορική βάση.

Γράφοντας στο περιοδικό Archaeoastronomy and Meteoritics and Planetary Science, o Duane Hamacher, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σύδνεϋ, περιγράφει πως η εξέταση των μύθων των Αβοριγίνων τον οδήγησαν να ανακαλύψει έναν άγνωστο κρατήρα, γύρω στα 130 χιλιόμετρα νότια της πόλης Άλις Σπρινγκς.

Στον μύθο, ένα αστέρι πέφτει στη Γη, στην περιοχή Πούκα, όπως την ονομάζει η φυλή των Αρρέρντε. Ο Hamacher εντόπισε την Πούκα μέσω των χαρτών της Google, και με σχετική βεβαιότητα, η εικόνα δείχνει έναν κρατήρα δυτικά του Άλις Σπρινγκς. Ένας άλλος μύθος των Αβοριγίνων κάνει λόγο για κάτι που έπεσε από τον ουρανό (αυτή τη φορά ένα γιγάντιο μωρό). Αναλύσεις του μαγνητικού πεδίου και της γεωλογίας της περιοχής Πούκα επιβεβαιώνουν πως πράγματι υπήρξε σύγκρουση μετεωρίτη.
Εντούτοις, η σύγκρουση έγινε πολύ πριν να εξελιχθούν οι άνθρωποι. Επομένως, πως θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα της μυθολογίας των Αβοριγίνων; Ο Hamacher πιστεύει πως οι Αβοριγίνες υπήρξαν μάρτυρες αρκετών συγκρούσεων ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν με βεβαιότητα έναν κρατήρα και να συμπεράνουν ότι παλιότεροι, παρόμοιοι κρατήρες, είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου γεγονότος.


***                                                                               <<επιστροφή
Popsci & www.pathfinder.gr

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Τα Γρεβενά αποκτούν το δικό τους Αστεροσκοπείο

 

Την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έλαβε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, το Μνημόνιο Συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Νομαρχίας Γρεβενών για τη δημιουργία του «Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα».

Η υλοποίηση του έργου αυτού θα κατατείνει στην προαγωγή της Εκπαίδευσης και της Γνώσης, θα αποτελέσει μια σημαντική ερευνητική υποδομή για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ μπορεί να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο ερευνών και παρατηρήσεων για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Άνοιξε ο δρόμος για ένα σημαντικό έργο με εκπαιδευτική και ερευνητική σημασία, το «Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα» στα Γρεβενά. Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας απαιτεί τη σύνθεση πολλαπλών δράσεων και το Αστεροσκοπείο μπορεί να συνεισφέρει τόσο στα Γρεβενά όσο και στην Περιφέρεια με δράσεις εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος».


***                                                                                  <<επιστροφή
www.ant1.gr

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Αντικείμενα σε τροχιά μέσω…κανονιού

 

Ένα ακόμη όνειρο της επιστημονικής φαντασίας ενδεχομένως να γίνει πραγματικότητα.

Ένα από τα πλέον διάσημα έργα επιστημονικής φαντασίας, το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν, έχει τους χαρακτήρες του να μεταβαίνουν στη Σελήνη μέσα σε μία οβίδα η οποία εκτοξεύεται από ένα τεράστιο κανόνι. Ο Τζων Χάντερ δεν έχει τόσο μεγάλες φιλοδοξίες- του αρκεί να θέσει τα «βλήματα» σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το σχέδιο του εν λόγω εφευρέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κανονιού μήκους περίπου 1.200 μέτρων, και ο Χάντερ εργάζεται στο συγκεκριμένο project από το 1992, όταν (όντας φυσικός στο Lawrence Livermore National Laboratory) συμμετείχε σε ένα πείραμα το οποίο είχε να κάνει με τη χρήση ενός πυροβόλου 140 μέτρων για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις υπερηχητικών κινητήρων- το κανόνι εκείνο χρησιμοποιούσε πεπιεσμένο αέριο υδρογόνο, το οποίο απελευθερωνόταν και ωθούσε το βλήμα.

