ΧΟΡΗΓΟΙ

Απόκρυψη του άστρου HIP 107302


Κάλεσμα για Παρατήρηση

Απόκρυψη του άστρου HIP 107302 από τον Δία στις 3 Αυγούστου 2009
ορατή από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική

Το άστρο HIP 107302 με οπτικό μέγεθος 6m0 υποκρύπτεται από τον Δία στις 3 Αυγούστου. Είναι το φωτεινότερο άστρο που θα αποκρυφτεί για τα επόμενα 100 χρόνια ορατό από την Ευρώπη. Στο κοντινό μέλλον υπάρχει μόνο μία απόκρυψη με παρόμοιο άστρο αλλά θα είναι ορατή μόνο από την δυτική Νότια Αμερική (Χιλή...). Για τους υπόλοιπους από εμάς δεν θα ξαναδούμε παρόμοια απόκρυψη για γενιές!

Οπότε δεν θα είναι απλά ένα θεαματικό σόου για το "Έτος Αστρονομίας 2009", αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσουμε πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Δία από επίγεια παρατήρηση.

Να έχετε όμως στο μυαλό σας ότι ένα άστρο 6ου μεγέθους είναι δύσκολο να θεαθεί στο άκρο του Δία στην εξαφάνιση και στην επανεμφάνιση. Θα χρειαστείτε άριστες ατμοσφαιρικές συνθήκες και τηλεσκόπιο ίσως μεγαλύτερο των 10 ιντσών.

Η IOTA-ES θα διατηρεί μία ειδική ιστοσελίδα στο http://jupiter2009.iota-es.de όλο το χρόνο γι αυτό το γεγονός, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για μια επιτυχημένη παρατήρηση.

Χρησιμοποιώντας το WINOCCULT, έχει παραχθεί μία πρόβλεψη γι αυτό το γεγονός στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:


Επίσης έχει παραχθεί μία ταινία για να σας δώσει την εικόνα της απόκρυψης πριν το πραγματικό γεγονός και να τι θα χάσετε αν δεν παρατηρήσετε την απόκρυψη! Ο κύκλος στην μέση της οθόνης είναι η Γη που δίνει την θέση του άστρου. Η ταινία ξεκινάει με ημερομηνία και ώρα 3 Αυγούστου 18.00 UTC και τελειώνει στις 4 Αυγούστου 1.00 UTC


Ενθαρρύνουμε τις ομάδες παρατηρητών να στείλουν πληροφορίες για τα προγράμματα παρατηρήσεων τους ιδέες και τεχνολογία ώστε να παρουσιάσουν το υλικό τους στην ιστοσελίδα.

Στείλτε υλικό και πληροφορίες όπως και αιτήσεις για πληροφορίες στο [email protected]


***
πληροφορίες από τα Αγγλικά: http://www.iota-es.de/jupiter2009/jupiteroccultation.html

H Παρατήρηση του Σ.Φ.Α.Κ. έγινε στην Λιτσάρδα Αποκορώνου, 40 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά. Για μας που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ απόκρυψη ήταν μια γιορτή. Δυστυχώς δεν με τον να μην έχουμε πείρα πάνω στις αποκρύψεις δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν είχαμε φίλτρα, κανείς μας δεν έχει ακόμα ccd και για όλους μας ήταν μια πρωτόγνωρη συναρπαστική εμπειρία.

Καταρχήν να πω ότι γεωγραφικά η περιοχή της Λιτσάρδας έχει θέα  τα Λευκά Όρη τα οποία ήταν πανέμορφα κάτω από το φως του φεγγαριού. Επίσης το χωριό που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά έχει μια καταπληκτική πιτσαρία γνωστή στα Χανιά και έτσι η παρατήρηση έγινε με πίτσες και μπύρες.

Δοκίμασα να συνδέσω το 6mm βιντεο-προσοφθάλμιο στο 9.25SCT μου και ενώ πήρα καλή εικόνα του Δία δεν μπορούσαν να διακρίνω τον 45Cap ενώ ελάχιστα ξεχώριζαν τα άλλα δύο φεγγάρια του Δία.

Είδαμε την κηλίδα του Δία με αρκετή ευκρίνεια, ο 45Cap πλησίαζε ολόενα και πιο κοντά. Δεν κατέγραψα αναλαμπή γιατί η γυναίκα μου είχε την αναλαμπή να τραβήξει φωτογραφίες μέσα από το τηλεσκόπιο. Συνολικά είχαμε 5 τηλεσκόπια πάνω στον Δία, ο Δημήτρης κατέγραψε μία αναλαμπή, οι υπόλοιποι κολλημένοι στα τηλεσκόπια ήταν όλο επιφωνήματα.