Λόγω της σχετικής αναξιοπιστίας του προαναφερθέντος συστήματος (το οποίο χρησιμοποιεί πιστόνια), η εταιρεία του Χάντερ, Quicklaunch, αντικατέστησε τα πιστόνια με μία μηχανή εσωτερικής καύσης, η οποία καίει φυσικό αέριο. Η αρχή, ωστόσο, είναι η ίδια: θέρμανση του αερίου υδρογόνου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετής πίεσης για την εκτόξευση ενός βλήματος ενός τόνου στον ουρανό σε ταχύτητα που αγγίζει τα 13.000 μίλια ανά ώρα.

Ο Χάντερ θέλει να τοποθετήσει ένα τέτοιο κανόνι κοντά σε μία θαλάσσια έκταση στον ισημερινό της Γης, όπου η περιστροφή του πλανήτη προσθέτει στη συνολική ισχύ εκτόξευσης. Από τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια (θα κρατιέται σταθερό χάρη σε ένα σύστημα έρματος παρεμφερές με αυτό το οποίο χρησιμοποιούν τα υποβρύχια), η σκόπευσή του θα μπορεί να αλλάξει, για να εξυπηρετήσει τους εκάστοτε σκοπούς των χειριστών του.

Ο Χάντερ (ο οποίος σύντομα θα δοκιμάσει ένα πειραματικό μοντέλο μήκους 30 μέτρων) ισχυρίζεται ότι η κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος θα κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά θα επιφέρει δραματικές μειώσεις στο κόστος της αποστολής σκαφών στο διάστημα- μη επανδρωμένων, ωστόσο, καθώς οι επιταχύνσεις ( της τάξεως των 5.000 G) θα απέβαιναν θανατηφόρες σε έναν άνθρωπο.


***                                                                                    <<επιστροφή
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Popular Science

 


 

22 Ιανουαρίου 2010

Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών

 

Μπορεί οι αστεροειδείς να απειλούν τη Γη αλλά ο πλανήτης μας, με τη σειρά του, βρίσκει τρόπο να τους «εκδικείται». Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών, ταρακουνώντας τους καθώς περνούν από δίπλα της, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο: γιατί οι μετεωρίτες που προσγειώνονται στη Γη, έχουν διαφορετικό χρώμα από τους αστεροειδείς του διαστήματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα κάνει πιο κόκκινη την επιφάνεια των αστεροειδών, καθώς ο ηλιακός άνεμος "καίει" την επιφάνειά τους και αλλοιώνει τα μέταλλά τους –σαν ηλιοκαμένοι. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας ή αυτοί που περνούν από κοντά και μελετώνται με υπέρυθρα τηλεσκόπια, έχουν χάσει αυτό το κόκκινο χρώμα.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Μπίνζελ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ εξήγησε στο BBC News ότι "όταν οι αστεροειδής πλησιάζουν τη Γη, πραγματοποιούνται σεισμικές δονήσεις, που είναι τόσο ισχυρές ώστε οι αστεροειδείς χάνουν την επιφάνειά τους - ξεφλουδίζουν"

Οι περισσότεροι αστεροειδείς, αντίθετα από ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι συμπαγείς μονόλιθοι από πέτρα ή μέταλλα, αλλά μάλλον σωροί από πέτρες και χαλίκια σαν "μπάζα", με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η αναδιάταξη των υλικών της επιφάνειάς τους από τις σεισμικές δονήσεις που τους προκαλεί η Γη, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια φρέσκα υλικά που βρίσκονταν προηγουμένως θαμμένα κάτω από τα επιφανειακά, τα οποία είχαν κοκκινίσει από το "έγκαυμα" της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίνζελ, όσο πιο κόκκινος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιθανότερο είναι να μην πλησίασε τη Γη και, αντίθετα, όσο πιο "χλωμός", τόσο πιθανότερο ότι πέρασε από κοντά της - ή έπεσε πάνω της. Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκρούσουν καλύτερα μια πιθανή μελλοντική επικείμενη πρόσκρουση ενός ουράνιου "επισκέπτη" στον πλανήτη μας. Η πιο κοντινή περίπτωση είναι του "Άποφι", πλάτους 270 μέτρων, που το 2029 αναμένεται να περάσει σε απόσταση λιγότερη των 35.000 40.000 χλμ. από τη Γη, κοντινότερη και από την τροχιά αρκετών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Οι αστεροειδείς συνήθως έχουν σχήμα πατάτας και προέρχονται από τη ζώνη του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Μια ασθενής βαρύτητα τούς συγκρατεί ενωμένους, αν και συχνά διασπώνται σε δύο ή περισσότερα κομμάτια.


***                                                                              <<επιστροφή
www.enet.gr

 


 

17 Ιανουαρίου 2010

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου

 

Η έκλειψη θα είναι ορατή στην κεντρική και ανατολική Αφρική, αλλά και σε τμήματα της Ασίας.

Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από τον Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τον Ιανουάριο ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Σελήνη στο πιο μακρινό της σημείο, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει σχεδόν όλον τον ηλιακό δίσκο.

Όταν η έκλειψη θα φτάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, θα βρίσκεται ήδη στη μεγαλύτερη διάρκειά της, που θα είναι 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα

Όπως πληροφορεί στην ιστοσελίδα της η NASA, άλλη έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας δεν πρόκειται να σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια χρόνια ή και περισσότερο και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου 3043.

Επίσης ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.

 

                                                                        <<επιστροφή

 


 

15 Ιανουαρίου 2010

Βρέθηκε «σκοτεινή» ύλη ;

 

Τον εντοπισμό σωματιδίων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν σκοτεινή ύλη, ανακοίνωσαν οι φυσικοί του υπόγειου Κρυογονικού Ανιχνευτή Σκοτεινής Ύλης...η ανακάλυψη έγινε στο Soudan Underground Mine State Park, ένα παλιό ορυχείο στη Μινεσότα και αν επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη σπουδαίο βήμα της φυσικής....

...Τα αποτελέσματα από την έρευνα του ανιχνευτή του CDMS , συνδέονται με τα υποθετικά σωματίδια της σκοτεινής ύλη...Πάντως, αν εντοπιστούν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να ρίξουν φως στο μυστήριο της αόρατης ύλης που αποτελεί περίπου το 25% του Σύμπαντος, ενώ θα υπάρξουν ενδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας της υπερσυμμετρίας....

 

                                                                       <<επιστροφή

 


 

15 Ιανουαρίου 2010

Σε πρωτοποριακό δορυφορικό εγχείρημα η Ελλάδα

 

Σε ένα πρωτοποριακό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα, με την επωνυμία  "HELIOS-II", συμμετέχει και η Ελλάδα...όπως ανακοινώθηκε χθες, εκτοξεύτηκε επιτυχώς με το πύραυλο Ariane 5GS από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, ο Στρατιωτικός Δορυφόρος Παρατήρησης Γης HELIOS-IIB, όπου μετά από μια πτήση διάρκειας 59 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, τοποθετήθηκε σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά...
Το πρόγραμμα αυτό, συνίσταται στην αμυντική συνεργασία, μεταξύ της χώρας μας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων με τη Γαλλία. Συνίσταται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύκτα. Ο δορυφόρος Helios-IIB που εκτοξεύτηκε είναι ο δεύτερος της σειράς, ενώ βρίσκεται ήδη σε τροχιά από 18/12/04 - και είναι επιχειρησιακός - ο πρώτος δορυφόρος Helios-IIA. Το όλο πρόγραμμα έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της Γαλλίας. 

  Οι Δορυφορικές εικόνες HELIOS-II διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και πολύ υψηλή διακριτική ικανότητα, όπου δύνανται να παραχθούν γεωπληροφορίες σύγχρονες, ακριβείς και έγκυρες. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την λήψη απόφασης σε κυβερνητικό-πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σε συνδυασμό με την συνεχώς εξελισσόμενη αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, την παγκοσμιοποίηση και ποικιλία των απειλών. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με άλλα μέσα συλλογής γεωπληροφοριών (επίγεια, θαλάσσια, εναέρια) που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα συμβάλλει καθοριστικά στη ορθή εκτίμηση της κατάστασης σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι το πρόγραμμα HELIOS αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος της αμυντικής ικανότητας της χώρας και όχι μόνο.
...Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ελλάδος στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας μέσω του προγράμματος HELIOS-II στο πλαίσιο συμφωνίας, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
....Παράλληλα η Ελλάδα με τη ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System). To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα (Helios-ll, SarLupe-Γερμανικό σύστημα RADAR, CosmosSkyMed-Ιταλικό σύστημα RADAR) με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.
 