Η Ευγενία κατέγραψε πολλούς Περσείδες, τέσσερις βολίδες, -1, -2,5, -2 και -2 αντίστοιχα από τις οποίες τράβηξε την μία φωτογραφία κατά λάθος προσπαθώντας να φωτογραφίσει την Σελήνη, όπως επίσης και την σκιά κάποιου δορυφόρου πάνω στον Δία.

Πακετάραμε κατά τις 3.30 χαρούμενοι και κουρασμένοι.

το κείμενο της Ευγενίας για την απόκρυψη όπως το έγραψε στο μπλογκ της:


Για του αστρονόμους ερασιτέχνες και μη,η 3η Αυγούστου ήταν μία γεμάτη μέρα αλλά και νύχτα.
Περίμεναν με ανυπομονησία να νυχτώσει για να παρακολουθήσουν ένα υπέροχο αστρονομικού ενδιαφέροντος φαινόμενο.

Τα τελευταία 15 χρόνια 3ις αποκρύψεις έχουν παρατηρηθεί. Στις 6 Μαρτίου 1996,στις 10 Οκτωβρίου 1999 και στις 13 Φεβρουαρίου 2008.

Έτσι και εμείς μαζευτήκαμε 10 άτομα από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και πήγαμε στην τοποθεσία Λιτσάρδα Αποκορώνου για να στήσουμε τον εξοπλισμό μας έτσι ώστε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αυτό.Τα τηλεσκόπια ήταν πέντε.

Στην αρχή ρίξαμε μία κλεφτή ματιά στον Δία και στην θέση που βρίσκοταν μαζί με τα φεγγάρια του.
Εξαιρετικό θέαμα.

Έπειτα κάποια από τα τηλεσκόπια άλλαξαν στόχο για να παρατηρήσουν και άλλα αντικείμενα μέχρι να έρθει η στιγμή της απόκρυψης.

Ο Χρίστος έμεινε σταθερός στον Δία, για να φτιάξει την κάμερα για την καταγραφή του φαινομένου,αλλά και για μένα που ήθελα να βγάλω όσες φωτογραφίες μπορούσα,από τις διάφορες φάσεις .

Οι διάττοντες να πέφτουν βροχή με κατεύθυνση την Κασσιόπη αλλά και την μεγάλη άρκτο.
Περσίδες λέγονται και είναι η εποχή τους μπορείς να πεις.Αυτά τα σωματίδια, προσκρούοντας στην ατμόσφαιρα της γής (με 60 km/sec) υπερθερμαίνονται, αφήνοντας οπτικά μια φωτεινή γραμμή (ουρά) στον ουρανό. Τέτοιο φαινόμενο είναι συνήθως γνωστό και ως , βολίδα, διάττων αστέρας, πεφταστέρι κλπ...

Τα συγκεκριμένα, οφείλουν το όνομά τους στο τμήμα του ουρανού που είναι συνήθως ορατά και που συμπίπτει με τον αστερισμό του Περσέα. Το 2028 οι αστρονόμοι περιμένουν το φαινόμενο να είναι άκρως εντυπωσιακό, γιατί τότε αναμένεται μια βροχή 1.000 διάττοντων αστεριών την ώρα, καθώς η Γη θα απέχει περίπου 60.000 χιλιόμετρα από τον πυρήνα της σκόνης του κομήτη, που ευθύνεται για το φαινόμενο.

Στις 12 Αυγούστου 2008 θα έχουμε την εμφάνιση του μέγιστου όπως μας λέει ο Bill Cooke of NASA's Meteoroid Environment Office του Marshall Space Flight Center ,ευελπιστώντας να καταγράψω έστω τυχαία κάποιους από αυτούς μετά της 1:38 που θα πέσει η Σελήνη,όπως έκανα και την Δευτέρα .

Φωτογραφίες απο την βραδιά της παρατήρησης 4/8/09


Καθώς γινόταν η απόκρυψη, είδα μια κηλίδα πάνω στον Δία και το είπα στους υπόλοιπους.Είπαν πως μάλλον είναι ένα από τα φεγγάρια του Δία.Είναι άραγε;Το έχω μαρκαρει με κοκκινο βελάκι..
Χρόνος εκτέλεσης : 0.063 δευτερόλεπτα