...Το πρόγραμμα MUSIS είναι παγκοσμίως πρωτοποριακό, διότι τα δεδομένα όλων αυτών των μελλοντικών συστημάτων, θα προγραμματίζονται και θα συλλέγονται από ένα κοινό σταθμό εδάφους σε κάθε χώρα, αυξάνοντας δραστικά την πολιτική σημασία του, την επιχειρησιακή του αξία με παράλληλη μείωση του κόστους κτήσης και λειτουργίας του (σήμερα απαιτείται ένας σταθμός ανά σύστημα). Επιπρόσθετα, η συμμετοχή της χώρας από τα αρχικά στάδια της σχεδίασης επιτρέπει εκτός των άλλων, την συμμετοχή της ελληνικής Βιομηχανίας με επιδιωκόμενο ποσοστό κύκλου εργασιών, αντίστοιχο της οικονομικής συμμετοχής της χώρας.
 
...Ως φορέας υλοποίησης των δορυφορικών προγραμμάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα έχει οριστεί το ΓΕΕΘΑ όπου, σε συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, είναι σε εξέλιξη μελέτη για την αναδιάρθρωση όλων των οργάνων και υπηρεσιών που σχετίζονται με το προγραμματισμό, συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση γεωπληροφοριών με τη δημιουργία ενός και μοναδικού φορέα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του υφισταμένου προσωπικού και μέσων, ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του συστήματος HELIOS-II, του MUSIS αλλά και όλων των άλλων μέσων συλλογής γεωπληροφοριών..
 
...Τέλος, η συμμετοχή στο Helios-ll και στο MUSIS καθιστούν την Ελλάδα μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών παγκοσμίως που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.

 

                                                                                    <<επιστροφή

 


 

6 Ιανουαρίου 2010

Πέντε νέοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν από το Kepler

 

  Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψε πέντε νέους εξωπλανήτες, ανεβάζοντας πλέον σε πάνω από 400 τους πλανήτες που έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα -και κανένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενεί ζωή (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη). Ένας από τους πέντε νέους εξωπλανήτες έχει εκπλήξει τους αστρονόμους, επειδή είναι ελαφρύς όσο το αφρώδες πολυστυρένιο.


Το Kepler, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πέρυσι το Μάρτιο και είναι εφοδιασμένο με τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη κάμερα (95 megapixel) που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, έχει εστιαστεί σε ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού, με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης. Για τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια θα μελετήσει πάνω από 100.000 ήλιους και τα αστρικά συστήματά τους. 

   Σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science», η νέα ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη που έκανε το τροχιακό τηλεσκόπιο και επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη. 

   Τέσσερις από τους νέους εξωπλανήτες είναι απρόσμενα ελαφριοί σε σχέση με το μέγεθός τους. Ένας εξωπλανήτης έχει διάμετρο τετραπλάσια της Γης, αλλά οι άλλοι, ενώ είναι περίπου 40% μεγαλύτεροι από τον Δία, τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, είναι πολύ λιγότερο πυκνοί σε σχέση με αυτόν (έχουν μέση πυκνότητα 0,166 έως 0,894 γραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό έναντι 1,326 γρ. του Δία, ο οποίος έχει βραχώδη πυρήνα).
Μάλιστα ένας από τους εξωπλανήτες είναι τόσο ελαφρύς που -με βάση την πολύ μικρή αναλογία της μάζας του σε σχέση με το μέγεθος του- έχει την ίδια πυκνότητα με το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam), το πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στην εποχή μας ως θερμομονωτικό στα κτίρια και ως υλικό συσκευασίας. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η ανακάλυψη δείχνει ότι η χαμηλή πυκνότητα είναι ένα πολύ πιο κοινό χαρακτηριστικό των εξωπλανητών απ' ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα.

    Και οι τέσσερις εξωπλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο τους, με συνέπεια να «ψήνονται» από υψηλές θερμοκρασίες, που εκτιμώνται από 1.200 έως 1.650 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή πιο καυτοί και από λιωμένη λάβα. Αντίθετα, ο πέμπτος εξωπλανήτης, που μόλις ανακαλύφθηκε, φαίνεται να είναι ένας παγωμένος γίγαντας σαν τον «δικό μας» Ποσειδώνα.

***                                                                         <<επιστροφή
Πηγή:    in.gr

 


 

2 Ιανουαρίου 2010

Σύνοδος για την απειλή νέου αστεροειδή

 

Ρώσοι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν σύντομα σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν πως θα αποφευχθεί η πτώση στη Γη γιγαντιαίου αστεροειδή σε 26 χρόνια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ανατόλι Περμίνοφ.

«Το επιστημονικο-τεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε» για να μην επιτρέψουμε ο αστεροειδής Αποφις να καταστρέψει μέρος του πλανήτη Γη το 2036, δήλωσε ο Περμίνοφ στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας».

«Καλύτερα να δαπανήσουμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα αποτρέψει την πτώση του αστεροειδή, παρά να περιμένουμε να συμβεί αυτό και να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αν ο αστεροειδής Αποφις, με διάμετρο περίπου 350 μέτρα, χτυπήσει τη Γη κατά το πέρασμα του, που αναμένεται το 2036, η πρόσκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα έρημο στο μέγεθος της Γαλλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Από την πλευρά της, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), δήλωσε τον Οκτώβριο ότι, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης, το 2036, έχει μειωθεί σημαντικά.

«Νέες τεχνικές υπολογισμού και νέα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα ο Αποφις να συγκρουστεί με τη Γη, στις 13 Απριλίου του 2036 μειώθηκε από 1/45.000 στο 1/250.000, είχε αναφέρει η NASA σε ανακοίνωση της. Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο αστεροειδής θα μπορούσε να περάσει σε απόσταση 30.000 μιλίων από τη Γη το 2029, δηλαδή πιο κοντά από ότι ορισμένοι γεωστατικοί δορυφόροι, και θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον γαλάζιο πλανήτη επτά χρόνια αργότερα.

***                                                                                επιστροφή
www.ant1.gr

 

 


 

2 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο αναχαίτισης του Απόφις εξετάζει η Ρωσία

 

Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος που θα εκτρέψει από την πορεία του τον αστεροειδή Απόφι, σε μέγεθος λόφου,ο οποίος ίσως πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι δυνατό, εντός του διαθέσιμου χρόνου, να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σκάφος, το οποίο θα βοηθούσε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση χωρίς να τον καταστρέψουμε [τον αστεροειδή] και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Golos Rosii o Ανατόλι Περμίνοφ.

«Το επιστημονικοτεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε» είπε. Στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας και άλλων χωρών, πρόσθεσε.

Ο Απόφις, ένας βράχος με διάμετρο 270 μέτρα, τρόμαξε τους αστρονόμους όταν έγινε αντιληπτός το 2004, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί έδειχναν ότι υπήρχε 1 περίπτωση στις 37 να συγκρουστεί με τη Γη το 2029.

Ακριβέστερες εκτιμήσεις της τροχιάς του έδειξαν αργότερα ότι τη χρονιά αυτή η Γη θα αποφύγει τη σύγκρουση με περιθώριο μόλις 30.000 χιλιομέτρων. Η NASA εκτίμησε ακόμα ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι 1 στις 250.000 το 2036 και 1 στις 330.000 το 2068.

Χωρίς να αναφερθεί στους υπολογισμούς της NASA, ο Περμίνοφ προειδοποίησε ότι ο αστεροειδής είναι επικίνδυνος. «Δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2032» είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Σούστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρέτισε τις δηλώσεις Περμίνοφ, εκτόμησε όμως ότι «ο Απόφις είνα μόνο ένα συμβολικό παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα αντικείμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα».

Πράγματι, μέχρι σήμερα η NASA έχει εντοπίσει μόλις μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα -αστεροειδείς και κομήτες- που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν μια μέρα να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορες θεωρητικές στρατηγικές για αναχαίτισης του κινδύνου, όπως την εκτόξευση διαστημοπλοίων μεγάλης μάζας που θα εκτρέπουν του βράχους με το βαρυτικό τους πεδίο, ή την εγκατάσταση κινητήρων ιόντων στην επιφάνειά τους που σταδιακά θα αλλάζουν την πορεία τους.

Σε γενικές γραμμές, τα πυρηνικά όπλα αποκλείονται λόγω του πιθανού σχηματισμού επικίνδυνων διαστημικών θραυσμάτων.


***                                                                               <<επιστροφή
www.pathfinder.gr

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.076 δευτερόλεπτα